Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη ο ζωγράφος του βυθού, σπουδαίος γλύπτης και εκπαιδευτικός Γιάννης Μανιατάκος.

Γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης το 1935. Σπούδασε γλυπτική με κρατική υποτροφία στην ΑΣΚΤ. Από το 1971 που διορίστηκε Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, έως το 2001 που συνταξιοδοτήθηκε, εκπαίδευσε περισσότερους από 300 μαθητές.

Σήμερα μαθητές του απασχολούνται στα μεγαλύτερα αναστηλωτικά έργα του υπουργείου Πολιτισμού ή εργάζονται σαν μαρμαρογλύπτες σε ιδιωτικά εργαστήρια, περίπου 60 συνέχισαν τις σπουδές τους στην ΑΣΚΤ και 3 είναι δάσκαλοι τέχνης σε ΑΕΙ.

Από το 1967 μέχρι σήμερα, κατάφερε να συνδυάζει τη ζωγραφική και τη γλυπτική με την αγάπη του για τη θάλασσα και τον ήλιο της Τήνου, «του ιερού νησιού, που είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λίκνο της νεότερης Ελλάδας στην Τέχνη».

Ψηφίσματα για τον θάνατο του εξέδωσε: η Τοπική Κοινότητα Πανόρμου, το πολιτιστικό κέντρο Πανόρμου και φυσικά η Σχολή Καλών Τεχνών. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής του, το Φλωμοχώρι Μάνης, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στη 13:00.

Βιογραφία

Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1935 στο Φλωμοχώρι Μάνης και απεβίωσε στις 15 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα. Είχε σπουδάσει με υποτροφία γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά, από την οποία αποφοίτησε το 1965. Το 1971 διορίστηκε Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, στον Πύργο, θέση στην οποία παρέμεινε ως την συνταξιοδότησή του το 2001

Τεχνοτροπία

Ιδιαίτερο γνώρισμα της ζωγραφικής του Γιάννη Μανιατάκου υπήρξε η απεικόνιση του βυθού και της θάλασσας. Από το 1967 άρχισε να καταδύεται σε βάθος 2 έως 10 μέτρων συνήθως και να ζωγραφίζει ολόκληρους τους πίνακές του στον βυθό. Την τεχνική της υποθαλάσσιας ζωγραφικής εξάσκησε ως το 2015 και δημιούργησε πίνακες στον βυθό διαφόρων περιοχών, όπως στην Τήνο, Άνδρο, Ύδρα, Μάνη, Αλόννησο κ.α.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.