Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε από την κυβέρνηση  ο προϋπολογισμός για το  2017, για να ψηφιστεί  μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας  και εντεινόμενης φορολογικής αδικίας, καθώς με το ξεκίνημα του νέου έτους  έρχεται καταιγίδα αυξήσεων σε  σειρά από έμμεσους φόρους, συνολικού ύψους 2,5 δις. ευρώ. Εξαιτίας αυτού του φορομπαράζ έρχονται ανατιμήσεις στα καύσιμα, στα προϊόντα καπνού, στον καφέ , στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στη σταθερή τηλεφωνία έως 20%.Συνυπολογίζοντας το επαχθέστατο για τα νησιά μας μέτρο της κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ, οι εισοδηματικές απώλειες ανά νοικοκυριό φτάνουν τις 2.000 ευρώ ανά έτος.

Δεν πρόκειται, όμως για τις μόνες απώλειες. Η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει αυξήσεις και στην άμεση φορολογία, ενώ οι αυξήσεις των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και το 80% του εισοδήματος τους να κατευθύνεται  σε φόρους και εισφορές.

Όσον αφορά τις  συντάξεις, μετά από μήνες κυβερνητικής προπαγάνδας περί μη μειώσεων, η πραγματικότητα έδειξε ότι  530.000 συνταξιούχοι έλαβαν   επικουρικές συντάξεις και μερίσματα  μειωμένα  έως 50%, ενώ χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι θα δουν και τις κύριες συντάξεις τους μειωμένες έως 30%. Συγχρόνως, το 2016 οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δικαιούνταν το ΕΚΑΣ μειώθηκαν κατά 130.000, ενώ οι εναπομείναντες  240.000 δικαιούχοι θα το λάβουν  μειωμένο κατά 45%.

Όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα αποτελούν απότοκο της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης  της κυβέρνησης με τους δανειστές  κατά το πρώτο επτάμηνο του 2015 και ήταν αχρείαστα πριν από δύο χρόνια , καθώς η χώρα στο τέλος του 2014 είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη  και στα πρωτογενή πλεονάσματα για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον Αύγουστο του 2015 στη Βουλή την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα σε μια στιγμή  που η πατρίδα μας βρέθηκε στο κατώφλι του grexit κι ένα βήμα από τον γκρεμό εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης.  

Η κυβέρνηση αναφέρεται συχνά στα μέτρα που ελήφθησαν από το 2009 μέχρι το 2014 για να εγκαλέσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Όμως σε αυτή της την προσέγγιση αποσιωπά  το γεννεσιουργό  αίτιο της κρίσης, δηλαδή τη δημιουργία του δυσθεώρητου ελλείμματος   από την κυβέρνηση   της Νέας Δημοκρατίας το 2009. Οι ίδιοι οι αριθμοί είναι αυτοί που υπαγορεύουν  τις σαφέστατες ευθύνες της, καθώς το έλλειμμα από το 5,5% του ΑΕΠ το 2003 έφτασε στο ποσοστό-ρεκόρ  15,4% το 2009.

Στην τρέχουσα συγκυρία, η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση  και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2020 διαπραγματεύεται με τους δανειστές ακόμα περισσότερα μέτρα, όπως η αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, η πλήρης ελαστικοποίηση της αγοράς  εργασίας, η κατάργηση των οικογενειακών, αναπηρικών και φοιτητικών επιδομάτων, καθώς και του επιδόματος θέρμανσης, η εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος στους πλειστηριασμούς για αποφυγή των λαϊκών αντιδράσεων, το «ξήλωμα» του συνδικαλιστικού νόμου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, και οι περαιτέρω μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας εδώ και δύο χρόνια. Μόνο λογικό δεν είναι να εκφέρει  ρητορική λες και είναι στην αντιπολίτευση.  Όσους εχθρούς κι αν ανακαλύψουν, σε όσους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς κι αν επιδοθούν δε θα μπορέσουν  να κρύψουν τη φτωχοποίηση που σπέρνουν, τη μιζέρια, την ύφεση, την ανεργία και το πλήθος των συνανθρώπων μας  που εργάζονται για 100-400 ευρώ το μήνα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν πλέον  τα 100 δις ευρώ, ενώ συγχρόνως πλανάται η απειλή για 18.000 νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους, η μεσαία τάξη λυγίζει από τους φόρους και η υπερφορολόγηση έχει τσακίσει την οικονομία. Η κυβέρνηση μοιράζει τη φτώχεια. Τα παίρνει από τους  φτωχούς για να δώσει ένα μέρος μόνο στους ακόμα φτωχότερους. Πρόκειται για την επιτομή της εξίσωσης προς τα κάτω, της πλήρους ισοπέδωσης.

Την ίδια ώρα αναδεικνύεται η νέα προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού από τον κ. Τσίπρα  ο οποίος  αφού συμφώνησε και υπέγραψε τον περασμένο Μάιο, αυτό που ήθελε ο κ. Σόιμπλε για τη μετάθεση της ουσιαστικής ρύθμισης για το χρέος μετά το 2018, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να θολώσει  τα νερά. Ακόμα κι αν η συζήτηση για το χρέος προχωρούσε, από μόνη της δε θα ήταν αρκετή, γιατί το κλειδί είναι η ανάπτυξη. Αν δεν έχουμε ανάπτυξη 2,7% το 2017, θα λειτουργήσει ο «κόφτης» στους μισθούς  και  στις συντάξεις,  θα επιβληθούν νέοι φόροι κι έτσι  θα αναπαράγεται ο φαύλος κύκλος. Το μέγα ζητούμενο για να καταφέρει  η χώρα να βγει στο ξέφωτο είναι να έρθουν  επενδύσεις, να ανοίξουν δουλειές, να ελαφρυνθούν οι φόροι και να κινηθεί επιτέλους η οικονομία. Όμως , για όλα αυτά δε βλέπουμε κανένα σαφές σχέδιο από την κυβέρνηση.

Η κυβερνητική «αμαξοστοιχία» τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το χάος, αλλά την κυβέρνηση το μόνο που τη νοιάζει είναι να μείνει γαντζωμένη στην εξουσία ακόμα κι αν ταυτίζεται με τις πλέον συντηρητικές επιλογές. Μπροστά σε αυτό τους   το στόχο δείχνουν αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα. Πούλησαν οτιδήποτε έλεγαν ότι πίστευαν, μόνο και μόνο για να απολαύσουν τα προνόμια της εξουσίας, για να μπορούν να διορίζουν μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι ξεπέρασαν πλέον τους 2.000 κι έχουν μισθολογικό κόστος για το  2016 υψηλότερο κατά 146 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2015.

Η λύση για την πατρίδα μας  δε βρίσκεται στον τεχνικό διπολισμό που καλλιεργείται έντονα εδώ και καιρό ούτε βεβαίως στην παλινόρθωση της Δεξιάς. Κάθε μέρα ολοένα και πιο εμφατικά καταδεικνύεται ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση με Εθνική Γραμμή, με άλλους πολιτικούς συσχετισμούς , για να πετύχει την αναδιάρθρωση του χρέους, την έξοδο από την κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Χρήστος  Πολατσίδης  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.