Μπορεί το Πάσχα να έφυγε, αλλά πλησιάζει η αργία της Πρωτομαγιάς, που αποτελεί ιδανική αφορμή για μια εξόρμηση στην ανθισμένη ελληνική φύση! Μια αξέχαστη ανοιξιάτικη απόδραση στην υπέροχη Τήνο, είναι ότι πρέπει, το κυκλαδίτικο νησί προσφέρει πολλά περισσότερα από ήλιο και θάλασσα σε όσους θέλουν πραγματικά να την ανακαλύψουν.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΑ ΕΙΣΙΤΉΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝΟ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ, ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ...
Την άνοιξη, το νησί της Τήνου μεταμορφώνεται σε μια όαση χρωμάτων και μεθυστικών αρωμάτων και η ενδοχώρα της μοιάζει σαν να σας προσκαλεί να μπείτε κι εσείς σε έναν μαγικό χορό αισθήσεων.

ΕΘΙΜΑ
Αναβιώνει έως και σήμερα σε αρκετές περιοχές του νησιού, ενώ παλαιότερα ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα. Σύμφωνα με την παράδοση, όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, έτσι και στην Τήνο, φτιάχνονται οι γνωστοί Μάηδες, τα λουλουδένια στεφάνια που στολίζουν τις πόρτες ή και τα μπαλκόνια των σπιτιών.

Η διαφορά είναι πως το βράδυ της παραμονής της 1ης Μαΐου, οι νεαροί τού κάθε οικισμού ξεχύνονται στα σοκάκια και «κλέβουν» τους Μάηδες και τις γλάστρες από τις αυλές των κατοικιών, όπου διαμένουν ανύπαντρα κορίτσια. Στη συνέχεια πάνε και τοποθετούν τα «κλοπιμαία» τους στα περβάζια της εκκλησίας. Το επόμενο πρωί, οι κοπέλες αναζητούν τα λουλούδια τους σε αυτό το χώρο.ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ
Προικισμένη με αστείρευτη ομορφιά και ανθρώπους φιλόξενους, η Τήνος μας «ταξιδεύει» στις απέραντες ακρογιαλιές της και μας αποκαλύπτει ένα-ένα τα ολόλευκα χωριά της-μοναδικά δείγματα αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, ριζωμένα στις άγονες πλαγιές της ανεμοδαρμένης τηνιακής γης. Εκεί κρύβεται και η άγνωστη στους πολλούς γοητεία της..

Σε τούτο το νησί επιβιώνει η μακραίωνη συνύπαρξη δύο χριστιανικών δογμάτων (του ορθόδοξου και του καθολικού), που επηρέασε και διαμόρφωσε το πολιτιστικό του επίπεδο. Η φύση χάρισε στην Τήνο χρυσαφένιες αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά, τη μία καλύτερη από την άλλη, και οι άνθρωποί της τη στόλισαν με κατάλευκα ξωκλήσια σε απόκρημνα σημεία ή πλάι στο κύμα, αλλά και περίτεχνους περιστεριώνες, άλλοτε ντυμένους στα χρώματα της πέτρας κι άλλοτε στα λευκά ή απλώς ξεθωριασμένους από το άγγιγμα του χρόνου, διάσπαρτους σε κάθε γωνιά της.

Με κύρια δομικά υλικά το σχιστόλιθο, το μάρμαρο και το γρανίτη, τα άξια τηνιακά χέρια δημιούργησαν αριστουργήματα σε υπέρθυρα, περιθυρώματα, φεγγίτες και καμπαναριά, βάζοντας τη δική τους καλλιτεχνική πινελιά στα ολόλευκα γραφικά χωριά της (62 οικισμούς!), εκεί όπου βρίσκεται η ανέγγιχτη ομορφιά της Τήνου, εκεί όπου χτυπάει η «ψυχή» της…

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.