Να θυμίσουμε απλώς στον κ. Χρήστο Πολατσίδη που διέβλεψε καθυστέρηση στην απάντηση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ  στην πρώτη του τοποθέτηση, το γνωστό : «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»,  και  ότι πρώτιστο πολιτικό καθήκον μας δεν αποτελεί, ευτυχώς, η αντίκρουση, πολύ περισσότερο  η σκίαση, ευγενικών  φιλοδοξιών νέων πολιτευτών.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα και για τους συμπολίτες μας και αναγνώστες της Τήνος today να θέσουμε τα εξής αδιαμφισβήτητα ζητήματα :  

1. Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο έβδομος κατά σειρά μνημονιακός προϋπολογισμός δεδομένου ότι ενσωματώνει μέτρα των μνημονίων. Οι πέντε πρώτοι (2011-2015) ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., οι οποίες υπέγραψαν τα δύο πρώτα Μνημόνια. Το βασικό χαρακτηριστικό των πέντε πρώτων προϋπολογισμών ήταν η μεγάλη περικοπή των δαπανών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές και η αύξηση των φόρων, μέτρα που προκάλεσαν τη μεγάλη ύφεση και μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων,, την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τη μείωση των γεννήσεων, τη νέα μετανάστευση, τη μείωση του πληθυσμού της χώρας και, το χειρότερο, την αύξηση των αυτοκτονιών. Παρά το διαβόητο PSI –που προκάλεσε τη χρεοκοπία των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκιά τους– το ύψος του δημόσιου χρέους σε δισ. ευρώ στα τέλη του 2014 ήταν 319 δισ., κατά μόλις 11 δισ. ευρώ χαμηλότερο του 2009 και ως ποσοστό του ΑΕΠ από 125,7% εκτινάχτηκε στο 179,7%. Τα «επιτεύγματά» τους αυτά («success stories») λησμονούν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως και ο λαός που τα υπέστη.


2. Με όσα υποστηρίζει ο ΧΠ επαναλαμβάνει και υπερασπίζεται το μεγαλύτερο ψεύδος της πρόσφατης ιστορίας. Το success story του κ. Σαμαρά. Μιλά για το αχρείαστο τρίτο πρόγραμμα του Ιουλίου, αλλά δεν εξηγεί για ποιο λόγο, αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά για τη χώρα το 2014, δεν έκλεισε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ την 5η αξιολόγηση.

                - Μήπως επειδή αυτά που ζητούσαν οι δανειστές ήταν να τηρήσουν όσα είχαν υπογράψει οι Σαμαράς – Βενιζέλος, Μητσοτάκης και Σία; Την επίτευξη, δηλαδή, του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% για το 2014; Τελικά το 2014 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, δηλαδή, η ΝΔ έπρεπε να πάρει μέτρα ύψους 1,3% ή 2 δισ. ευρώ! (1,5%-0,2%=1,3% γεγονός που "μεταφράζεται" σε μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ).

                - Μήπως επειδή έπρεπε να πάρουν εμπροσθοβαρή μέτρα ύψους 7,6 δισ. ευρώ για να πιάσουν τους στόχους του 2015 και 2016 όταν το πρωτογενές πλεόνασμα είχαν αποδεχτεί να είναι 3% και 4,5%, αντίστοιχα;

                - Μήπως επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους από τις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος, το Δεκέμβριο του 2015;

Ο κ. Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, όμως, τους διαψεύδουν όλοι οι θεσμοί. Διότι η εκτίμηση για ανάπτυξη ύψους 2,7% τη νέα χρονιά, δεν είναι απλά η επίσημη θέση της Κομισιόν, στις σχετικές προβλέψεις της, αλλά συνιστά τη βάση (baseline scenario) την οποία έχουν αποδεχθεί όλοι οι θεσμοί που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική στρατηγική αποσκοπεί  στην εφαρμογή ενός ακραία αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου προγράμματος με πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους, απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η μερική απασχόληση εκτινάχθηκε τη διετία 2015 - 2016. Είναι προκλητικό αυτοί που έκαναν κανόνα επί των ημερών τους τις ευέλικτες μορφές εργασίας και την αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, να κόπτονται για την κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας. Φυσικά, τις απόψεις αυτές τις επιβεβαιώνουν τα πεπραγμένα τους. Διότι, η μεγάλη ανατροπή στο είδος των συμβάσεων εργασίας έγινε την περίοδο 2013 - 2014, επί υπουργίας Βρούτση και συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Και συγκεκριμένα μεταξύ Ιουλίου 2013 και Οκτωβρίου 2014, το μερίδιο των ελαστικών μορφών απασχόλησης εκτινάχθηκε από το 38,97% στο 59,39%! Αναφορικά με το χρέος, να υπενθυμίσουμε ότι χωρίζεται σε τρία κομμάτια, το πρώτο ως το 2022 καλύφθηκε με την περσινή συμφωνία για το πως δηλαδή θα χρηματοδοτηθεί. Το δεύτερο είναι τα μέτρα που πάρθηκαν προχθές στο Eurogroup (μείωση κατά 45% χωρίς νέα μέτρα έως το 2018 και χωρίς ΡSI)  και αφορά τα δάνεια του ESM που εκτινάσσονταν απότομα το 2023, 2028, 2029. Διευθετήθηκαν δηλαδή οι δύσκολες χρονιές που δημιουργούσαν ανασφάλειες και εφόσον όλα πάνε καλά  στο τέλος του προγράμματος (2018), θα έχουμε και τις τελικές αποφάσεις για το μακροπρόθεσμο ως το 2048". Αντί όμως τα συστημικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναδεικνύουν τα θετικά της πρόσφατης συμφωνίας, επικεντρώθηκαν στην αντιφατική θέση του ΔΝΤ, κατά τη συνεδρίαση, για μεσοπρόθεσμο πλεόνασμα 3.5%, όταν δημόσια το ίδιο υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι εφικτό γιατί παρατείνει την λιτότητα. ‘Όμως «μένουμε Ευρώπη» και μνημόνια πάνε αγκαζέ, όχι μόνο γιατί είμαστε σε πρόγραμμα, αλλά γιατί υπάρχει το μεγάλο μνημόνιο το οποίο είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν οι πάντες στην ευρωζώνη, δηλαδή το Σύμφωνο Σταθερότητας.

4. Η υπόθαλψη του φόβου και της ανασφάλειας με επίκληση του επικίνδυνου μέλλοντος και του άθλιου παρόντος δεν επιτρέπει ούτε την ώριμη πολιτική λειτουργία, ούτε την ορθολογική απόφαση, ούτε την αντοχή και το πείσμα, όπως γράφει στην εφ. ΑΥΓΗ (6/12/2016) ο Δημ. Σεβαστάκης. Το αντίθετο. «Παράγει μια διαφορετική και παρόμοια ανυπομονησία και μια διαφορετική και παρόμοια ενδοτικότητα. Η ίδια η πολιτική δομή του φόβου είναι ανταγωνιστική με την Αριστερά. Αν αποτύχει η Αριστερά, θα μαζικοποιηθεί ο φασισμός. Όχι ενδεχομένως ο φασισμός κάποιου κλειστού σχήματος, αλλά ο διάχυτος πολυπολιτικός φασισμός που ήδη διατρέχει τη μέση συνείδηση, τη μέση αντίληψη, που φωλιάζει ληθαργικός στη μέση μικροαστική αντίληψη. (...) Ο φόβος μοιάζει να είναι ένα προμελετημένο πεδίο, μια επιμελής πολιτική κατασκευή που ακινητοποιεί και αδρανοποιεί όλα τα εργαλεία εκλογίκευσης».

Ας αναρωτηθεί ο ΧΠ : ποιοι δαίμονες μας σπρώχνουν στον συντηρητισμό και σε ακροδεξιές έως και φασιστικές αντιλήψεις;

Για την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Τήνου …. Εμείς Συνεχίζουμε….

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.