Nοέμβριος! 
Αγαπημένος μήνας του φθινόπωρου! 
Ας απολαύσουμε τις μυρωδιές και τα χρώματα του Νοέμβρη, και μακάρι να μας γεμίσουν όμορφα συναισθήματα και στιγμές χαράς...

Ο Νοέμβριος, είναι ο ενδέκατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου με διάρκεια 30 ημερών. Η Λατινική του ονομασία November, προέρχεται από το Novem (= Εννέα), γιατί ήταν ο ένατος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου. Αργότερα με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στις αρχές του έτους, μετακινήθηκε στην ενδέκατη θέση, αλλά δεν άλλαξε ποτέ το όνομά του μέχρι και σήμερα. Τον μήνα Νοέμβριο οι ιερείς στην αρχαία Ρώμη, έκαναν ειδικές τελετές χρησιμοποιώντας ένα ζεύγος Ελλήνων και ένα ζεύγος Γαλατών. Οι ιερουργίες αυτές, ήταν μυστικές και αθέατες, κατάλοιπο αρχαιότερων Ρωμαϊκών ανθρωποθυσιών, όπου θυσιάζονταν ένα ζεύγος Ελλήνων και ένα ζεύγος Γαλατών αιχμαλώτων, εξ ου και η ονομασία Galus - Graecus της ανθρωποθυσίας εκείνης. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι με την εξιλαστήρια αυτή θυσία, μπορούσαν να εξευμενίζουν τους θεούς τους, εφαρμόζοντας την σχετική ρήση των Σιβυλλικών χρησμών.

Ο Νοέμβριος ονομάζεται από το λαό και Σποριάς, καθώς είναι ο μήνας της σποράς των δημητριακών και των οσπρίων. Καλείται επίσης Μεσοσπορίτης, επειδή τότε οι αγρότες βρίσκονται στο μέσον της σποράς. Τυπική γιορτή της σποράς που δείχνει πόσο συνδεδεμένες είναι οι γιορτές των αγίων με τις γεωργικές ασχολίες, είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 του μήνα. Λέγεται ακόμα και Βροχάρης για τις βροχές του, Ανακατωμένος για το ανακάτεμα του καιρού και Χαμένος από το "χάσιμο" της ημέρας, επειδή οι ημέρες του είναι από τις μικρότερες του έτους. Στη διάρκειά του, αρχίζει στον τόπο μας να μεγαλώνει το κρύο. Τη μεταβολή αυτή του καιρού προς το χειρότερο, την "μηνάει" λέει ο λαός, ο Αγ. Μηνάς που γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου. Το κρύο δυναμώνει του Αγ. Φιλίππου (14 Νοεμβρίου) και τελικά "αντριεύει" του Αγ. Αντρέα (30 Νοεμβρίου). Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου δύει η Πούλια, το φαντασμαγορικό ανοικτό σμήνος των Πλειάδων, γεγονός που σημαίνει την ορμητική έλευση του χειμώνα. Το ουράνιο αυτό σημάδι, ήδη από την αρχαιότητα (Ησίοδος), προειδοποιούσε και συνεχίζει να προειδοποιεί τους γεωργούς να σπεύσουν να ολοκληρώσουν τη σπορά, αλλά και τους κτηνοτρόφους, να κατηφορίσουν προς τα χειμαδιά.


- "Όντας η Πούλια βασιλεύει, ο καλός ο ζευγολάτης αποσπέρνει κι' ούτε τσοπάνος στα βουνά, ούτε ζευγάς στους κάμπους", - "Η Πούλια βασιλεύοντας και πίσω παραγγέλλοντας, μήτε τσοπάνος στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους" - "Ο Αη - Μηνάς εμήνυσε Πούλια μην ξημερώσει". .

Η Πούλια ως ευκολοδιάκριτος σχηματισμός αστέρων είναι ένα σημαντικό αστρονομικό σημάδι, αφού από τη θέση της στην Ουράνια σφαίρα, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι προσδιόριζαν την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μ' αυτό το ουράνιο νυχτερινό "ρολόι", κανόνιζαν τις δουλειές τους με το χάραμα της ημέρας. Αντίστοιχα, η ανατολή της Πούλιας στα τέλη του Μάη, σηματοδοτεί την έναρξη του θερισμού, όπως βέβαια και η δύση της, σηματοδοτεί την έναρξη του οργώματος. Άλλες λαϊκές ονομασίες του Νοεμβρίου είναι Σκιγιάτης (σκιά, νύχτα), Κρασομηνάς (επειδή ανοίγουν τα καινούργια κρασιά), Αγιομηνάς, Φιλιππάτης και Αντριάς, από τις γιορτές του Αγίου Μηνά, Φιλίππου και Αντρέα αντίστοιχα. Ακόμα λέγεται και Αϊ - Ταξιάρχης, Αρχαγγελίτης, Αϊ - Στράτης και Αϊ - Στράτηγος από τη γιορτή των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου.

Σχόλια: