Περιστεριώνες και περίτεχνα δουλεμένα μάρμαρα. Χωριά χτισμένα πάνω σε… διαστημικούς ογκόλιθους και οικισμοί με τρεχούμενα νερά και πράσινο που θα έπαιρνες όρκο ότι δεν βρίσκονται στις Κυκλάδες. Παραλίες για κάθε γούστο και πεζοπορικά μονοπάτια για κάθε ζευγάρι πόδια. Μεγάλη η χάρη της, αλλά η Τήνος… δεν είναι μόνο η Μεγαλόχαρη. Έχει ένα σωρό άλλες χάρες, τις οποίες θα γνωρίσετε καλύτερα τώρα, χωρίς τα πλήθη, τις τιμές και τις θερμοκρασίες του Αυγούστου. Και παρακάτω σας έχουμε συγκεντρώσει τα highlights αυτού του παρεξηγημένου νησιού.

Ο Πύργος με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική
Ίσως το ομορφότερο χωριό της Τήνου, ο Πύργος αποτελεί στην ουσία υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, χάρη στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του με βάση την μαρμαροτεχνική. Τα περίθυρα, τα ανάγλυφα των εισόδων, τα μοτίβα στις βρύσες, τα δείγματα τέχνης στο Μουσείο του χωριού είναι από μόνα τους λόγοι να το επισκεφθείτε.Ο Βώλακας με την απόκοσμη γοητεία του
Οι διάσπαρτοι στρογγυλοί βράχοι πάνω και γύρω από τους οποίους χτίστηκε το χωριό έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, που δεν έχουν βρει σίγουρη εξήγηση για το σεληνιακό τοπίο που θα αντικρίσετε όταν επισκεφθείτε αυτό το μικρό χωριουδάκι με την παράδοση στην καλαθοπλεκτική. Αφού «οργώσετε» τον οικισμό για να δείτε το περίεργο φαινόμενο, πιάστε θέση στο καφενείο για ωραιότατα παραδοσιακά γλυκίσματα.

Το Εξώμβουργο και τα Κιόνια 
Κάποτε το ψηλότερο κάστρο των Κυκλάδων, το «Ξώμπουργκο» δεσπόζει στα 640 μέτρα στα νότια του νησιού και αποτελεί το μέρος όπου χτίστηκε το πρώτο τείχος της Τήνου από την εποχή του Χαλκού. Στην τελική του μορφή χτίστηκε από τους Βενετούς στα μέσα του 16ου αιώνα και καταστράφηκε από τους Τούρκους επιδρομείς τον 18ο αιώνα. Σήμερα, προσελκύει τους αρχαιοδίφες αλλά και τους περιπατητές, που γοητεύονται από την διαδρομή ανάμεσα στα ερείπια του φρουρίου. Στα Κιόνια, επίσης, βρίσκεται άλλος ένας αρχαιολογικός θησαυρός του νησιού, το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης χτισμένο από τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον 4ο αιώνα π.Χ.

Η γλυκύτατη Καρδιανή 
Το χωριό αυτό τα έχει όλα: Ψηλά πλατάνια, καμάρες που στολίζουν τα πλακόστρωτα σοκάκια, ασβεστωμένες αυλές που πνίγονται στα λουλούδια, τρεχούμενα νερά, όμορφες εκκλησίες και φοβερή θέα προς τη θάλασσα. Απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από τη Χώρα και έχει στα πόδια της τρεις ωραίες παραλίες, επομένως μην χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφθείτε.Η Χώρα
Η πρώτη εικόνα είναι ένα καθόλου γραφικό λιμάνι και φυσικά, η θέα της Παναγίας της Τήνου με την εικόνα που θεωρείται θαυματουργή από τους πιστούς. Πίσω από τη «βιτρίνα» του λιμανιού, όμως, θα βρείτε περισσότερες αφορμές για εξερευνήσεις, όπως σοκάκια με αρχοντικά και επαύλεις, αστικές γωνιές και το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Τήνιων καλλιτεχνών, με έργα σημαντικών ζωγράφων και γλυπτών όπως οι Νικηφόρος Λύτρας, Νικόλας Γύζης, Λάζαρος Σώχος και Γεώργιος Βιτάλης.Οι πεζοπορικές διαδρομές
Πάνω από δέκα σηματοδοτημένες διαδρομές πεζοπορίας υπάρχουν στο νησί, μονοπάτια που ελίσσονται ανάμεσα σε μύλους, περιστεριώνες, ξωκλήσια, ξερολιθιές και οικισμούς με πανοραμική θέα ως τη Μύκονο. Εδώ θα τις βρείτε όλες - από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι αυτή που ξεκινά από τον Φαλατάδο και φτάνει σε δυόμιση ώρες στην Ακτή της Λιβάδας περνώντας από το Μαγγανάρι και το Πλατύ, περιοχές πνιγμένες στη βλάστηση.

Οι παραλίες
Περίπου σαράντα παραλίες εγγυώνται ότι από βουτιές… χορταίνεις και με το παραπάνω στην Τήνο. Από τις καλύτερες είναι η Παχιά Άμμος με την (όνομα και πράγμα) παχιά αμμουδιά, τα Κιόνια, ο Άγιος Φωκάς και ο Άγιος Σώστης για όσους ψάχνουν οργανωμένη παραλία και η Λιβάδα, η Απηγανιά και η Αγία Θάλασσα για όσους αναζητούν περισσότερη ησυχία και απομόνωση.


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.