Η «καφέ μάνα της κοπανιστής» στο «Θαλασσάκι»του Δημήτρη Αντωνόπουλο

Τοπία επιστημονικής φαντασίας, σπάνιες ιδιωματικές γεύσεις, κρασιά διεθνούς εμβέλειας^ ο Δημήτρης Αντωνόπουλος γύρισε ενθουσιασμένος από την Τήνο και σας την προτείνει για δυνατές φθινοπωρινές αποδράσεις.

Δεν θα ήθελα με τίπο­τε να είμαι παρών στην τιτανομαχία… Αν κρίνω από τους τεράστιους γρανίτες που είναι πυκνοσπαρμένοι σε αυτό το οροπέδιο ανάμεσα σε Ξώμπουργο, Φαλατάδο, Λιβάδα και Κακή Σκάλα στην Τήνο, πρέπει να έγινε χαμός όταν ο Δίας και οι ολύμπιοι ήρθαν στα χέρια με τους τιτάνες κι ένα από τα πεδία των μαχών φημολογείται ότι ήταν το κέντρο του νησιού. Το τοπίο είναι ασύλληπτο, εξωπραγματικό!


Τεράστια αγκωνάρια που σχηματίστηκαν πριν από 15-25 εκατ. χρόνια και με τις μεταβολές της θερμοκρασίας, της υγρασίας καθώς και την τριβή από την αιολική ενέργεια διαβρώθηκαν και πήραν μύρια όσα σχήματα. Άλλα μοιάζουν με βόλους ολοστρόγγυ­λους (το διπλανό χωριό Βώλακας από αυτούς παίρνει την ονομασία του ), άλλα μοιάζουν με παράξενα ζώα από άλλο πλανήτη... Οι συνειρμοί με τα αγάλματα της Νήσου του Πάσχα είναι θεμιτοί και η γλυπτική της φύσης ανεπανάληπτη. Σαν να επινόησε κάποιος θεός ένα project και να προσέλαβε εκατοντάδες... Henry Moore να σμιλεύουν αιώνες για να τα φτιάξουν.

Νιώθεις μια έκσταση περιδιαβαίνοντας αυτό το μοναδικό τοπίο, για τη δημιουργία του οποίου οι επιστήμες έχουν θεωρίες που φυσικά υπερβαίνουν το μύθο: έκρηξη ηφαιστείου, πτώση μετεωρίτη, αποκάλυψη υποθαλάσσιων βράχων, ό,τι κι αν είναι δεν συλλαμβάνει εύκολα το μυαλό πώς είναι δυνατόν αυτό το σκληρό πέτρωμα να γίνει άμμος από τη διάβρωση. Αυτή η άμμος είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την αμπελοκαλλιέργεια και δίνει μεγάλη φινέτσα στα λευκά κρασιά. Αυτή μαζί με το τοπίο ήταν οι λόγοι που έκαναν τον Αλέξανδρο Αβατάγγελο να ερωτευτεί το μέρος και να αποφασίσει να στήσει εδώ, ανάμεσα στους μονόλιθους της Τήνου, την οινοποιία του T-oinos.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.