"Ο Λύκος και ο Κήπος"
Οι Κυκλάδες συναντούν την Τέχνη της Άπω Ανατολής

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζει το έργο του Richard Lethen ενός μεγάλου Τεξανού εικαστικού που από τη δεκαετία του ’80 έχει επιλέξει την Τήνο για δεύτερο τόπο κατοικίας του. Η Τήνος, η ύπαιθρος και οι άνθρωποι της αποτελούν διαρκή πηγή έμπνευσής του, και σε αυτήν βρίσκει ακόμη και πρώτες ύλες για τις δημιουργίες του (χαρτί από τοπικό χασάπη, κεραμικά κ.ά.). Άρχισε να ζωγραφίζει στην Αμερική ακολουθώντας το αμερικανικό αφαιρετικό ύφος, σύντομα όμως ένιωσε ότι αυτό το ύφος, αν και ισχυρό, ήταν περιορισμένο. Ταξίδεψε λοιπόν στην Ανατολή για να γνωρίσει τα παλιά Κινέζικα και Ιαπωνικά έργα τέχνης θεωρώντας ότι αυτά έχουν κάνει σοβαρές υπερβάσεις στον τομέα. Και πάντα επέστρεφε στην ελληνική ύπαιθρο για να αφομοιώσει ό,τι είχε προσλάβει στην Ανατολή.


Σύμφωνα με τον Stephen Addiss: «ο Richard Lethen δημιούργησε έναν κόσμο εικόνων συγχωνεύοντας Ανατολικές και Δυτικές καλλιτεχνικές παραδόσεις, ταυτόχρονα όμως οι μεταμορφώσεις του από αυτές τις παραδόσεις προσλαμβάνουν έναν μοναδικά δημιουργικό χαρακτήρα».

Τα έργα του Lethen συνοδεύουν στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού δημιουργίες του εκλιπόντος φίλου μου James Lee Byars (1932 -1997) από το προσωπικό του αρχείο. Ο Byars είχε ειδικευθεί στην παραστατική τέχνη και την γλυπτική εγκατάσταση, με βάση την ιδέα του «Τελείου».

Και οι δυο καλλιτέχνες γεννήθηκαν την ίδια χρονιά στις Μεσο-δυτικές πολιτείες των Η.Π.Α. Συναντήθηκαν όμως για πρώτη φορά όταν πραγματοποίησαν έκθεση στην ίδια γκαλερί της Ν. Υόρκης. Αν και εκ πρώτης όψεως η τέχνη τους είναι τελείως διαφορετική, μοιράζονται κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό, μολονότι συναντήθηκαν ελάχιστες φορές, αλληλογραφούσαν για πολλά χρόνια. Μέρος αυτών των ιδιαίτερων επιστολών του Byars θα εκτεθούν στο Ι.ΤΗ.Π.

Το ωράριο λειτουργίας των εκθέσεων έως 30 Ιουνίου είναι:

Δευτέρα - Πέμπτη: 9 π.μ. - 3 μ.μ.
Παρασκευή: 10.30 π.μ. - 2 μ.μ. & 5:00 μ.μ. – 8:30 μ.μ.
Σάββατο: 10:30 π.μ. - 2:30 μ.μ.

Photos: Αθανάσιος Σκουλουδάκης

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.