Σήμερα, Τρίτη φιλοξενηθήκαμε στα γραφεία του Κέντρου Υγείας Τήνου για μια συνέντευξη με την νέα πρόεδρο, κα. Βαλεντίνα Γαβριελάτου. Η νέα πρόεδρος της διοικούσας εξέφρασε την πεποίθηση της για μια καλή συνέχεια και κάλεσε τον κόσμο της Τήνου να βάλει πλάτη σ' αυτό το σημαντικό θέμα.

Δύο εβδομάδες περίπου από την στιγμή που αναλάβατε τα καθήκοντα της προέδρου του Κέντρου Υγείας. Ένα σχόλιο για όλο αυτό καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην αρχή.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να είσαι απέξω και να κρίνεις αλλά όταν σου δίνεται η δυνατότητα να πάρεις μια θέση ευθύνης να την αξιοποιείς και να την δέχεσαι. Το έκανα με μεγάλη χαρά. Δυσκολίες υπάρχουν στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Στην Υγεία τα προβλήματα υπάρχουν, βασικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό καθώς και στο οικονομικό κομμάτι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι η γραφειοκρατία που υπάρχει και είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Πόσο διαφορετικό είναι να βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί στο Κ.Υ. από έξω (σαν απλός πολίτης) και πόσο δύσκολη από κάποιο διοικητικό πόστο;

Επειδή ήμουν πολύ κοντά ήξερα κάποια προβλήματα. Τα είχα στην έννοια μου, βέβαια είναι εις διπλούν τα προβλήματα όταν τα βλέπεις από μέσα, θα έλεγα μάλιστα, πολύ διαφορετικά ειδικά όταν πας να λύσεις ένα πρόβλημα πέφτεις πάνω στο τοίχο της γραφειοκρατίας.

Tι γίνεται με το Κ.Υ; σε τι κατάσταση βρίσκεται; Υπάρχει κάποιο φως από την Κεντρική εξουσία του Κράτους, κάτι σαν χρηματοδότηση ή κάποια βοήθεια;

Τα πράγματα είναι τραγικά αλλά όχι πολύ, όλα τα προβλήματα όμως λύνονται. Είναι σημαντική η βοήθεια του κόσμου, αυτό είναι εκπληκτικό. Ότι ζητάω γίνεται άμεσα, όμως ο στόχος δεν είναι να βοηθάει ο κόσμος αλλά η κεντρική εξουσία. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει άψογο το κέντρο υγείας κι αυτό θέλει διεκδίκηση, άμεση και σημαντική αυτό το αναφέρω προς κάθε κατεύθυνση. Αν χρειαστεί να κατέβουμε στο λιμάνι να διεκδικήσουμε πράγματα θα το κάνουμε. Βλέπω ότι υπάρχουν δυνατότητες από την Κυβέρνηση, όπως η καταβολή χρημάτων από τον διαγωνισμό των καναλιών όπου δίνεται μια προτεραιότητα στην υγεία.

Λείπει ιατρός για το μικροβιολογικό, οι Τηνιακοί χρειάζονται να πάνε σε εξωτερικούς ιατρούς, ακτινολόγος δεν υπάρχει, μόνο ο χειριστής. Έχουμε κάποια εξέλιξη για τις θέσεις που είναι κενές;

Φυσικά και έχουμε, έχουμε κάνει την ανάλογη προκήρυξη και δίνουμε προτεραιότητα σε δυο ιατρούς γενικής, μικροβιολόγο, ακτινολόγο, παθολόγο και ορθοπαιδικό. Σύνολο μιλάμε για έξι (6) ιατρούς. Αυτή η προκήρυξη ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη και από εκεί και πέρα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα, προϊόντος του χρόνου βλέπουμε.

Τι γίνεται με τον καθαρισμό του κτιρίου, είχαμε δημοσιεύσει πριν λίγους μήνες επιστολές του τότε προέδρου κ. Ιωάννης Γιαγιά για το θέμα δίχως να υπάρχει καμία απάντηση και λύση, έχουμε κάποια αλλαγή της κατάστασης;

Αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει καθαρίστρια, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις των καθαριστριών. Να σας ενημερώσουμε πως έχουμε εξασφαλίσει οικονομικά την καθαρίστρια για τους μήνες Οκτώβριο και μισό Νοέμβριο, μετά βλέπουμε.

Όμως, το κτίριο χρειάζεται γενικό καθαρισμό, και προσανατολιζόμαστε σε μια Κυριακή Αλληλεγγύης για το Κ.Υ. με γυναίκες που θα έρθουν να καθαρίσουν αλλά και τους άνδρες που θα έρθουν να κλαδέψουν και να σκουπίσουν, αυτό θα γίνει μάλιστα πολύ σύντομα.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι που έχετε θέσει ως διοικούσα;

Καταρχήν να τονίσω κάτι για τον Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας Τήνου «Νικόλαος Κόγκος». Αν δεν υπήρχε αυτός ο Σύλλογος δεν θα υπήρχε το Κέντρο Υγείας. Το πιστεύω αυτό, ο Σύλλογος έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Διοικούσας Επιτροπής και ελπίζουμε το αντίστοιχο. Με λίγα λόγια χωρίς αυτόν δεν κάνουμε. Στον στόχο τώρα που έχουμε, να κάνουμε το Κ.Υ. ένα μικρό νοσοκομείο όπου θα λειτουργεί καλά χωρίς, προβλήματα.

Ένα μήνυμα στους Τηνιακούς που θα διαβάσουν τη συνέντευξη μας

Το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε είναι να βάλουμε όλοι πλάτη, να μην σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν. Δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα αυτό.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.