Την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30, έγινε η εορτή της κοπής της πίτας για το 2017. Κατάμεστη η αίθουσα του 2ου ορόφου του Μεγάρου της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων με συγχωριανούς και φίλους του Μουντάδου.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους:
o Ιωάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, ο Ιάκωβος  Μαλακατές, εκπρόσωπος στο Δήμο Τήνου της τοπικής κοινότητας Υστερνίων, ο Κάρολος Βιδάλης, πρόεδρος του Συλλόγου Τριποτάμου, ο Μάρκος Αλβέρτης, πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Φαλαταδιανών, ο Νίκος Χατζής, ταμίας του Προοδευτικού Συλλόγου Μαρλά-Μαμάδου, ο Κώστας Βαλσαμής, ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυάς, ο Γιάννης Σιώτος και ο Ματθαίος Ποτήρης, πρώην πρόεδροι Συλλόγων, η Κατερίνα Μονογυιού, πολιτευτής της ΝΔ στις Κυκλάδες, και ο Τήνιος γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος με τη σύζυγό του. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ανέβηκαν στο βήμα για να μας δώσουν τις ευχές τους. Η εκδήλωση περιλάμβανε την κοπή της πίτας , την 38η Γενική Συνέλευση και Μουνταδιανό «τσιμπούσι»…


Κοπή της πίτας
Η χορωδία του Μουντάδου, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Τριποταμιανού Σωτήρη Σιώτου, έψαλλε εκκλησιαστικούς ύμνους και τραγούδησε τα Τηνιακά Κάλαντα, ενώ τον πλακούντα ευλόγησε ο πατήρ Ανάργυρος Σιγάλας, ο οποίος ευχήθηκε υγεία και ειρήνη σ’ όλους τους παρευρισκομένους και στις οικογένειές τους. Και ο Πρόεδρος, στο σύντομο λόγο του ευχήθηκε: «Καλή κι ευλογημένη χρονιά, υγεία, ευτυχία, υπομονή και αισιοδοξία στους δύσκολους καιρούς που περνά η πατρίδα μας και ο καθένας από εμάς. Μακάρι το 2017 να είναι μία χρονιά με λιγότερες δυσκολίες, λιγότερες ανασφάλειες, μα με περισσότερη συμπάθεια και αλληλεγγύη μεταξύ μας. Να είμαστε όλοι καλά, ώστε να επιβιώσουμε σ’ αυτές τις δύσκολες ημέρες. Σ’ αυτήν την κρίση αξιών, που διέπει τις ημέρες μας, μπορούμε όλοι αλληλέγγυοι να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε. Ας κάνουμε λοιπόν την αρχή» .

Διαβάστηκαν και οι ευχές που έστειλε ο π. Μάρκος Φώσκολος, ο ιερέας του χωριού μας. Τηλεφωνικά έστειλαν τις ευχές τους στον Πρόεδρο, όπως και ανέφερε, ο Γιάννης Γιαγιάς, Έπαρχος Τήνου, οι Μανώλης Σώχος και Παντελής Αρμάος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και ο Ευάγγελος Κρητικός, τακτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Τήνου.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Μουνταδιανούς που έφυγαν από κοντά μας το 2016: Ελένη Κουσουνάδη – Βιδάλη, Αικατερίνη Αλβέρτη - Σιγάλα, Παναγιώτη Αρμακόλλα, Σοφία Σοφιανού και Παναγιώτα Βασταρδή.

Τιμήθηκαν με αναμνηστικό δώρο τα Μουνταδιανά παιδιά μας, που φέτος εισήχθησαν στις Πανεπιστημιακές Σχολές:
ο Νικόλαος Περιβολαράκης του Μιχαήλ και της Τατιάνας, ΤΕΙ Αθήνας, Σχολή Νοσηλευτικής, η Ευαγγελία Σιγάλα, κόρη του μακαρίτη του Μάρκου και της Τασίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ο Πέτρος Γεωργίου Τζε, Σχολή Πλοιάρχων Κεφαλληνίας και η Χριστίνα Αντωνίου Τζε, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Οι σύλλογοι των χωριών Αμπελιώνας Μεσσηνίας και Μουντάδου Τήνου αδελφοποιήθηκαν. Αιτία ήταν η μόνιμη εγκατάσταση στην Αμπελιώνα του Μουνταδιανού Παντελή Αθαν. Σιγάλα. Αφορμή ήταν η εκδρομή του ΣΑΜ, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, στην Αμπελιώνα και στην οποία συμμετείχε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αμπελιωνιτών Σοφία Νικολαΐδου. Εκεί, στην ταβέρνα του Παντελή, ζητήθηκε απ’όλους να αναπτύξουν οι δύο Σύλλογοι, Αμπελιωνιτών και Μουνταδιανών, στενότερους δεσμούς φιλίας, οπότε και η αδελφοποίηση ήταν γεγονός. Υπεγράφησαν τα σχετικά πρωτόκολλα συνεργασίας σε τομείς πολιτιστικούς, οικονομικούς, τουριστικούς, ανταλλαγών πληθυσμών κ.α..

Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τιμήθηκε ο Μουνταδιανός Γιάννης Πλυτάς, για την βοήθειά που προσφέρει στην εκκλησία και στο χωριό, ως μέλος της ενοριακής επιτροπής Αγίου Ιωάννου Μουντάδου, όχι μόνο για τα έξι χρόνια μέχρι τώρα, αλλά και γιατί θα συνεχίσει τη διακονία του και για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον απολογισμό του έργου το «Κάθισμα της Παναγίας» και τέλος απένειμε δώρο στους τρεις μεγάλους ευεργέτες του έργου: τον Παντελή Αθαν. Σιγάλα για τη δωρεά του οικοπέδου, τον Σταύρο Νεστ. Βιδάλη για την προσφορά και την καλλιτεχνία του προσκυνηταρίου και τον Ιερέα- Αρχιτέκτονα π. Νικόλαο Γεωργ. Σιγάλα για την προσφορά της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου. Για τους ανωτέρω και για την συμβολή του Συνδέσμου μας, ετοιμάζεται τιμητική πλακέτα, που θα τοποθετηθεί σύντομα στο έργο. 38 η Γενική Συνέλευση

Η Ειρήνη Σιώτη, μέλος του Δ.Σ. παρουσίασε και σχολίασε τα σπουδαιότερα πεπραγμένα του 2016:

1. 28 Φεβρουαρίου 2016: Μεσημεριανή συνάντηση σε ταβέρνα στην Πλάκα.
2. 8 Απριλίου 2016: Δ΄ Χαιρετισμοί στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων Καλλιθέας με τον π.Ανάργυρο Σιγάλα και
3. μετά «νηστίσιμη» συνάντηση στην αίθουσα του Ναού.
4. 3 Μαΐου 2016: Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Γύρλας Τήνου και μετά πασχαλινό γεύμα στην αίθουσα.
5. 5 Ιουνίου 2016: Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, ψηλά στην Αργυρούπολη.
6. Μετά, για να θυμηθούμε το «μαράντισμα», καθίσαμε πέριξ του Ναού και απολαύσαμε ό,τι είχε φέρει ο καθένας.
7. 18 Ιουνίου 2016. Ο Μουντάδος μετακομίζει στις Βρυξέλλες, αφού τα έργα της πρώτης Biennale του Μουντάδου εκτίθενται σε τοπική γκαλερί στις Βρυξέλλες.
8. 24 Ιουνίου 2016. Το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Ιωάννου στο χωριό.
9. 15 Ιουλίου 2016: Λειτουργεί στην αίθουσα του χωριού «Εργαστήριο Γλυπτικής για Παιδιά», με θέμα «mobile» του Alexander Calder
10. 23 Ιουλίου 2016: Εορτή της Αγίας Πελαγίας και στο «Κάθισμα της Παναγίας» έγινε η προσκύνηση της Αγίας Εικόνας της.
11. 19 Αυγούστου 2016: Η ομάδα της νεολαίας μας, διοργάνωσε, για δεύτερη φορά, νησιώτικο γλέντι στην πλατεία του Πηγαδιού, με ζωντανή μουσική και χορό μέχρι το πρωί, αφού, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και η αφίσα μας, «… στο Μουντάδο αργεί να ξημερώσει ...»
12. Γκζι Καφέ στο Μουντάδο: Και το 2016 αρκετές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα του χωριού.
13. 22 Οκτωβρίου 2016. Εκδρομή στο Ναό Επικούρειου Απόλλωνα και στην Αμπελιώνα Μεσσηνίας.
14. Μηνιαίες συναντήσεις κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στο Τηνιακό Καφενείο στην Αθήνα
15. Έκδοση ημερολογίου 2017, από την ομάδα της νεολαίας του ΣΑΜ, με εξώφυλλο το «Κάθισμα της Παναγίας» και εσώφυλλα των μηνών από τα εκθέματα της πρώτης Biennale στο Μουντάδο.
16. Στην ομάδα του Facebook «Μουντάδος Τήνου» έχουν εγγραφεί 547 μέλη.
17. Συλλογή παλαιών φωτογραφιών (έχουν ήδη καταχωρηθεί περίπου 200), που έχουν σχέση με το Μουντάδο και φυσικά και τους Μουνταδιανούς.

Διαβάστηκε ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2016 και ο Ραφαήλ Περιβολαράκης, μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής, διάβασε την σχετική έκθεση πεπραγμένων.

Μοιράστηκε έντυπο με αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων 2017 και έγινε αναφορά στις σπουδαιότερες. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν στον 1ο όροφο του Μεγάρου γλυκά, μεζέδες, ρακί, κρασί, και τηνιακή λούζα…

Και του χρόνου!

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.