Το Τήνος Τοday συνάντησε τους διοργανωτές του Tinos Marble Trail Exomeria για μια αποκλειστική συνέντευξη. Διαβάστε παρακάτω την συζήτηση που κάναμε καθώς και την είδηση που βγήκε.

Μετά την διοργάνωση του Εxomeria Trail Race το 2014, πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να γίνει το Tinos Marble Trail; Μετά την επιτυχία της διοργάνωσης  πείτε μας τις διαφορές μεταξύ της πρώτης με την δεύτερη διοργάνωση;

To 2014 με την διοργάνωση του Εξωμερια Τrail Race είχαμε πετύχει το στόχο μας δηλαδή από το μηδέν να στήσουμε ένα αγώνα στο Νησί της Τήνου και από τους πρώτους αγώνες ορεινού τρεξίματος στις Κυκλάδες.

Από τότε έγιναν σημαντικές αλλαγές. Η διοργάνωση πλέον δεν πραγματοποιείται μόνο από ένα Σύλλογο αλλά από μία διοργανωτική επιτροπή που αποτελείται από τρεις τοπικούς  Συλλόγους της Έξωμεριας. Τον Σύλλογο Βεναρδιανών Τήνου «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος»,τον Προοδευτικό Σύλλογο Μαρλά – Μαμάδο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου Πανόρμου Τήνου με πολλά και δραστήρια μέλη στο ενεργητικό τους.
Όσο αφορά την  τεχνική υποστήριξη του αγώνα  αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με  έμπειρους επαγγελματίες στο χώρο. Σε αυτό το τομέα μας βοήθησε ο Νίκος Πολιάς ιδιοκτήτης της εταιρείας All About Running με τεράστια εμπειρία σε αγώνες σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι μαζί καθίσαμε στο  τραπέζι, αναλύσαμε κάθε σημείο της διοργάνωσης και αποφασίσαμε να κάνουμε ριζικές αλλαγές ώστε να την φτάσουμε σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο.

Έτσι οδηγηθήκαμε στην αλλαγή ονόματος και λογοτύπου  της διοργάνωσης ώστε να είναι αντιπροσωπευτικότερα της φυσιογνωμίας του αγώνα και της περιοχής.
To λογότυπο το εμπνευστήκαμε από το γλυπτό-λατόμο που βρίσκεται στο καλλιτεχνικό πάρκο  του  Μαρλά προς τιμήν του αφανούς λατόμου, ένα σύμβολο μνήμης και σεβασμού προς τους προγόνους μας.

Το όνομα Tinos Marble Trail Exomeria από μόνο του τα λέει όλα, έχει την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά  του τόπου στην οποία πραγματοποιείται η διοργάνωση.

Προσθέσαμε νέες διαδρομές,ανακαλύψαμε νέα μονοπάτια, προβάλαμε εύστοχα την διοργάνωση   και  τέλος συνδυάσαμε τον αθλητικό χαρακτήρα της διοργάνωσης   με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, την τέχνη της μαρμαροτεχνίας.

Τώρα πλέον μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι καταφέραμε  και διοργανώσαμε ένα ξεχωριστό αθλητικό γεγονός για το Νησί της Τήνου αλλά και  ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό event στην Ελλάδα.

Από τις 72 συμμετοχές του 2014 φτάσαμε τις 233 συμμετοχές σε 4 διαδρομές που δημιουργήθηκαν για κάθε ηλικία και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.Η επιτυχία της διοργάνωσης που οφείλεται;

Η επιτυχία οφείλεται στην σωστή προετοιμασία που έγινε ένα ολόκληρο χρόνο από την διοργανωτική επιτροπή (δηλαδή τους τοπικούς Συλλόγους) και από την τεχνική υποστήριξη του αγώνα.

Το συστατικό της επιτυχίας καθώς και το μεγαλύτερο μερίδιο το φέρουν  φυσικά οι 136 εθελοντές ,κάτοικοι, επισκέπτες  και  μέλη των Συλλόγων που η βοήθεια τους ήταν καθοριστική για την επιτυχή έκβαση των αγώνων.

Η επιτυχία σε διοργανωτικό επίπεδο δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών αλλά και στο να καταφέρεις να προσελκύσεις και  να συντονίσεις εθελοντές,ώστε να μεταδώσουν στους αθλητές μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Τα μελη των Συλλόγων και οι εθελοντές ήταν μοναδικοί και τους ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά.

Πολύ ενδιαφέρον ήταν πως την παραμονή των αγώνων στο Pasta Party οι αθλητές έγιναν ένα μαζί με τους εθελοντές , με σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη τους. Εκεί όλοι μαζί απόλαυσαν  δωρεάν την καθιερωμένη μακαρονάδα και προϊόντα των χορηγών της διοργάνωσης κάτω από τον ήχο της παραδοσιακής μουσικής.Ποια είναι η κληρονομιά μίας διοργάνωσης ορεινού τρεξίματος ;

Η Κληρονομιά σίγουρα είναι η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή της Έξωμεριας και κατ’ επέκταση στο Νησί της Τήνου.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι  οι Σύλλογοι και οι κάτοικοι καθάρισαν το 2014 με εθελοντική εργασία διαδρομές μήκους 18 χλμ μονοπατιών προσθέτοντας φέτος άλλα 8 χλμ  με τη σημαντική  βοήθεια του Δήμου Τήνου.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι έχουμε δημιουργήσει ένα καθαρό δίκτυο μονοπατιών που μπορείς να πας σε οποιαδήποτε σημείο και να επισκεφτείς οποιαδήποτε οικισμό περπατώντας μέσα από τα πανέμορφα  μονοπάτια. Αυτό λοιπόν  και αν είναι κληρονομιά.

Πραγματικά μας ικανοποιεί και μας ευχαριστεί που βλέπουμε περιπατητές αλλά και δρομείς καθημερινά να απολαμβάνουν τα μονοπάτια της Έξωμεριας και αυτό το οφείλουμε καθαρά στους κατοίκους και στα μέλη των Συλλόγων  που με τόσο κόπο πραγματοποίησαν τους καθαρισμούς.

Πως συνδυάζετε στην διοργάνωση το αθλητικό γεγονός με την πολιτιστική παράδοση της τέχνης του μαρμάρου ;

Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης και η μοναδικότητα της. Δεν είναι απλά το αθλητικό γεγονός αλλά το πάντρεμα που έχουμε κάνει με την πολιτιστική παράδοση του τόπου, την τέχνη της μαρμαροτεχνίας. Απόδειξη, των παραπάνω τα μοναδικά μαρμάρινα έπαθλα-γλυπτά του αγώνα που τα χορήγησαν Εξωμερίτες μαρμαρογλύπτες (Ονούρφριος Δεσύπρης , Λάμπρος Διαμαντόπουλος , Αργύρης Μαραβέλιας, Πέτρος Μαρμαρινός , Μάκης Τριγώνης , Ιωάννης Χονδρογιάννης ) καθώς και τα μαρμάρινα μετάλλια που ήταν μία προσφορά – χορηγία  του μαρμαρογλύπτη Μάρκου Θεοτικού.
Ιδιαίτερα επίσης ήταν και τα μπρούτζινα μετάλλια των πρώτων αθλητών που σχεδιάστηκαν από τον γλύπτη Ιωάννη Καγιώργη.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ειλικρινά όλους τους καλλιτέχνες για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφεραν αφιλοκερδώς στην διοργάνωση.

Επίσης η Τεχνική Ενημέρωση του Αγώνα, η επίδειξη της Τέχνης του Μαρμάρου καθώς και η ξενάγηση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την προηγούμενη του αγώνα έδεσαν πλήρως με το event και πρόβαλαν τον πολιτισμό της περιοχής.


Πόσο δύσκολο είναι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Νησιού να διοργανώνουν  τέτοια αθλητικά γεγονότα στην εποχή που ζούμε;

Πραγματικά χαιρόμαστε που τολμήσαμε και επιχειρήσαμε πρώτοι κάτι τέτοιο  το 2014 στο Νησί της Τήνου και ακόμη περισσότερο χαιρόμαστε να βλέπουμε και άλλες διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος να αναπτύσσονται σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων.
Σίγουρα για τους τοπικούς μας Συλλόγους που είναι μη κερδοσκοπικά σωματεία  η διοργάνωση του Tinos Marble Trail ήταν μία προκληση. Η άψογη συνεργασία που είχαμε μεταξύ μας αλλά και η οικονομική ενίσχυση του όλου εγχειρήματος εκ μέρους των Συλλόγων είχε ως  αποτέλεσμα την δημιουργία μίας διοργάνωσης που είναι κληρονομιά για το Νησί της Τήνου και ανήκει σε όλους του Τηνιακούς.

Σημαντικοί αρωγοί στην προσπάθεια ο Δήμος Τήνου (Χορήγηση Αιγίδας), η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου (Συνδιοργανωτής) και η Vodafone (Μέγας Χορηγός)

Μην ξεχνάτε ότι όλα τα μέλη μας δούλεψαν ένα ολόκληρο χρόνο για την διοργάνωση αμισθή ώστε να είναι όλα έτοιμα την ημέρα του αγώνα ώστε οι αθλητές και oi επισκέπτες να ζήσουν κάτι ξεχωριστώ.

Αλλά μην πάτε μακριά οι αγώνες δρόμου που διοργανώνονται από τον Εμποροεπαγγελματικό και Βιοτεχνικό Σύλλογο Τήνου κάθε Ιούνιο με συμμετοχές που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο είναι ακόμη ένα δείγμα μίας σημαντικής προσπάθειας που γίνεται στο Νησί της Τήνου από ένα Σύλλογο.

Οι Σύλλογοι του Νησιού μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν και προσφέρουν πραγματικά όμορφες διοργανώσεις.

Πόσο μεγάλη τιμή και τι συναισθήματα σας δημιούργησε η Χορήγηση Αιγίδας από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την  Unesco ;

Η χορήγηση Αιγίδας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco ήταν η πιο μεγάλη τιμή για την διοργάνωση.

Ο μοναδικός χαρακτήρας των αγώνων αναγνωρίστηκε και  πραγματικά έκανε όλους τους κατοίκους της Έξωμεριας  ιδιαίτερα υπερήφανους και αυτό φάνηκε από την συμμετοχή τους την ημέρα των αγώνων. Ίσως ήταν διπλή επιτυχία για το νησί της Τήνου, μην ξεχνάμε ότι  φέτος εντάχθηκε η τηνιακή μαρμαροτεχνία στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Οι αθλητές που έλαβαν μέρος στην διοργάνωση από ποια μέρη της Ευρώπης ήταν;
Το θετικό της διοργάνωσης ήταν ότι είχαμε πολλές συμμετοχές και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα αθλητές από την Γερμανία,Γαλλία,Αγγλία,Αλβανία,Βέλγιο έτρεξαν στα μονοπάτια της Έξωμεριας. Εντυπωσιακό  ήταν ότι είχαμε συμμετοχές και εκτός Ευρώπης  από Η.Π.Α, Κίνα και Ιαπωνία. Θεωρούμε πολύ σημαντικό πως μία τέτοια διοργάνωση προσελκύει ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου και μέσα από αυτό το event προβάλλεται το Νησί της Τήνου.

Κάτι που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι στην πρώτη διοργάνωση  το 2014 είχαν τρέξει μόνο 8 Τηνιακοί. Φέτος  με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι πάνω από 30 Τηνιακοί αθλητές έτρεξαν στους αγώνες  εκ των οποίων οι 15 είναι μέλη των τοπικών Συλλόγων μας.

Ένα μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους αθλητές, στους εθελοντές και τους υποστηρικτές σας.

Ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή τους και για  την πολύτιμη βοήθεια  και τους   υποσχόμαστε πως η διοργάνωση θα γίνει θεσμός και θα φτάσει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

Επίσης τα μηνύματα που λάβαμε από αθλητές και εθελοντές για την άρτια διοργάνωση δεν περιγράφονται, τους ευχαριστούμε πραγματικά όλους.

Να περιμένουμε Tinos Marble Trail Exomeria 2 σύντομα;

Ραντεβού στις 3 Σεπτέμβρη του  2017 για μία ακόμη πιο όμορφη διοργάνωση.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.