Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων καθώς και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του Δήμου Τήνου για το 2017. Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και παρεξηγήσεις θα ενεργήσουμε όπως οφείλουμε πρώτα θα δώσουμε στους αναγνώστες μας τα οικονομικά στοιχεία για του προϋπολογισμού και στην συνέχεια θα αναφερθούν οι τοποθετήσεις τόσο του Δημάρχου Τήνου, κ. Σίμου Ορφανού όσο και των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων.

Ο προϋπολογισμός του 2017 για τον Δήμο Τήνου έχει ως εξής:Αναλυτικά τα έξοδα βρίσκονται παρακάτω τα έσοδα είναι ακριβώς όπως απεικονίζονται παραπάνω.


Δήμαρχος Τήνου: Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός

Ο Δήμαρχος Τήνου στην αναφορά του για το θέμα τόνισε: Η σημερινή μας συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι ίσως η κατ' έτος κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το 2017 θα είναι έτος κρίσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς σε συνέχεια προηγούμενων ετών έχουμε σημαντικές περικοπές πόρων. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ ακόμα δεν έχουν ανοίξει όπου και ευελπιστούμε για την πραγματοποίηση κάποιων σημαντικών έργων για το νησί μας. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει πέραν των ανελαστικών δαπανών και στο σχεδιασμένο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα καθώς και την προσπάθεια μας για κοινωνική μέριμνα. Δεν αποτυπώνει στο σύνολο του τις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής γιατί οι συγκεκριμένοι πόροι που διαθέτουμε και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση δεν το επιτρέπει.

Παρά ταύτα υλοποιούμε στον υπέρτατο επιτρεπόμενο βαθμό και αφού καθορίσουμε ανάγκες και προτεραιότητες τόσο το τεχνικό μας πρόγραμμα όσο και τις υπηρεσίες προμήθειας και μελέτες που εξυπηρετούν και βελτιώνουν την καθημερινότητα μας και στις ανάγκες των συμπολιτών μας. Θα θέλαμε να έχουμε ένα πλούσιο προϋπολογισμό όμως, οι πόροι μας γενικά είναι πολύ συγκεκριμένοι. Ο φετινός προϋπολογισμός είναι λιτός όπως και του 2016. Είναι ρεαλιστικός και διέπεται από τη χρηστή οικονομική διαχείριση, τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα, την καθολικότητα και την ειδίκευση των πιστώσεων. Η ορθολογική διαχείριση μας έδωσε την δυνατότητα και για το 2017 να μην προβούμε σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Π. Κροντηράς: Λιτός και μίζερος προϋπολογισμός

Τον προϋπολογισμό μειοψήφησαν όλα τα μέλη την αντιπολίτευσης (μείζον και ελάσσονος μειοψηφία). Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας κ. Κροντηράς Παναγιώτης, Ξενόπουλος Αντώνιος, Αμεραλής Φραγκίσκος αιτιολόγησαν την ψήφο τους ως εξής: Δίνουμε αρνητική ψήφο στον λιτό, μίζερο και απογοητευτικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε από την δημοτική αρχή, και που οδηγεί πόλη και χωριά στην οπισθοδρόμηση. Κανένα έργο υποδομής, καμία εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καμία πρόβλεψη για την διαχείριση των απορριμάτων και την απομάκρυνση των δεμάτων, μόνο αναθέσεις εργασιών με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, η αγαπημένη δράση της Δημοτικής Αρχής, αναθέσεις σε ιδιώτες για όλα ... για την λειτουργία της αφαλάτωσης, του φράγματος, της βακέτας, των αυτόνομων συστημάτων νερού, του αποφρακτικού μηχανήματος, ακόμη και για τον θρυμματισμό κλαδιών.

Π. Κουσουνάδης: Προτείνουμε την διαδικασία Συμμετοχικού προϋπολογισμού

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Κουσουνάδης ο οποίος δικαιολόγησε την αρνητική ψήφο του ως εξής: Για την σύνταξη του προϋπολογισμού η Ανεξάρτητη Δημοτική κίνηση "Κοινό Τηνίων" προτείνει την διαδικασία του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού η οποία αποτελεί πρότυπη διαδικασία συμμετοχής των κατοίκων. Ως ένα ενδιάμεσο στάδιο προτείνουμε την συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από Σεπτέμβριο σε τοπικές συνελεύσεις σε όλη την Τήνο για την συλλογή προτάσεων οι οποίες θα συζητηθούν πριν την τελική σύνταξη του προϋπολογισμού. 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.