Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει απόλυτα εγκλωβισμένη στους χειρισμούς της, έχει οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο, το κόστος της διαπραγμάτευσης λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και αφού έφτασε η ίδια τα πράγματα στα χείλη του γκρεμού εφευρίσκει σενάρια υπονόμευσης από διάφορους εχθρούς .

Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Π.Λιαργκόβας δήλωσε ότι αν η αξιολόγηση είχε κλείσει πέρσι, δε θα χρειαζόταν να ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο, προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση της ανάκαμψης έχει κοστίσει 2-3 δις ευρώ. Κοντολογίς, αν η αξιολόγηση είχε κλείσει στα προβλεπόμενα πλαίσια του Φεβρουαρίου του 2016, δε θα υπήρχε θέμα νέας μείωσης συντάξεων ή νέας μείωσης του αφορολόγητου. Μολαταύτα, η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική της καθυστέρησης, για να επικοινωνήσει μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα την ίδια στιγμή και η οικονομία να βουλιάζει και τα νέα επώδυνα μέτρα να είναι προ των πυλών.

Η κατάσταση στην οικονομία αποδεικνύεται ότι εξελίσσεται πολύ χειρότερα απ’ ό,τι εκτιμούσαν πριν από λίγο καιρό ακόμα και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Η αβεβαιότητα έχει κτυπήσει κόκκινο και οι ενδείξεις εκτροχιασμού είναι παρούσες στην αγορά με την ανησυχία να είναι έκδηλη ότι η επιδείνωση θα έχει αντίκτυπο και στην πορεία των δημόσιων οικονομικών. Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ για την καθίζηση του οικονομικού κλίματος το Φεβρουάριο είναι μια ηχηρή επιβεβαίωση ότι το σύρσιμο της διαπραγμάτευσης έχει παγώσει τα πάντα στην πραγματική οικονομία. Τα στοιχεία αυτά προστίθενται στη μείωση που κατέγραψε ήδη το ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016 (-1,1%), αλλά και στο ρεκόρ απολύσεων από τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2017, όταν έχασαν τη δουλειά τους 30.000 περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που προσελήφθησαν.

Προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν ακυρώθηκαν και άλλες σχέσεις εργασίας μετατράπηκαν από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Οι επενδύσεις ξένες και εγχώριες «πάγωσαν». Η κατανάλωση μειώθηκε όπως και η παραγωγή, με επιπτώσεις τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν εκ νέου στα 7,5 δις ευρώ, καθώς έχει σχεδόν διακοπεί η αποπληρωμή τους από τις αρχές του 2017 (αποπληρώθηκαν μόλις 78 εκ. ευρώ το πρώτο δίμηνο). Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογιστούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 1,5 δις ευρώ καθώς και η εκτιμώμενη αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 1 δις, διαμορφώνεται, με κυβερνητική ευθύνη, ένα εκρηκτικό υφεσιακό μείγμα με άμεσο αντίκτυπο την αύξηση του λογαριασμού των πρόσθετων μέτρων, καθώς ο στόχος για ανάπτυξη 2,7 % το 2017 τείνει να καταστεί απολύτως μη επιτεύξιμος.

Στον αντίποδα με την ίδια την πραγματικότητα, παρακολουθήσαμε τους υπουργούς της κυβέρνησης μετά το πρόσφατο eurogroup να μιλάνε για συμφωνία με τους δανειστές χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. Από την επόμενη μέρα κιόλας, οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί άρχισαν να θολώνουν, ειδικά όσο πύκνωναν οι πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις ότι τα μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση φτάνουν τα 3,6 δις ευρώ, ενώ τα «αντισταθμιστικά» μέτρα- « ασπιρίνη» θα δίνονται μόνο υπό τον όρο της επίτευξης των δυσβάσταχτων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συζητά νέους φόρους και περικοπές για τους πολλούς, οι εκλεκτοί της στις ΔΕΚΟ (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΣΦΑ) λαμβάνουν μεγάλες αυξήσεις στις αποδοχές τους είτε με δική τους απόφαση είτε με απόφαση του εποπτικού συμβουλίου. Αυτές οι αυξήσεις έλαβαν χώρα, αφότου η κυβέρνηση κατήργησε το νόμο που όριζε ανώτατο πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα, νέα διάταξη σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή από την κυβέρνηση προβλέπει το διπλασιασμό του μηνιαίου μισθού του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ. Συγκεκριμένα για τους εν λόγω μισθούς προβλέπεται αύξηση από τα 4.631 ευρώ στα 8.315 ευρώ και η ετήσια αύξηση της κρατικής δαπάνης θα είναι ύψους 88.400 ευρώ.

Στις παρούσες συνθήκες το μόνο που απέμεινε στην κυβέρνηση είναι η προπαγάνδα. Μέσα από έναν απλοϊκό λόγο διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα κατά συρροή. Το ζούμε αυτό εδώ και καιρό. Τώρα, μετά από τόσους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι από τα προβλήματα τα οποία υφίστανται και απαιτούν λύσεις. Η προσφυγή τους στην προπαγάνδα φανερώνει την ένδεια των πολιτικών τους επιχειρημάτων. Τώρα που η προπαγάνδα καθίσταται αναποτελεσματική, επίκειται η κατάρρευση των προπαγανδιστών.

* Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.