Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα τέσσερα χρόνια της Κοιν.Σ.Επ. Καλλονή-Κελλιά Τήνου, συναντήσαμε το μέλος αυτής, το κ. Νικηφόρο Δελασούδα και κάναμε συζήτηση καλύπτοντας τα σημαντικότερα θέματα της Συνεταιριστική Επιχείρηση.

Τι είναι η Κοιν.Σ.Επ.;

To όνομα της αναφέρεται στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, άρα, δεν αφορά για κέρδος των μετόχων. Τα κέρδη διανέμονται στο εξοπλισμό και σε θέση εργασίας. Καλλονή – Κελλιά συνεχίζεται να λέγεται γιατί από εκεί ξεκίνησε η ιδέα από μια παρέα, γι’ αυτό έχει τον συγκεκριμένο τίτλο.


Ποιο είναι το όραμα της Κοιν.Σ.Επ. Καλλονή – Κελλιά Τήνου

Το όραμα της είναι να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η ανακύκλωση στην Τήνο, πάντα από την πηγή, δηλαδή, από το κάθε σπίτι, από την κάθε επιχείρηση. Αυτό χρειάζεται εκπαίδευση τόσο από τα σχολεία όσο και από τους φορείς.

Σε λίγες μέρες γιορτάζετε τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας (29/10, 19.00 μ.μ./Ι.ΤΗ.Π). Τι γεύση έχουν αφήσει αυτές οι χρονιές;

Κάθε αρχή και δύσκολη, στο ξεκίνημα ήταν αβέβαια τα πράγματα. Δεν είχαμε ούτε χώρο, ούτε κεφάλαιο και όπως είναι λογικό ούτε εξοπλισμό. Με το πείσμα του Δημήτρη Πολιτόπουλο αρχίσαμε σιγά - σίγα, να να βρίσκουμε χώρο και υλικά, συμμετέχοντας με προσωπικά κεφάλαια ο καθένας και πάντα με την βοήθεια άλλων ιδιωτών.

Να αναφέρουμε την Μαριέττα Κρητικού που μας έδωσε τον χώρο, την εταιρεία Fast Ferries (δωρεάν εισιτήρια για τα ανακυκλώσιμα), τον Μανώλη Παλαμάρη που μας έδωσε μια πρέσα μικρή και όπως προαναφέραμε και με τα δικά μας χρήματα καταφέραμε να πάρουμε τα υπόλοιπα αντικείμενα.

Σιγά- σιγά γινόμασταν γνωστοί στον κόσμο και αυτό οδήγησε τους ιδιώτες να φέρνουν πια στο χώρο μας τα ανακυκλώσιμα.

Τι έργο επιτελεί η Κοιν.Σ.Επ ;

Συλλέγει ανακυκλώσιμα προϊόντα, τα μεταφέρει σε εταιρείες που τα αγοράζουν και από εκεί πληρώνονται άνθρωποι.

Με βάση το καταστατικό μας έχουμε πολλές ιδιότητες που μπορούμε να κάνουμε, όμως, ασχολούμαστε αποκλειστικά με την ανακύκλωση στο χαρτί, στο χαρτόνι, στα πλαστικά, στα κουτιά λευκοσιδήρου, στο λάδι και στο γυαλί.

Μέσα στις δράσεις μας είναι και η εκπαίδευση, προσπαθούμε να μάθουμε στα σχολεία να περαστεί η ιδέα της ανακύκλωσης.

 Τι γίνεται με την ανακύκλωση στα Τηγανέλαια;

Απευθυνόμαστε στα καταστήματα που έχουν μεγάλη παραγωγή σε αυτά. Εκ του νόμου, οι επιχειρήσεις πρέπει να δείχνουν στην Υγειονομική Υπηρεσίας, παραστατικά για το που παραδίδουν τα τηγανέλαια τους, εμείς παρέχουμε κάτι τέτοιο.

Εμείς θα θέλαμε να περάσει αυτό και στην εκπαίδευση. Τα παιδιά να μάθουν γι’ αυτή την ενέργεια μας. Μάλιστα να σας αναφέρω πως όσο περνάνε τα χρόνια τόσο μεγαλύτερες ποσότητες έχουμε.

Μέχρι τώρα έχουμε συλλέξει 78 τόνους και επειδή είπαμε ότι είναι κυρίως από καταστήματα, αυτά (τηγανέλαια), θα πηγαίναν στις αποχετεύσεις του δήμου με τις ανάλογες συνέπειες.

Είναι ένα υλικό που είναι αποδοτικό και μας δίνει την δυνατότητα να ασχολούμαστε με τα υπόλοιπα υλικά που δεν είναι κερδοφόρα (βλ. πλαστικά και χαρτί) έτσι καλύπτουμε κάποια έξοδα μας.

Τι γίνεται με την ανακύκλωση γυαλιού;

Το γυαλί τα δύο πρώτα χρόνια δεν το μαζεύαμε ή μαζεύαμε όσο μας έφερνε ο κόσμος στην πηγή. Το χωρίζαμε σε λευκό, χρωματιστό, πράσινο και σκούρο. Πριν ενάμιση χρόνο κάναμε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία μας προμήθευσε για αρχή 40 καμπάνες ενός κυβικού και στη συνέχεια άλλες 60 καμπάνες (20 (δυο κυβικά), 40 (ενός κυβικού)).

Κατανεμήθηκαν στην αρχή στη Χώρα, και στη συνέχεια στα χωριά και βεβαίως σε επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη παραγωγή. Σ’ αυτό το τομέα μας βοηθάει ο δήμος για την μεταφορά τους. Τα συλλέγουμε, τα βάζουμε σε νταλίκα και πηγαίνουν στην εταιρεία που είναι παραλήπτης. Μέχρι σήμερα έχουμε μαζέψει συνολικά 85 τόνους.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος στην Κοιν.Σ.Επ.

Βάσει καταστατικού πρέπει να είναι Τήνιος ή να μένει στην Τήνο, και μετά από γραπτή αίτηση στην διοικούσα επιτροπή εκείνη θα αποφασίσει για την αποδοχή της αίτησης. Στην συνέχεια την εγκρίνει η γενική συνέλευση.

Η μετοχή είναι 150€ η οποία σε μια αποχώρηση του, παίρνει το ποσό πίσω. Μπορεί να πάρει κάποιος παραπάνω από μια μετοχή αλλά η ψήφος παραμένει μια.

Ποια η άποψη σας για το πρόβλημα των σκουπιδιών που αντιμετωπίζει η Τήνος; Και πως μπορεί να λυθεί;

Είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Επειδή έχω διατελέσει κι εγώ σε θέση ευθύνης δεν είναι εύκολο το αντικείμενο αλλά όχι και δύσκολο, μερικές φορές το κάνουμε δύσκολο.  Ότι και να έχει γίνει πρέπει όλες οι παρατάξεις του Δήμου να συμφωνήσουν και να βρεθεί λύση.

Η ανακύκλωση πάντως θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει. Πρέπει ο Δήμος το συντομότερο δυνατό να την ξεκινήσει.

Τι γίνεται με την δράση για την μείωση της πλαστικής σακούλας

Η σακούλα δεν φαίνεται να είναι σοβαρό πρόβλημα για το περιβάλλον, νομίζεις ότι δεν σου κάνει κάτι κακό, όμως αποσυντίθεται και μένει σαν υπόλειμμα πηγαίνοντας στην διατροφική αλυσίδα, κυρίως στα ψάρια, έπειτα επιστρέφει σ' εμάς μέσα από εκεί.

Σαν δράση θεωρώ ότι ο Δήμος το καθυστέρησε και θα έπρεπε να είχαμε αποτελέσματα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Σε σχέση με την Σαντορίνη που ξεκινήσαμε μαζί, είμαστε πιο πίσω.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.