Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, η Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας κα. Ειρήνη Βιδάλη αποχώρησε από το συνδυασμό "Τήνος Δημιουργική Πορεία" με επικεφαλής τον Δήμαρχο Τήνου κ. Σίμο Ορφανό.

ΠΟΥ ΟΦΕΊΛΕΤΑΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
Η αποχώρηση οφείλεται στην άσκηση προσφυγής που έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της απόφασης της Γ.Γ. της Α.Δ. Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας Βιδάλης Μπετόν για την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου στη θέση Μάρμαρα Καρδιανής.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της 27ης Ιανουαρίου 2017, στην οποία απουσίαζα (βρισκόμουν εκτός Τήνου λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων), το Σώμα αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την άσκηση προσφυγής κατά της απόφασης του Γ.Γ. της Α. Δ. Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ για την αποκατάσταση του ανενεργού λατομείου στη θέση Μάρμαρα Καρδιανής, με χρήση αποκλειστικά καθαρών χωμάτων που θα προέρχονται από τις εκσκαφές του νησιού μέσω της διαλογής τους που θα γίνεται στο χώρο χωρίς μηχανικά μέσα. Μηχανικά μέσα θα χρησιμοποιούνται, αν χρειαστεί, μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, θα είναι αυτοκινούμενα, θα παραμένουν στο χώρο μόνο για όσες μέρες χρειαστεί, ενώ μετά θα απομακρύνονται από την εταιρία. Αυτά γράφει και η μελέτη κατά της οποίας προσφεύγει ο Δήμος!

Η απόφασή σας αυτή με εξέπληξε, καθώς για το ίδιο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2015, είχαμε δηλώσει ομόφωνα αναρμόδιοι να γνωμοδοτήσουμε και να αποφασίσουμε, επιστρέφοντας την μελέτη, ως απαραδέκτως κατατεθείσα, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Διερωτώμαι τι μεσολάβησε και δεκαπέντε μήνες αργότερα το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει «γνώστης» και «ειδικός» και τοποθετείται αρνητικά ως προς τη δραστηριότητα της αποκατάστασης του λατομείου η οποία εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Δυστυχώς το συγκεκριμένο λατομείο της Καρδιανής, τόσο για εμένα προσωπικά, όσο και για την οικογένειά μου, αποτελεί σημείο τριβής με τους κατοίκους του χωριού μετά τον θάνατο του συζύγου μου Στέφανου, το 2002, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ.

Ενεργώντας καθαρά συναισθηματικά και χωρίς κανένα όφελος, το 2003 η εταιρία  προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση της περιοχής, τηρώντας τη συνήθη διαδικασία αποκατάστασης λατομικών χώρων, που ίσχυε την συγκεκριμένη περίοδο. Παρόλο που η μελέτη έλαβε όλες τις εγκρίσεις που απαιτούνταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Κυκλάδων και τη θετική γνωμοδότηση του τότε Δήμου Εξωμβούργου, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις των κατοίκων της Καρδιανής, η εταιρία ζήτησε, σε μια κίνηση καλής θέλησης, την αναβολή της (βέβαιης) έγκρισης της προαναφερθείσας μελέτης από το Νομαρχιακό Συμβούλιο (του οποίου σημειωτέον διατελούσα μέλος την περίοδο εκείνη), προκειμένου να έρθει σε διάλογο με τους κατοίκους, για την από κοινού –και με τη συμμετοχή δικού τους μελετητή- εξεύρεσης τρόπου αποκατάστασης όχι με εξόρυξη ως οφειλόταν, αλλά με τη χρήση φερτών υλικών που επιθυμούσαν οι κάτοικοι. Ωστόσο, χωρίς υπαιτιότητα της εταιρίας, ο διάλογος αυτός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω της συνεχιζόμενης εχθρικής στάσης κάποιων αδιάλλακτων κατοίκων, οδηγούμενη στην απόφαση να αποσύρει τελικά τη μελέτη το 2004, ενέργεια που την απάλλασσε από κάθε νομική ευθύνη.

Σήμερα, δεκατρία χρόνια αργότερα και κατά ειρωνικό τρόπο, η τότε επιδίωξη των κατοίκων της Καρδιανής, δηλαδή η αποκατάσταση του χώρου με φερτά υλικά, αποτελεί τον βασικό λόγο που επικαλέστηκαν και ζήτησαν από το Δήμο να προσφύγει κατά της νέας μελέτης! Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος για τον Δήμο και τους δημότες, ενώ παράλληλα απαξιώνει το έργο και τις πράξεις της ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ, μια εταιρία που στο πέρασμα του χρόνου έχει επιδείξει σταθερότητα, συνέπεια και αντοχή τόσο στις προκλήσεις του ανταγωνισμού, όσο και στη δυσχερή κατάσταση που περνά ο κλάδος τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Με λύπη συνειδητοποιώ πως εμείς οι ίδιοι, κάτοικοι και αρχές του τόπου, ευθυνόμαστε για την περιβαλλοντική κατάσταση που αντιμετωπίζει το νησί. Εδώ και 19 χρόνια, από το 1998 που ασχολούμαι με τα κοινά, ο Δήμος θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για τη δημιουργία αδειοδοτημένων χώρων επεξεργασίας αποβλήτων και το μόνο που έχει καταφέρει ως σήμερα είναι να του επιβάλλονται πρόστιμα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανεπάρκειάς του να ανταποκριθεί στις αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων του νησιού (στις 23/08/2013 ποσό 13.825,27€ για τη θέση Κοσίνι, στις 26/04/2016 ποσό 3.000€ για τη θέση Δύο Καμίνια και 26/04/2016 ποσό 4.800 για τη θέση Κοσίνι) εναποθέτοντας συνεχώς απόβλητα εδώ κι εκεί και προσφεύγοντας κατά δραστηριοτήτων που έρχονται να λύσουν αυτά τα προβλήματα και είναι καθόλα νόμιμες και οι οποίες θα εποπτεύονται διαρκώς κατά τη λειτουργία τους από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατά την προεκλογική περίοδο του 2014 η παράταξή μας «Τήνος Δημιουργική Πορεία» στην οποία μετείχα ως υποψήφια, υποσχέθηκε στους κατοίκους της Τήνου ότι θα προχωρούσε σε έργα που θα έδιναν ανάσα στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, όπως είναι η διαχείριση των αποβλήτων. Ωστόσο, με την πρόσφατη απόφασή σας να γίνει προσφυγή κατά της προαναφερθείσας μελέτης, για το «καλό» της Καρδιανής, όπως ακούστηκε ως επιχείρημα, αντί να αποφασιστεί η υλοποίησή της για το καλό όλου του νησιού -και της Καρδιανής- φάνηκε πως για μια ακόμα φορά αυτό που βαραίνει στη ζυγαριά είναι η ψηφοθηρία, έστω και με μια απόφαση ενάντια στο συμφέρον του τόπου, ενέργεια που δείχνει ανευθυνότητα και υποταγή σε προσωπικά συμφέροντα. Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές θέσεις της παράταξής μας, αλλά και με τις αρχές, τις αξίες και τις πεποιθήσεις μου. Για το λόγο αυτό δηλώνω την ανεξαρτητοποίησή μου από το συνδυασμό σας.

Με εκτίμηση

Ειρήνη Βιδάλη
Δημοτική Σύμβουλος
Δήμου Τήνου

Έτσι, μετά την ανεξαρτητοποίηση του κου. Γιώργου Σανταμούρη από την πλευρά της μειοψηφίας έρχεται άλλη μια αυτή της κας Βιδάλη από την μεριά της πλειοψηφίας, σίγουρα προξενεί ενδιαφέρων να δούμε την στάση που θα κρατήσει η ανεξάρτητη από χθες Δημοτική Σύμβουλος στις ερχόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.