Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενη μας ανάρτηση, το πρόγραμμα με τίτλο και κωδικό LIFE09 ENV/GR/000299 SOL-BRINE που χρηματοδοτήθηκε από το εργαλείο LIFE και υλοποιήθηκε στο Δήμο Τήνου την περίοδο 2009-2013, επιλέχθηκε ως υποψήφιο για τα “Πράσινα Βραβεία” (Green Awards) της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Το πρόγραμμα SOLBRINE επελέγη μεταξύ των 5 καλύτερων και συναγωνίζεται την ανάδειξή του ως καλύτερο πρόγραμμα της τελευταίας 25ετίας στην κατηγορία “Περιβάλλον”. Μάλιστα, η ψηφοφορία έληξε και οι πληροφορίες λένε ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις.

Να θυμίσουμε πως η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες στις 30 Μαΐου 2017, στην οποία θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, κος Ιωάννης Σιώτος.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα SOL-BRINE ήταν ένα έργο εγκεκριμένο από το χρηματοδοτικό
εργαλείο LIFE (LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση) και συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Οι εταίροι του έργου ήταν ο Δήμος  Τήνου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Culligan Hellas Α.Ε.

Κύριος στόχος του έργου ήταν  η ανάπτυξη ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης (Zero Liquid Discharge). Παράλληλα επιτεύχθει υψηλή ανάκτηση νερού (>90%) και παραγωγή στερεού άλατος εμπορικής αξίας.

Η νέα καινοτόμος  μονάδα – που είναι 100% Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής – ήδη εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Αγίου Φωκά με δυνατότητα να επεξεργάζεται στο μέγιστο της παραγωγής της 500 κ.μ.  από τα απόβλητα της αφαλάτωσης και να τα μετατρέπει σε αλάτι  και καθαρό νερό.

Επίσης δεν  επιβαρύνει με κανένα άλλο τρόπο το περιβάλλον καθώς  είναι ενεργειακά αυτόνομη, αφού χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την δραστηριότητά της. 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.