Ξεκλειδώνουν αναμνήσεις, «παίζουν» με τις κρυμμένες ευαισθησίες και εκπλήσσουν ευχάριστα όσους τα αντικρίζουν: παραθυρόφυλλα, πόρτες και τοίχοι εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στο χωριό Βωλάξ (Βώλακας) της Τήνου, γίνονται ένας ιδιαίτερος «καμβάς» πάνω στον οποίο, εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Λάσκος Λασκαρίδης αποτυπώνει ποιήματα Ελλήνων ποιητών, δίνοντάς τους μια νέα πνοή και καθιστώντας τα, «ψηφίδες πολιτισμού».

Ρίτσος, Ελύτης, Καββαδίας, αλλά και Γκάτσος, Βάρναλης, Σεφέρης είναι ορισμένοι από τους ποιητές που ενέπνευσαν τον 56χρονο, Λάσκο Λασκαρίδη, για να προχωρήσει σ’ αυτή την ιδιαίτερη -ως προς το ύφος και την αισθητική- πρωτοβουλία, μέσα από την οποία Έλληνες και ξένοι επισκέπτες «επανασυνδέονται με τις πανανθρώπινες αξίες και αποτινάσσουν τα φοβικά συναισθήματα», όπως εξηγεί ο ίδιος.

Γέννημα θρέμμα της Αθήνας, ο κ. Λασκαρίδης βγήκε στον πηγαιμό για τη δική του …Ιθάκη και βρήκε το ιδανικό μέρος για την υλοποίηση της ιδέας του, στο χωριό «Βωλάξ». «Βρέθηκα εδώ, σε ένα χωριό που με έκανε να νιώθω υπέροχα και να αρχίσω να βγάζω τις αισθήσεις μου ξανά στην επιφάνεια, τις οποίες είχα χάσει, όπως και πολλοί Έλληνες εξαιτίας της κρίσης την οποία βιώνουμε», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Στον Βωλάκα που είναι γνωστός για τους τεράστιους γρανιτένιους, ηφαιστειογενείς ογκόλιθους που βρίσκονται διάσπαρτοι γύρω απ’ αυτόν, ο κ. Λασκαρίδης έδωσε «ζωή» σε έρημα σπίτια, καταθέτοντας σε κοινή θέα τον γνώριμο λόγο των Ελλήνων ποιητών της νεότερης ιστορίας.

Η ποίηση γοητεύει τους επισκέπτες… Πολλοί είναι οι ξένοι επισκέπτες που ζητούν από τους ξεναγούς αν θα μπορούσαν να μεταφράσουν στη γλώσσα τους, τους στίχους των ποιημάτων. Πέρα από τους οργανωμένους επισκέπτες, υπάρχουν και ιδιώτες που πηγαίνουν στο χωριό με το δικό τους αυτοκίνητο, αλλά και εκείνοι που παρέα με μέλη συλλόγων αναρριχητών και περιπατητών πηγαίνουν στο χωριό να γνωρίσουν από κοντά αυτή την ξεχωριστή ποιητική «έκθεση». Άλλοι, πάλι, πλησιάζουν τον καλλιτέχνη για να του πουν ότι μέσα απ’ αυτή την πρωτοβουλία βρίσκουν την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λάσκος Λασκαρίδης

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.