Ο άγνωστος συντάκτης της απάντησης του ΣΥΡΙΖΑ Τήνου αναφέρεται και πάλι στα μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα παρεπόμενά τους. Πρόκειται για πάγια τακτική του πολιτικού του φορέα. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναλογίζεται ότι εκείνα τα μέτρα ελήφθησαν με τη χώρα να έχει πρωτογενές έλλειμμα 15,4% το 2009, ενώ οι πρόσφατες μειώσεις στις συντάξεις και η φορολαίλαπα που έρχεται από Πρωτοχρονιά συνομολογήθηκαν από την κυβέρνηση αφού η χώρα είχε πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη περί τα τέλη του 2014. Εξάλλου ο ίδιος ο κ.Τσίπρας δήλωνε στα χρόνια που βρισκόταν στην αντιπολίτευση: « Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο κι ένα άρθρο , όπως τα ψηφίσατε προχθές όλων των μέτρων που εξαθλιώνουν την κοινωνία». Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και όχι μόνο δεν πήρε πίσω αυτά τα μέτρα (επί της ουσίας με αυτόν τον τρόπο τα προσυπέγραψε και ο ίδιος), αλλά έφερε και σωρεία πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 10 δις.Στα τέλη του 2014 η χώρα βάδιζε για ανάπτυξη 6,5% τη διετία 2015-2016 κι έτσι οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα πιάνονταν θα ήταν πολύ καλύτεροι με λιγότερα μέτρα. Αυτή πορεία ανεκόπη από τη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε ταυτόχρονα μεγάλο πισωγύρισμα της οικονομίας και εκτίναξη του λογαριασμού για τον ελληνικό λαό. Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη 2,7% το 2017, όμως παραμένει ερώτημα- ζητούμενο πώς ενώ αφαιρούνται εισοδήματα των πολιτών από φόρους και εισφορές η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί και θα έρθει ανάπτυξη. Την ίδια ώρα η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ αναφέρεται σε ανάπτυξη 1,3% το 2017.

Όσον αφορά την ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» αποδεικνύεται ότι ο Οκτώβριος του 2016, υπήρξε ο χειρότερος Οκτώβρης της τελευταίας δεκαπενταετίας για τους εργαζομένους, καθώς χάθηκαν 82.810 θέσεις εργασίας, ενώ η πλήρης απασχόληση από 51,20% στο πρώτο δεκάμηνο του 2014 υποχώρησε σε 45,78% στο πρώτο δεκάμηνο του 2016 και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης από 48,80% έφτασαν στα επίπεδα του 54,22%. Επίσης σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2016, το ποσοστό πραγματικής ανεργίας έφτασε στο 30,8%.

Η κυβέρνηση στη ρητορική της εμφανίζεται να αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό και το «ξεπούλημα» δημόσιας περιούσιας, όμως έκανε αυτό που καμία κυβέρνηση καν δε διανοήθηκε στο παρελθόν : Τη μεταφορά του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο νέο Υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα τελεί υπό τον έλεγχο των δανειστών, χωρίς να μπορεί να σταθεί η παραμικρή κυβερνητική παρέμβαση.

Σχετικά με την απόφαση του πρόσφατου eurogroup παρακολουθήσαμε την κυβέρνηση να θριαμβολογεί , πράγμα που έρχεται σε αντίκρουση με την ίδια την πραγματικότητα. Η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης και απομείωσης του δημόσιου χρέους, έκλεισε μόνο με τα ήδη γνωστά βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία μικρή μόνο επίδραση θα έχουν ως το 2060 και μάλιστα υποπολλαπλάσια της σημαντικής μείωσης χρέους που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 2012 την οποία κατήγγειλε τότε ο κ. Τσίπρας.

Με την ίδια απόφαση τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος παραπέμπονται για μετά το 2018 , όπως ακριβώς ζητούσε ο κ. Σόιμπλε, τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ που συνεπάγονται δυσβάσταχτα μέτρα θα διατηρηθούν για μερικά χρόνια ακόμα (τουλάχιστον μέχρι το 2020) και η τρόικα ετοιμάζεται να ξαναέρθει με τις εξοντωτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ στο τραπέζι . Σε αυτά τα πλαίσια ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται και πάλι για πολιτική διαπραγμάτευση(με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα) και προχωρά σε εξαγγελίες προς τις ευπαθείς ομάδες υποσχόμενος ότι θα δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους ένα μικρό κομμάτι-ψίχουλα σε σχέση με αυτά που πήρε και πρόκειται να πάρει η κυβέρνησή του και από τους ίδιους και από όλους τους υπόλοιπους φορολογουμένους.

Σχετικά με τη ροπή προς ακροδεξιές αντιλήψεις τα σχόλια περιττεύουν, τα είπαν όλα οι φίλα προσκείμενες προς το ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδες για το ταξίδι της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της .

* Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.