Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Τήνου αποφάσισε μετά από την πάροδο πέντε ημερών να δώσει απάντηση στην πρόσφατη πολιτική μου τοποθέτηση. Προφανώς τόσο χρονικό διάστημα χρειαζόταν ο συντάκτης της απάντησης προκειμένου να βρει τρόπους δικαιολόγησης της μνημονιακής μετάλλαξης του πολιτικού του φορέα. Αντιπαρέρχομαι τις αναφορές προς το πρόσωπό μου για τη δικές μου πυξίδες, εξάλλου τις κομματικές πυξίδες τις γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι, εκτός κι αν πρόκειται για ΟΜ ακομμάτιστη, πράγμα πρωτοφανές και απίθανο εξ ορισμού. Όσον αφορά τα ΜΜΕ , δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν τις τεράστιες προσπάθειες αποπροσανατολισμού που καταβάλλει ο φιλοκυβερνητικός τύπος, ώστε η συζήτηση να μη στρέφεται στα μέτρα που έφερε η αποτυχημένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το πρώτο επτάμηνο του 2015.Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2017, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου της Βουλής «Οι άμεσοι φόροι θεωρούνται πιο δίκαιοι από τους έμμεσους, καθώς είναι ανάλογοι του εισοδήματος και δεν επιβάλλονται στην κατανάλωση, όπως οι έμμεσοι. Ο λόγος τους αποτελεί ένδειξη της πρόθεσης της δημοσιονομικής πολιτικής να ενισχύσει την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερος είναι ο λόγος τόσο πιο κοινωνικά δίκαιη είναι η φορολογία». Στη συνέχεια προσθέτουν , παραθέτοντας σχετικό διάγραμμα πως «ο λόγος των έμμεσων προς άμεσους φόρους, ενώ μειωνόταν συνεχώς μετά το 2010 (1,53), το 2015 αυξήθηκε (σε 1,19 από 1,15 το 2014) και το 2016 εκτιμάται ότι επίσης θα αυξηθεί περαιτέρω (1,21), ενώ το 2017 προβλέπεται σημαντική αύξησή του σε 1,3». Προφανώς η συγκεκριμένη παρατήρηση αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα για φορολογική δικαιοσύνη, ενώ σχετικά με την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, η ίδια έκθεση αναφέρει: «Η υπερφορολόγηση θα εξακολουθεί να λειτουργεί ιδιαιτέρως στρεβλωτικά στο οικονομικό περιβάλλον αποτελώντας εμπόδιο στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης και τελικά έχει την τάση να προκαλεί μείωση εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη όσο και με τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των συγκεκριμένων παρεμβάσεων.»

Σχετικά με την ανάπτυξη, συγκρίνοντας το γ’ τρίμηνο του 2016 με το β’ τρίμηνο του 2016 υπάρχει αύξηση λόγω του τουρισμού και επίσης συγκρίνοντας το φετινό γ’ τρίμηνο με το περσινό γ΄ τρίμηνο υπάρχει και πάλι αύξηση, καθώς το περσινό γ΄τρίμηνο σημαδεύτηκε από την επιβολή των capital controls, απόρροια των απίθανων χειρισμών της κυβέρνησης. Το πλήγμα για την ελληνική οικονομία από αυτή την εξέλιξη στάθηκε μεγάλο. Οι επενδύσεις, η κατανάλωση και οι εξαγωγές μειώθηκαν δραματικά και περισσότερες επιχειρήσεις βρέθηκαν να κλείνουν από αυτές που ανοίγουν, για πρώτη μάλιστα φορά στα χρόνια της κρίσης. Οι προβλέψεις της Κομισιόν στα τέλη του 2014 μίλαγαν για ανάπτυξη 6,5% για τη διετία 2015-2016 κι ύστερα ήρθε η μοιραία για τη χώρα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης για να επιστρέψουμε και πάλι στην ύφεση, περίπου 1% στη διετία. Οι συνολικές απώλειες για το ΑΕΠ μπορούν να φτάσουν και τα 21 δις και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία που δεν απαιτούταν η λήψη άλλων δημοσιονομικών μέτρων, καθώς η χώρα είχε βγει στην ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα συγχρόνως.

Η ευθύνη της εκτίναξης του λογαριασμού από το 1,2 δις του email Χαρδούβελη στο δικό της πακέτο μέτρων με σχεδόν επταπλάσιο κόστος βαραίνει την κυβέρνηση απόλυτα. Παρά τη λήψη όλων αυτών των μέτρων το πλεόνασμα είναι μικρότερο από αυτό που θα επιτυγχανόταν με πολύ λιγότερα μέτρα, σύμφωνα με τις προ διετίας προβλέψεις, λόγω της επιστροφής της χώρας από ανάπτυξη σε ύφεση και μάλιστα παρά την ευνοϊκή συγκυρία της μείωσης της τιμής του πετρελαίου κατά δυόμιση φορές . Τώρα στην κυβέρνηση μιλάνε για επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, όμως δεν αναφέρουν ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης μια οικονομίας βυθισμένης στην ύφεση. Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες ανέρχονται σε 8 δις συμπεριλαμβάνοντας τις συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί και τις επιστροφές φόρων που βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να κερδίσει την εξουσία έκανε τα πάντα. Χαρακτήριζαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους «προδότες». Δηλητηρίασαν το πολιτικό κλίμα και τις ψυχές των ανθρώπων. Υφάρπαξαν την ψήφο του ελληνικού λαού με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους ίδιους δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να μην εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα. Ύστερα πρόβαλλαν το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο πήγε και αυτό με τη σειρά του στις καλένδες. Κατόπιν όλων αυτών είπαν ότι πραγματοποίησαν όλα όσα υποσχέθηκαν, όμως η ίδια η πραγματικότητα εμφατικά τους διαψεύδει. Κάθε τους υπόσχεση στάθηκε απατηλή. Διατείνονται ότι προστατεύουν τους ασθενέστερους, όμως η δική τους κυβέρνηση έκοψε το ΕΚΑΣ από τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους.

Κατηγορούν τις προηγούμενες κυβερνήσεις σαν καταστροφείς της χώρας, όμως ξεχνούν τους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη που ήταν ενταγμένα στα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία σαράντα χρόνια και τώρα βρίσκονται ενταγμένοι σε αυτούς. Μάζεψαν όλους τους οπορτουνιστές πρώην αντιμνημονιακούς που έγιναν τώρα μνημονιακοί με μοναδικό τους όραμα τη διατήρηση της βουλευτικής ή της υπουργικής καρέκλας.

¨Οσα non-papers και να βγάλουν η πραγματικότητα είναι αδήριτη. Η τοπική οικονομία των νησιών μας και οι ίδιοι νησιώτες επλήγησαν βαρύτατα από την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ, μέτρο που καμία κυβέρνηση δεν έφερε στο παρελθόν, προστατεύοντας τη νησιωτικότητα. Την ώρα που μείωναν το επίδομα θέρμανσης κατά 100 εκ. ευρώ, την ίδια ώρα προχωρούσαν σε αύξηση του κόστους για μετακλητούς υπαλλήλους ύψους 146 εκ. ευρώ, καθώς με τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση φτάνουν σε μισθολογικό κλιμάκιο για το οποίο κάποιος απλός υπάλληλος θα χρειαζόταν από 26 έως 38 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία βασισμένος στο λαϊκισμό και τα ψέματα. Όμως ο λαϊκισμός περίτρανα πια αποδείχθηκε ότι δεν συνιστά το δρόμο εξόδου από την κρίση. Μόνο με την εφαρμογή φιλοαναπτυξιακών πολιτικών που θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα μπορέσει η χώρα να βγει από το τέλμα.

*Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.