Φέτος στην Τήνο για τρίτη χρονιά λαμβάνει μέρος το Διεθνές Φεστιβάλ Διανοούμενων και Καλλιτεχνών που διοργανώνει το Διεθνές περιοδικό «9 Μούσες». Και έχει θέμα η επιρροή του Ελληνικού πνεύματος στον Παγκόσμιο πολιτισμό και τις τέχνες. Μόλις τελείωσε το τρίτο Διεθνές Συμπόσιο Συγγραφέων το οποίο είχε παγκόσμια απήχηση στον πνευματικό κόσμο. Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα της Δήμου Τήνου.

Το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ είναι το Διεθνές Συνέδριο των γλυπτών, το οποίο τελειώνει σήμερα. Τέσσερις διάσημοι γλύπτες φτιάχνανε τα έργα τους δύο βδομάδες και τώρα ήλθε η ώρα να τα χαρίσουν στο νησί της Τήνου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Πρώτου Διεθνές Συνεδρίου Γλυπτών που γίνεται στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Διανοουμένων και Καλλιτεχνών στην Τήνο είναι διακεκριμένος γλύπτης Janis Strupulis (Λετονία), μέλος του Συμβουλίου Ένωσης Καλλιτεχνών της Λετονίας. Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1949 στην πόλη Vecpiebalga.Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλλών Τεχνών της Λετονίας. Είναι πρόεδρος του Latvian Arts Medal Club και ακαδημαϊκός της Ακαδημίας Επιστήμης της Λετονίας. Τα γλυπτά του είναι αγορασμένα από 50 Μουσεία σε 12 χώρες του κόσμου. Είναι βραβευμένος με μετάλλια: το Baltic Triennial Medal Art Prize, με το Pauls Stradiņš Prize, το Dante Biennale Gold Medal και με το Baltic Triennial Medal Art Award.

Φέτος μαζί του εργάζονται οι διακεκριμένοι γλύπτες:

ο Stanislav Netsvolodov (Εσθονία),
Γεννήθηκε το 1935 στην Ουκρανία, μένει στην Εσθονία.  Είναι γλύπτης και ζωγράφος. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Μηχανικών του Κιέβου. Ασχολήθηκε με τη γλυπτική από το 1962. Έχει κάνει σημαντικό αριθμό γλυπτά και μετάλλια, αφιερωμένα σε σημαντικά πρόσωπα της ανθρωπότητας όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Φραντς Κάφκα, Juri Lotman, Albrecht Durer, Ernst Hemigway, L. van Beethoven. Το έργο του ο Σωκράτης έχει ανεγερθεί στην πόλη Wroclaw και έχει  ύψος 3.5 m. Ενώ το έργο του ο Πούσκιν έχει σταθεί πρόσφατα στον Παρνασσό.
Τα έργα του έχουν εκτεθεί στην Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Λιθουανία και Ουκρανία. Και είναι αγορασμένα από το Μουσείου εσθονικής τέχνης, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το Μουσείο Πούσκιν Εικαστικών Τεχνών της Μόσχας, το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και το Μουσείο μεταλλίων του  Wroclaw. Stanislav Netchvolodov είναι μέλος της εσθονικής Ένωσης Καλλιτεχνών  της Εσθονίας και F.I.D.E.M.
Είναι ένας βραβευμένος από το βραβείο γλυπτικής του Α Starkopf, ο Paul Huybrechts  ο ίδιος είναι οργανωτής του Διεθνούς Συνεδρίου των γλυπτών στο Βέλγιο. Το συνέδριο λέγεται Art-Medal World Congress γεννήθηκε το 1974 στο Βέλγιο.

Είναι σχεδιαστής των Art-Μεταλλίων. Φτιάχνει χαρακτικά, θεματικά και εξατομικευμένα ρολόγια και κοσμήματα, μετάλλια. Έχει φτιάξει περισσότερα από 1200 διαφορετικά σχέδια τα οποία έχουν διαχέει σε όλο τον κόσμο. Είναι οργανωτής του
Art-Medal World Congress & International exhibition of contemporary medals FIDEM στην Πόλη Γαντ στο όποιο εφέτος έλαβαν μέρος 460 γλύπτες.
Είναι βραβευμένος με βραβείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Και επιτέλους ο Algirdas Bosas  (Λιθουανία). Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1943 στην Λιθουανία. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλλών Τεχνών της Λιθουανίας. Υπήρξε καθηγητής της Σχολής Καλλών Τεχνών της Πανεβέζις.

Από το 1973 φτιάχνει γλυπτά, μνημεία, και ανάγλυφα. Απονέμεται με δεκάδες μετάλλια. Χαρακτηρίζεται με εκφραστική πλαστική των γλυπτών του. Φτιάχνει μετάλλια. Θεωρείτε από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο γλυπτικής συγκεκριμένα θεωρείται ένας από τους τρις ποιο διακεκριμένους γλύπτες του κόσμου.

Ειρήνα Τσοτάτζε-Αναστασιάδου
Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ
Διανοούμενων και Καλλιτεχνών στην Τήνο,
https://artfestivalintinos.wordpress.com
Αρχισυντάκτρια του περιοδικού «9 Μούσες»
http://9musesjournal.wordpress.com

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του
Πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου Γλυπτών

Το Διεθνές περιοδικό «9 Μούσες» διοργανώνει στην Τήνο το Διεθνές Συνέδριο Γλυπτών που γίνεται στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Διανοούμενων και Καλλιτεχνών.
Το φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου συμμετέχει στην οργάνωση της εκδηλώσεις, οργανώνοντας  τους χώρους εργασίας των γλυπτών, τα υλικά, τον συντονισμό υπό την διεύθυνση του αντιπροέδρου του κ. Μανώλη Σώχου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Συνεδρίου Γλυπτών είναι ο διακεκριμένος γλύπτης Janis Strupulis (Λετονία). Φέτος στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο Γλυπτών λαμβάνουν μέρος οι διακεκριμένοι γλύπτες: ο Stanislav Netsvolodov  (Εσθονία), ο Algirdas Bosas (Λιθουανία), ο Paul Huybrechts (Βέλγιο).

Οι γλύπτες φιλοξενούνται  στα εργαστήρια των: Διαμαντόπουλου Λάμπρου, Τριγώνη Μάκη, Χοντρογίαννη Αντώνη και Γιάννη.

Το Συμπόσιο διαρκεί από 17 έως 28 Σεπτεμβρίου του 2016.

Η τελετή λήξης θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στην πλατεία του Πλατάνου στο Πύργο, θα παρουσιασθούν στο κοινό οι γλύπτες και θα παραδώσουν τα έργα τους στο νησί της Τήνου.

Κατά την τελετή λήξης του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου γλυπτών θα γίνει αναφορά στην καλλιτεχνική παράδοση της Έξω Μεριάς Τήνου, στην εγγραφή της Τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

17/9/2016 
Έναρξη εργασιών Συνέδριου γλυπτικής διεθνών καλλιτεχνών.
Εργαστήρια: Διαμαντόπουλου Λάμπρου, Τριγώνη Μάκη, Χοντρογίαννη Αντώνη και Γιάννη.
Οι χώροι εργασίας των φιλοξενούμενων γλυπτών είναι επισκέψιμοι τις ώρες λειτουργίας των εργαστηρίων.

28/9/2016
Τελετή λήξης του Συνεδρίου ώρα 19.00 Στο Πνευματικό κέντρο Πύργου.

Χαιρετισμοί
Η καλλιτεχνική παράδοση της Έξω Μεριάς Τήνου, στην εγγραφή της Τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO
(ομιλία).

Παρουσίαση δημιουργών.
Τοποθετήσεις Πανορμιτών μαρμαρογλυπτών.
Παράδοση των έργων που φιλοτεχνήθηκαν.
Κλείσιμο εκδηλώσεις από τον Δήμαρχο Τήνου. 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.