‘’Είμαστε ό,τι τρώμε. Και αυτό που τρώμε καθορίζει τις σκέψεις, τη ζωή μας, το παρόν, το μέλλον και το πεπρωμένο μας.’’

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα (24η Οκτωβρίου) που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας κάντε έναν εύκολο υπολογισμό για να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε.

Ελλιποβαρείς; Φυσιολογικοί; Υπέρβαροι ή Παχύσαρκοι;; Θα το ανακαλύψετε εάν υπολογίσετε τον Δείκτη Μάζας Σώματος σας.To BMI  ή αλλιώς δείκτης μάζας σώματος  είναι ένας αριθμός που προκύπτει από το βάρος και το ύψος του ατόμου και χρησιμοποιείται  για να προσδιορίσει τη συχνότητα του ελλιπούς βάρους, του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους ενήλικες.
Για να υπολογίσετε το BMI διαιρείτε το σωματικό βάρος με το τετράγωνο του ύψους.(σωματικό βάρος (σε κιλά) / ύψος x ύψος (σε μέτρα)).

Οι τιμές είναι:
< 18,5 Υποθρεψία
18,5 έως 24,9 Φυσιολογικός
25 έως 29,9 Υπέρβαρος
30 έως 34,9 1ος Βαθμός Παχυσαρκίας
35 έως 39,9 2ος Βαθμός Παχυσαρκίας
>40 Νοσογόνος Παχυσαρκία

Για τα παιδιά και τους εφήβους η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται με βάση τη θέση που κατέχει το βάρος του συγκεκριμένου ατόμου στους πίνακες ανάπτυξης παιδιών και εφήβων.(υπέρβαρο πάνω απ την 85η θέση,παχύσαρκο πάνω απ την 95η εκατοστιαία θέση).

Η παχυσαρκία θεωρείται η παθολογική εκείνη κατάσταση κατά την οποία περίσσεια λίπους ή λιπώδους ιστού εναποθηκεύεται στον οργανισμό.Η παχυσαρκία συνήθως οφείλεται είτε λόγω υπερβολικής πρόσληψης ενέργειας(τροφής),είτε σε μειωμένη κατανάλωση της,ή στο συνδυασμό των δυο,με αποτέλεσμα να σχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως αυξημένη χοληστερόλη,εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη,καρδιαγγειακά νοσήματα,ψυχολογικά προβλήματα κ.α.Η συχνότητα παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας αυξάνεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως ενώ η Ελλάδα κατέχει ένα απ'τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Αλλάξτε τον τρόπο ζωής των παιδιών και τον δικό σας!!Αντιμετωπίστε την παχυσαρκία με ισορροπημένη διατροφή και φυσική δραστηριότητα.Μην αποκλείσετε από τη διατροφή σας ομάδες τροφίμων για γρήγορα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της γιατί γρήγορα θα έρθουν τα αντίθετα αποτελέσματα.Να θυμάστε:παν μέτρον άριστον!

Ελίζα Γιαννησοπούλου- Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
Επισκέψεις κατ'οίκον
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 693.8663.639


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.