Η ηθική είναι ο πρακτικός λόγος !

Αυτό διακήρυττε με πίστη ο σπουδαίος φιλόσοφος Immanuel Kant ο οποίος στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ένοιωθε προσβολή των όσων πρέσβευε αφού ο κορυφαίος λόγος του δεν βρίσκει σήμερα γόνιμο έδαφος να καρποφορήσει.


Τα σημάδια των καιρών μας μαρτυρούν ότι η ηθική εξέπνευσε και ο πρακτικός λόγος πήγε περίπατο…

Υπό το πρόσχημα μιας προβλεπόμενης διαδικασίας ο ΕΟΠΥΥ τόλμησε να ζητήσει να αναγράφεται το προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς προκειμένου ο ιατρικός φάκελος να έχει αρτιότητα και να μπορεί να χορηγηθεί η ιατρική συνταγή στους χρόνια καρκινοπαθείς .

Προς τιμή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απάντησε άμεσα υπερασπιζόμενος το αυτονόητο για την αξιοπρέπεια της ζωής καταγγέλλοντας και κάνοντας μας γνωστό το κατάπτυστο πόρισμα της επιτροπής του ΕΟΠΥΥ

Το αδιαπραγμάτευτο αγαθό της υγείας μας και το ύψιστο δικαίωμα της ζωής μας είναι διαθέσιμο σε επιτροπές ανοήτων, εκπτώτων λογικής και ηθικής, που κρίνουν με ενημερωτικά σημειώματα αν ο ασθενής θα έχει πρόσβαση στο φάρμακο και την ευκαιρία να ανακουφιστεί έστω και προσωρινά από το μαρτύριο ή να ζήσει λίγο παραπάνω ή ακόμη και να θεραπευτεί.

Επιτέλους ας γίνουμε σοφότεροι από το δίδαγμα ότι η ζωή είναι πάντα πιο δυνατή από τον θάνατο, δεν κοιτά σειρά προτεραιότητας, δεν χαμπαριάζει από ασθένειες και ηλικίες, και ο άνθρωπος ακόμη και αν είναι ο κυρίαρχος του πλανήτη, ενώπιων της φύσης δεν είναι παρά μια ελαχιστότατη οντότητα, ανίκανη να κρίνει με στατιστικές, εμπειρικές καταγραφές και προσδόκιμα αυτό το μυστήριο.

Αυτό όμως που μπορεί να πράξει είναι να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο και να βοηθήσει τον συνάνθρωπο να ζήσει έστω και ένα δευτερόλεπτο παραπάνω. Έξαλλου σημασία έχει πως φερόμαστε σε ένα άνθρωπο όσο ζει, να του δίνουμε ελπίδα και όχι να επιταχύνουμε τον επερχόμενο θάνατο του με πορίσματα.


08~02~2017

Γιώργος Γρηγοράκης

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.