Στην Βουλή κατατέθηκε το πρωί της Δευτέρας η τροπολογία για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.

Για τα υπόλοιπα νησιά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δηλαδή, θα συνεχιστεί κανονικά το μέτρο του ΦΠΑ ακόμα και σ' αυτά που αυξήθηκε πρόσφατα όπως είναι και η Τήνος. Τα νησιά στα οποία αναφέρεται η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ είναι όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων και ειδικότερα οι: Λέσβος, Σάμος, Χίος και τα Δωδεκάνησα (εκτός της Ρόδου και της Καρπάθου).

ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ-ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α’ 248), που τροποποιείται έχει ως εξής:
«4. Γία τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθό, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτό,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτό από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά. Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικό μέσα».

Η παρ. 6Α του άρθρου 21 του ν. 2859/2000, η οποία καταργείται έχει ως εξής:
«6Α. Η μείωση των συντελεστών των παραγράφων 4, 5 και 6 δεν ισχύει για τα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πόρο, Ρόδο, Σκιάθο από 1.10.2015 και για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο από 1.6.2016.».

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.