Το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου "Γιαννούλης Χαλεπάς" έκδωσε ενημερωτικό  αναφορικά με τον τελικό προϋπολογισμό που άφησε το 2016 καθώς και τα σχέδια του μέλλοντος. Στην δημοσιότητα δίνει το επίσημο έγγραφο για τη συμπερίληψη της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στο Διεθνή Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά αποσπάσματα και στη συνέχεια θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε το βιβλίο.

ΣΚΟΠΟΣ
Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου (Π.Κ.Π.) «Γιαννούλης Χαλεπάς» του Δήμου Τήνου, ταγμένο να υπηρετεί τον πολιτισμό και την παράδοση της Έξω Μεριάς, αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης του Π.Κ.Π., ισχυρή ήταν και είναι η θέλησή μας να καταγραφεί ο πολιτιστικός πλούτος της Έξω Μεριάς ώστε να καταστεί εφικτή η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξή του.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, το 2016 αποτέλεσε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αποδοτική χρονιά, όπου οι δράσεις μας συμπεριέλαβαν, μεταξύ άλλων, τον ανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των Μουσείων μας έπειτα από καταγραφή της προϋφιστάμενης κατάστασης και των αναγκών τους, τη χρήση και ανάδειξη του Πνευματικού Κέντρου και της αίθουσας Γαϊτη καθώς και την αξιοποίηση των διαθέσιμων αναξιοποίητων χώρων του Π.Κ.Π. για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το σύνολο των δράσεων του Π.Κ.Π. και η συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, την Τοπική Κοινότητα, το Π.Ε.Σ.Κ.Τ. Πανόρμου και όλους τους συλλογικούς φορείς της Έξω Μεριάς αλλά και η διοργάνωση ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων αποσκοπούν στην προσέλκυση «προσκυνητών» του πολιτισμού και στη διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, καταφέρνοντας έτσι να ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Η μεγάλη Ξωμερίτικη παράδοση στην τέχνη του μαρμάρου αναγνωρίστηκε από την UNESCO και Η ΤΗΝΙΑΚΗ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑ εγγράφηκε στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού σε μια λαμπρή τελετή τον Απρίλιο του 2016, δια του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά, παρέδωσε στον Δήμαρχο Τήνου και Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Σίμο Ορφανό το επίσημο έγγραφο της UNESCO. Η διεθνής αναγνώριση της ΤΗΝΙΑΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ, μας καθιστά όλους υπεύθυνους και συναγωνιστές στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη συνεχή εξέλιξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου μας.

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Τα μέλη του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ» του Δήμου Τήνου, ευχαριστούν θερμά όλους όσοι βοήθησαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ποιοτικού προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τον τίτλο: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016. Ευχαριστούμε τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες του Δήμου Τήνου για την πολύτιμη βοήθειά τους, την Τοπική Κοινότητα Πανόρμου, το Π.Ι.Ι.Ε.Τ για τη συμβολή του στις εκθέσεις μας, το Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π., όλους τους Συλλόγους της Έξω Μεριάς και του Σκλαβοχωριού, τους ιερείς των χωριών μας, τους εθελοντές που βοήθησαν στις εκδηλώσεις, οι οποίοι μάλιστα ήταν πολλοί και είναι αδύνατο να δημοσιευθούν τα ονόματά τους.

Η συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις υπήρξε μεγάλη και η επιτυχία των εκδηλώσεων καταγράφηκε από τον ενθουσιασμό και τα ευμενή του σχόλια. Με τον ίδιο ζήλο, όρεξη, ενέργεια, ιδέες και ενθουσιασμό συνεχίζουμε την ευγενική προσπάθειά μας και το 2017, προάγοντας τον Πολιτισμό του νησιού μας, υπερασπιζόμενοι τα ήθη, έθιμα, την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.