Πρόσκληση σε Συναυλία Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, στις 20:30

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σάς προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας συναυλία με τραγούδια από τη Βασιλίδα των πόλεων, που ερμηνεύουν οι μουσικοί Γρηγόρης Νταραβάνογλου, στο τραγούδι, και Μανώλης Καρπάθιος, στο κανονάκι. Τους δύο καλλιτέχνες συνοδεύει με κρουστά ο Βασίλης Οικονόμου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο μέγαρο του Ιδρύματος την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 8:30 μ.μ. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την πανήγυρη για την εύρεση της ιεράς εικόνος της Ευαγγελιστρίας στο νησί μας, οι τρεις σολίστες παρουσιάζουν μια πανδαισία ήχων και ρυθμών που παραπέμπουν στις πηγές της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής μουσικής, ρίχνοντας γέφυρες στη σημερινή πραγματικότητα της Ελληνικής Ανατολής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη


Βιογραφικά Σημειώματα

Σαν ωρίμασαν οι συνθήκες δύο μουσικοί με σημαντική πορεία, στο χώρο του ο καθένας, συναντήθηκαν και με σημείο επαφής την Κωνσταντινούπολη συνοδοιπορούν στα χνάρια της Βυζαντινής και της Πολίτικης μουσικής. Καρπός της συνεργασίας τους είναι οι τρεις δίσκοι cd με τραγούδια της Σαρακοστής, τραγούδια της Παναγίας, και τραγούδια του Δωδεκαημέρου. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δώσανε συναυλίες στην Αθήνα, στον Αμμότοπο στην Ήπειρο, στη Μακρυνίτσα στο Βόλο, στη Ρόδο, στα Μέγαρα. Διδάσκουν την Κωνσταντινουπολίτικη μουσική στη σχολή ΤΕΤΤΙΞ, στην Αθήνα (Λυσίου 9, Πλάκα) .


Γεννημένος στην Αθήνα, ο Μανώλης Καρπάθιος, με καταγωγή από την Κάλυμνο της Δωδεκανήσου, αρχικά παρακολούθησε μαθήματα κλασικής κιθάρας δίπλα στον Γεράσιμο Μηλιαρέση και στη συνέχεια σπούδασε Βυζαντινή και παραδοσιακή Ελληνική μουσική στη σχολή του Σίμωνα Καρά με την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Μάρκου. Σπούδασε το κανονάκι στην Κωνσταντινούπολη, δίπλα στον Χαλίλ Καραντουμάν.

Έχει συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες και τραγουδιστές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού σε συναυλίες, κοσμικά κέντρα, καθώς και στη δισκογραφία και σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει επιμεληθεί σειρές δισκογραφικών εκδόσεων με Βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική. Ως διευθυντής σπουδών στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής "Τέττιξ" εφαρμόζει πρωτότυπο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα για την εκμάθηση της ελληνικής μουσικής, σε συνεργασία με άριστο επιστημονικό επιτελείο.

Ύστερα από πολυετή μελέτη και εμπειρία έχει εξειδικευθεί στη μουσική της Κωνσταντινούπολης, την λόγια αλλά και τη σύγχρονη. Παράλληλα ασχολείται και με την δημιουργία συνθέτοντας τραγούδια και οργανικές συνθέσεις.

Είναι ιδρυτής της 35μελούς ορχήστρας "Ρωμάνα" που έχει ως σκοπό την παρουσίαση και ηχογράφηση έργων Ρωμηών Συνθετών πού έδρασαν στην Κωνσταντινούπολη από τα χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα.


Ο Γρηγόριος Αλεξ. Νταραβάνογλου, είναι Πρωτοψάλτης και Χοράρχης διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας, με άπειρες δημόσιες εμφανίσεις στην τηλεόραση, ραδιόφωνο και σε αίθουσες και θέατρα εντός και εκτός των Αθηνών. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στο Πατριαρχείο κάνει τα πρώτα του βήματα με καθοδηγητές τον αείμνηστο άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε. Βασίλειο Νικολαϊδη και τον άρχοντα Λαμπαδάριο κ. Ελευθέριο Γεωργιάδη. Πολλά επίσης διδάχθηκε και από τον αείμνηστο άρχοντα Πρωτοψάλτη Αχιλλέα Γκαρτζόγλου και τον μουσικοδιδάσκαλο ιερέα π. Αθανάσιο Αλεξιάδη. Πρώτη του επίσημη ενορία ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου στο Νιχώρι-Κωνσταντινουπόλεως. Το 1978 πηγαίνει στις Η.Π.Α. όπου παραδίδει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής σε νέους και νέες, δημιουργεί και διευθύνει την πρώτη του χορωδία που απαρτιζόταν από Έλληνες φοιτητές του πανεπιστημίου BRAWN, και ύστερα την χορωδία του πανεπιστημίου HARVARD. Πραγματοποιεί πολλές συναυλίες βυζαντινής μουσικής, σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής και το 1982 φθάνει στην Ελλάδα, που είναι και ο σημερινός σταθμός της ζωής του. Έχει ψάλλει σε πολλούς ναούς, εντός και εκτός της Ελλάδος. Σήμερα είναι πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Πειραιώς.

Είναι ιδρυτής και χοράρχης πολυμελούς Βυζαντινής χορωδίας που φέρει τ’ όνομά του. Κατά καιρούς, έχει διευθύνει και την χορωδία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών. Έχει πολλές εμφανίσεις τόσο ο ίδιος, όσο και η χορωδία του, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες βυζαντινής μουσικής. Έχει διατελέσει κατά καιρούς, παραγωγός εκπομπών, με θέμα την βυζαντινή μουσική παράδοση, στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς και συλλόγους για την προσφορά του στην ψαλτική τέχνη. Έχει εκδώσει μεγάλη σειρά δίσκων, κασετών και CD με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους. Σήμερα, διδάσκει, δωρεάν σε νέους, τη βυζαντινή μουσική στο φροντιστήριο του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου Γεωργίου Τσατσαρώνη στην Αθήνα. Έχει τραγουδήσει σε δίσκο, που έχει κυκλοφορήσει ο Πέτρος Ταμπούρης, διάφορα τραγούδια της Πόλης, με την ονομασία «Μισμαγιά».
Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.