Πέμπτη και Παρασκευή, 13 και 14 Οκτωβρίου 2016, η Ομάδα Χορού του Εργαστηρίου Τεχνών Αιγαίου της Γεωργίας Ράπτη, που προσκάλεσε η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Σύρου, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μας πρόσφερε δυνατές στιγμές, προβληματισμούς και συγκινήσεις, που δεν φανταζόμασταν και κρατούμε ως παρακαταθήκη για το μέλλον.Έξι χορεύτριες (Αρμακόλα Γεωργία, Βελαλοπούλου Δανάη, Δελωτή Ίριδα, Πετροπούλου Αλίκη, Τριγώνη Σοφία, Φώσκολου Αντωνία) κι ένας χορευτής (Μιλτιάδης Καστορίνης), όλοι έφηβοι, μας ήλθαν από την Τήνο την Πέμπτη (μετά το σχολείο τους) με την εμψυχώτριά τους Γεωργία Ράπτη και με μεράκι και ζήλο ξεδίπλωσαν χορευτικά τα μηνύματά τους, που συμπυκνώθηκαν σε ένα: να ορθώνουμε το ανάστημά μας στον εκφοβισμό, όπου κι αν τον βρίσκουμε.


Το κοινό των ΄΄μεγάλων΄΄ της Πέμπτης και το κοινό των ΄΄μικρών΄΄ της Παρασκευής εκτίμησε αυτά τα μηνύματα, που σύνθεσε η δημιουργός της παράστασης Γεωργία Ράπτη. Οι μικροί μαθητές, που την παρακολούθησαν, το εκδήλωσαν με ενθουσιασμό. Στους μεγαλύτερους μαθητές, που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, η Ομάδα Χορού στέλνει το μήνυμα: Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά όλοι άνθρωποι.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της προέδρου ΕΠΑΣ

Καλησπέρα σαςΩς Πρόεδρος και εκ μέρους των μελών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου, σας ευχαριστώ για την επιλογή σας να παρακολουθήσετε την αποψινή χορευτική παράσταση.

Ευχαριστώ τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ιδιαίτερα την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Θωμαή Μενδρινού, με την συνεργασία των οποίων διοργανώθηκε η παράσταση αυτή.

Το μήνυμα των χορευτών και της εμψυχώτριάς τους, της κας Γεωργίας Ράπτη, που με ιδιαίτερο ζήλο προετοίμασε την παράσταση, το αντιλαμβάνομαι ως προτροπή να ξεπεράσουμε τον εκφοβισμό. Αυτό το μήνυμα είναι και αντικείμενο και στόχος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου, που ως ν.π.δ.δ. έχει σκοπό να συμβάλλει στην πρόληψη της παραμέλησης, στην πρόληψη της κακοποίησης, στην πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Ο εκφοβισμός μας αφορά όλους και δεν εξαιρείται κανείς μας. Όταν αισθανόμαστε αδύναμοι, ευάλωτοι, μπορούμε να προσβάλουμε, να πληγώσουμε, να επιτεθούμε με λέξεις ή και με πράξεις, για να επιβληθούμε.

Είναι γνωστή η έκφραση ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Όταν νοιώθουμε δυνατοί, δεν έχουμε ανάγκη να μεθοδεύσουμε τέτοια συμπεριφορά. Μπορούμε ακόμη και να συγχωρήσουμε τον αδύναμο άνθρωπο, που για να φανεί δυνατός, πρώτα απ’ όλα στον ίδιο του τον εαυτό, επιτίθεται.

Αλλά πέρα από τη συγχώρηση, είναι καλό να ορθώνουμε το ανάστημά μας και να μην επιτρέπουμε σ’ όποιον πιστεύει, ότι εκφοβίζοντας φαίνεται σημαντικότερος, να μας εκφοβίζει.

Πως γίνεται αυτό; Με πολλούς τρόπους. Η συζήτηση με τους γονείς, τους δασκάλους, τους συμμαθητές, τους φίλους μπορεί να κάνει πιο γνωστό τον εκφοβιστή, να τον εκθέσει και να απομακρύνει το θεριό του φόβου από την ψυχή μας.

Μπορούμε στο εδώ και το τώρα, ακούγοντας την εσωτερική ειλικρινή φωνή μας, αντί να ξοδεύουμε την ενέργειά μας για να κρύβουμε τις όποιες αδυναμίες μας, να ζούμε με ειλικρίνεια. Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουμε υγιείς πνευματικά και ψυχικά με τεχνικές πόζες και ψεύτικους ρόλους.

Στην προσπάθειά μας αυτή, μπορούν να μας βοηθήσουν οι χορευτές της Ομάδας του Εργαστηρίου Τεχνών Αιγαίου, που θα ξεδιπλώσουν με το χορό τους το μήνυμα να δεχόμαστε ο ένας τον άλλο όπως είναι, γιατί μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε όλοι άνθρωποι.

Οι χορευτές – χορεύτριες και η εμψυχώτριά τους κα Γεωργία Ράπτη ήλθαν σήμερα από την Τήνο, αφού παρακολούθησαν τα μαθήματά τους στο σχολείο το πρωί, για να μας προσφέρουν αφιλοκερδώς αυτό το μήνυμα. Παρακαλώ να τους χειροκροτήσουμε γι’ αυτή την προσφορά τους.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.