Με το ποσοστό της πληρότητας να είναι στο 80% η Τήνος ετοιμάζεται για το ερχόμενο ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο και συνάμα την κορύφωση του Πάσχα. Το είχαμε αναφέρει από εδώ και πολύ καιρό, μπορεί να media τόσο των Κυκλάδων όσο και της Χώρας να δίνουν τη Σύρο ως έναν από τους Top προορισμούς για το Πάσχα όμως, η Τήνος είναι αυτή που βρίσκεται πάλι στις προτιμήσεις των επισκεπτών.

ΒΟΗΘΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ
Το τριήμερο που αναφέραμε παραπάνω αναμένεται να έχει ιδιαίτερα καλό καιρό, με ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κοντά στους 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα είναι κοντά στα 3 μποφόρ. Με άλλα λόγια ο καιρός είναι σύμμαχος της Τήνου ως οι επισκέπτες να περάσουν όμορφες διακοπές στο νησί και να συνδυάσουν την κατάνυξη που επιβάλλουν οι Άγιες αυτές ημέρες, με τη θρησκευτική παράδοση και τις ομορφιές του νησιού.

TIPS
Μοναδικό βίωμα η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στην Μεγαλόχαρη και στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι χαρακτηριστικό του νησιού είναι η συνύπαρξη Ορθοδόξων και Καθολικών που ζουν αρμονικά με σεβασμό στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και λατρείες κάθε Δόγματος.


Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος περνά από τα σπίτια των πιστών και τον ραίνουν με λουλούδια.

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Τέλος, οι Επιτάφιοι από όλες τις ενορίες καταλήγουν στην εξέδρα, στην παραλία της Χώρας της Τήνου όπου συναντιούνται. Ο Επιτάφιος της ενορίας του Αγίου Νικολάου μπαίνει μέσα στη θάλασσα μαζί με τον ιερέα και τα εξαπτέρυγα, στην παραλία «Καλάμια», ενώ ταυτόχρονα, στη βραχονησίδα απέναντι ανάβουν φωτιά σε τρεις Σταυρούς και καΐκια σφυρίζουν, αποδίδοντας τιμές.

Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Μετά το πέρας της ακολουθίας του Επιταφίου, νέοι γυρνούν στο νησί προσπαθώντας να ανάψουν όσα περισσότερα καντήλια μπορούν στα ξωκκλήσια.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στη λειτουργία της πρώτης Ανάστασης, ο ιερέας ραίνει τους πιστούς με λεμονόφυλλα. Το βράδυ της Ανάστασης τριγύρω από το ναό της Μεγαλόχαρης πέφτουν βαρελότα, ενώ για τις επόμενες 40 ημέρες πραγματοποιείται η Αναστάσιμη ακολουθία σε όλα τα ξωκλήσια του νησιού. Χαρακτηριστικό της Κυριακής του Πάσχα είναι οι τριμπονιές στον Πύργο.

Τη Δευτέρα του Πάσχα δίνουν όλοι ραντεβού στην Καρδιανή, ενώ γίνεται το γεύμα της Αγάπης στο χωριό Κτικάδος, ένα γεύμα για Ορθόδοξους και Καθολικούς, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ως ένδειξη συμφιλίωσης μετά τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.