Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του ανθρώπου που θεωρείται σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από σχετική ή απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης με αποτέλεσμα τη διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη:

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης), που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι το πάγκρεας παράγει πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή διαβήτης των ενηλίκων), που χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η παραγόμενη από το πάγκρεας ινσουλίνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από το σώμα. Αποτελεί το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη.
Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί.

Συμπτώματα σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ:

Αίσθημα δίψας, ξηροστομία, εξάντληση, επιθυμία για φαγητό ακόμη και μετά την κατανάλωση του γεύματος. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακες παθήσεις, βλάβες στο φακό των ματιών, των νεφρών, των νευρών και να φέρει και κατάθλιψη.

Τρόποι αντιμετώπισης: έλεγχος σωματικού βάρους (παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων), σωματική δραστηριότητα (περπάτημα τουλάχιστον 30’/μέρα), διαιτητική αντιμετώπιση (αριθμός και συχνότητα γευμάτων, μοιράστε τα γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και αποφύγετε μεγάλα γεύματα αργά το βράδυ).

Η κατάλληλη διατροφική θεραπεία  είναι ένα καθοριστικό κομμάτι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη ανάλογα με τις ανάγκες σε ενέργεια του κάθε ατόμου που εξαρτώνται από την ηλικία,το φύλο, το ύψος και την φυσική του δραστηριότητα.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.