Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτική ανάπτυξης, τους Βουλευτές Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, τον Δήμαρχο Τήνου, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στον Έπαρχο Τήνου, έστειλε ο Αγροτικό Συνεταιρισμός Τήνου σχετικά με το πεδίκλωμα ή μπαστούρωμα των ζώων. 

Αξιότιμοι κύριοι

με την παρούσα αναφορά μας θέλουμε να σας καταστήσουμε κοινωνούς ενός ιδιαίτερα σημαντικού προβλήματος για τους κτηνοτρόφους της Τήνου τους οποίους καθολικά εκπροσωπούμε, το οποίο προέκυψε με την εφαρμογή του Ν.4235/2014 και να ζητήσουμε την βοήθεια σας στην επίλυση του.

Πρόκειται για την απαγόρευση εκτροφής των ζώων μας με δεμένα τα πόδια (πεδικλωμένα ή μπαστουρωμένα) όπως είναι η μακραίωνη συνήθεια του τόπου μας. Το θέμα προέκυψε από καταγγελίες φιλόζωων για κακομεταχείρηση των ζώων και το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ενέδωσε.

Έτσι εδώ στην Τήνο (κι από όσο γνωρίζουμε και στα άλλα Κυκλαδονήσια) έχουν αναστατωθεί οι κτηνοτρόφοι μας, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε απόγνωση αφού απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα και με υποβολή μηνύσεων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηνιατρική και αστυνομία).


Πρέπει νομίζουμε να γίνει κατανοητό ότι κάθε πρακτική που αφορά εκτροφή ζωών έχει την έννοια της κακομεταχείρησης. Για παράδειγμα: η παχυνση των μοσχαριών εντός του στάβλου δεμένων από το κεφάλι στο παχνί για όλη τους την ζωή, το σαμάρωμα των αλόγων, γαιδουριών κλπ, η εκτροφή των ορνίθων, και των χοιρομητέρων σε κλωβούς κλπ. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να απαγορευτεί και η ιδια η εκτροφή των ζώων προκειμένου να μην "κακομεταχειριζονται";

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι αν δεν αλλάζει άμεσα ο νόμος της απαγόρευσης του πεδικλώματος ή μπαστουρώματος των ζώων, τότε θα εξαφανιστούν: και όλη η κτηνοτροφία της Τήνου και όλη η φυτική παραγωγή του νησιού μας.

Εδώ, όπως και σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, από αρχαιοτάτων χρόνων, λόγω μικρού κλήρου δεν υπάρχουν κοπάδια ικανού αριθμού ζώων, ούτε βέβαια βοσκοί τα επιτηρούν ολημερίς και ολονυχτίς. Κάθε κτηνοτρόφος έχει λίγα ζώα, τα οποία εκτρέφει στους αγρούς του, περιορίζοντας τους το ελεύθερο βάδισμα με δέσιμο των 2 ποδιών (πέδικλο ή μπαστούρα). Έτσι και τα ζώα του παραμένουν εντός του κτήματος του και τα γειτονικά κτήματα παραμένουν ανέπαφο από τυχόν εισβολή των ζώων αυτών, με συνέπεια να είναι δυνατή η καλλιέργεια τους με κάθε είδους φυτού πχ ελιές, αμπέλια, σιτηρά, ψυχανθή, δέντρα, Φωκά, σανό κλπ

Αφαιρώντας λοιπόν το “πέδικλο ή μπαστούρα” και αφήνοντας εντελώς ελεύθερα τα ζώα, αυτά νομοτελειακά θα εισβάλουν στα γειτονικό κτήματα και θα εξαφανίζουν κάθε είδους βλάστηση, με συνέπεια όχι μόνο την αδυναμία καλλιέργειας τους αλλά και τον συνεχή διαπληκτισμό μεταξύ κτηνοτρόφων και καλλιεργητών. Και καλά να είναι μόνο διαπληκτισμός. Σε άλλα μέρη της πατρίδας μας έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν, να γίνονται πολύ ακραίες πράξεις λόγω εισόδου κυνηγών και μόνο, μέσα σε καλλιέργειες ...

Η πρακτική λοιπόν του δεσίματος των 2 ποδιών των ζώων είναι καταστάλαγμα σοφίας των προγόνων μας που έχει επιτρέψει στο νησί μας, καθώς και στα αλλα Κυκλαδονήσια, εδώ και αιώνες, να έχουν πολύ σημαντική κτηνοτροφία και συγχρόνως και αξιόλογη γεωργία.

Η Τήνος δεν είναι το κατεξοχήν τουριστικό νησί. Πορεύεται στηριζόμενη στην πρωτογενή της παραγωγή που είναι σημαντική τόσο σε κτηνοτροφικα προϊόντα όσο και σε γεωργικό και τώρα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας, η πρωτογενής παραγωγή είναι το ζητούμενο όπως καλα γνωρίζουμε όλοι μας. Εξάλλου δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε ανάπτυζη του πρωτογενή τομέα και να λειτουργούμε με απαγορευτικούς νόμους που την ακυρώνουν στην πράξη. Είναι και θέμα κοινής λογικής και μακραίωνης παράδοσης.

Σας παρακαλούμε λοιπόν να καταργήσετε άμεσα αυτόν τον θανατηφόρο για την κτηνοτροφία μας νόμο, ώστε δια παντός να μην ξαναανακινηθεί τέτοιο θέμα.

Συνημμένα σας καταθέτουμε ενδεικτικά τις υπογραφές αντιπροσωπευτικού μέρους των κτηνοτρόφων της Τήνου, αν και ο συνεταιρισμός μας ως ο συλλογικός τους φορέας, ως προαναφέραμε, καθολικό τους αντιπροσωπεύει.

Σας ευχαριστούμε κι αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας, τις οποίες παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε.
Σχόλια:

1 comments:

  1. Αναρωτιέμαι αν είναι δυνατόν ενα τουριστικό νησί όπως η Τήνος να παρουσιάζει αυτή την εικόνα στους ξένους επισκέπτες με την αναχρονιστική πρακτικη του πεδικλωματος και την δικαιολογία της παράδοσης την στιγμη που όλοι γνωρίζουν οτι το νησί είναι γεμάτο σκουπίδια και ηλεκτρικές συσκευές εγκατελειμενες απο την μια ως την αλλη άκρη του. Περισσεύει λοιπον η υποκρισία όταν θέλουμε να εφαρμόσουμε την παράδοση στα ζωα και όχι στην καθημερινοτιτα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.