Με αφορμή δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το ΚΚΕ, που μετέφερε ο δήμαρχος Τήνου στη 18η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να αποπροσανατολίσει για να συγκαλύψει τις ευθύνες του δήμου, της συντονιστικής επιτροπής, των βουλευτών Κυκλάδων και των κομμάτων που κατέθεσαν και ψήφισαν τις τροπολογίες (άρθρα 26,50,51 του Ν4301/2014), ερήμην του δήμου, της ΔΕ του ΠΙΙΕΤ και όλων των φορέων του νησιού, η ΚΟΒ Τήνου του ΚΚΕ επισημαίνει :

1) Αν ο δήμαρχος ενδιαφερόταν πραγματικά για τις θέσεις του ΚΚΕ, σχετικά με τα  εκκλησιαστικά ζητήματα και ποια σταθερή στάση κρατάει από την αρχή, στο ζήτημα του ΠΙΙΕΤ, όφειλε να τις πληροφορηθεί από το ίδιο το ΚΚΕ και όχι από δηλώσεις τρίτων προσώπων. Μόνο έτσι θα ενημέρωνε αντικειμενικά το δημοτικό συμβούλιο και όλους τους δημότες του νησιού.

2) Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ και οι βουλευτές του, τοποθετούνται πάντοτε με βάση το  πλαίσιο του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, την πάγια δηλαδή θέση του κόμματος για τις  σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο έλεγχος του κράτους πρέπει να περιοριστεί στη διακρίβωση των τυπικών προϋποθέσεων, χωρίς να παρεμβαίνει στην εσωτερική οργάνωση των θρησκευτικών ενώσεων, των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων κλπ.

3) Για τα επίμαχα άρθρα 26, 50 και 51, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην Τήνο, να τι ψήφισαν τα κόμματα το 2014 στην επιτροπή της βουλής :
Άρθρο 26 - Ψήφισαν όλοι υπέρ, εκτός του Λαμπρούλη (ΚΚΕ)  που ψήφισε παρών.
Άρθρο 50 - Ψήφισαν όλοι υπέρ, εκτός του Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και του Λαμπρούλη (ΚΚΕ) που το καταψήφισαν.

Άρθρο 51- Ψήφισαν όλοι υπέρ, εκτός του Αμανατίδη (ΣΥΡΙΖΑ) που ψήφισε παρών, καταψήφισαν κατά πλειοψηφία η Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) και ο Λαμπρούλης (ΚΚΕ).
Στην τοποθέτηση του, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε, πως μας δημιουργεί,  ερωτηματικά η βροχή τροπολογιών, για τα ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία και τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας, που έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας από Βουλευτές. 
Με βάση την πάγια θέση μας περί διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας και με βάσει τις ενστάσεις, εμείς θα ψηφίσουμε «παρών» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

4) Το ΚΚΕ από θέση αρχής, δεν καταθέτει τροπολογίες από κοινού με άλλα κόμματα. Σε περίπτωση όμως που κατατεθεί τροπολογία για την κατάργηση των επίμαχων άρθρων 26, 50 και 51 του Ν4301/2014, ώστε να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς στο ΠΙΙΕΤ, θα την υπερψηφίσει. Αν όμως κατατεθεί, όπως έχουμε ενημερωθεί, τροπολογία για να καταργηθούν τα άρθρα 26 και 51 μόνο, τότε το ΚΚΕ θα καταθέσει και δική του τροπολογία, για την κατάργηση και του άρθρου 50, που αφορά τη συμμετοχή του προέδρου του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και εγχώριου μητροπολίτη στην εισηγητική επιτροπή για την επιλογή διευθυντή και διδακτικού προσωπικού στην σχολή μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου.

                                                           Τήνος  15 / 11 / 2016


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.