Ένα μικρό θεματικό μουσείο, στο οποίο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, λειτουργεί στον γραφικό Πύργο της Τήνου

Η Τήνος είναι το σημαντικότερο ίσως νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Το μικρό αλλά εξαιρετικής αισθητικής και σύγχρονης αντίληψης θεματικό Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο – σχετικά πρόσφατο δημιούργημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς- έρχεται να αναδείξει και να αποτυπώσει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια μαρμάρου, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα μικρό αλλά πολύτιμο κόσμημα για το νησί.


Στο μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, ενός ρωμαλέου υλικού που κατέχει από την αρχαιότητα τη σημαντικότερη θέση στην τέχνη και την αρχιτεκτονική της Ελλάδας. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει εκκλησιαστικά έργα, επιτύμβια και πρωτότυπα έργα καθημερινής χρήσης σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και μια πλούσια συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών.

Εδώ, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις παραδοσιακές τεχνικές και τις διαδικασίες που αφορούν την εξόρυξη, την πρώτη επεξεργασία και τη μεταφορά του μαρμάρου και στη συνέχεια τη μορφοποίηση και την τοποθέτηση της κατασκευής. Στην ουσία, παρακολουθεί όλη τη διαδρομή από την πρώτη ύλη ώς το ολοκληρωμένο έργο. Το μουσείο, εμπλουτισμένο με οπτικοακουστικό υλικό, ζωντανεύει με τρόπο άμεσο τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη.


Η έκθεση επεκτείνεται και στους υπαίθριους χώρους του. Στην πλατεία, μπροστά από την είσοδο, εκτίθενται η ανυψωτική μηχανή μαρμάρων και τοβαγονέτο για τη μεταφορά όγκων ενώ στον εξώστη εκτίθενται μπαζοβαγονέτο, στροφή και ράγες από το λατομείο της Πατέλας μαζί με ολοκληρωμένα και ημικατεργασμένα μαρμάρινα έργα.

Η επίσκεψη στο μουσείο αφήνει μάλλον μια γλυκιά αίσθηση ενός οικείου και ζωντανού χώρου, παρά ενός ψυχρού μουσείου. Η επίσκεψη τελειώνει στο πωλητήριο με τα χαριτωμένα αναμνηστικά και το café του μουσείου που σας περιμένουν στην έξοδο. Στη συνέχεια η  βόλτα στα σοκάκια του πανέμορφου Πύργου, υπό τους ήχους των εργαστηρίων μαρμάρου και  μια στάση στα καφενεία της κεντρικής πλατείας για καφέ και σπιτικό γλυκό, ολοκληρώνουν την όμορφη εκδρομή σας.


info

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (www.piop.gr), το οποίο έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του. Ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Ιδρύματος και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
Πύργος Τήνου τηλ.: 22830-31290

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
καθημερινά (πλην Τρίτης) 10 π.μ. - 6 μ.μ.

Ημέρες ελεύθερης εισόδου
18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιά

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.