Η κατοικία στο Βωλάξ - που πρώτοι την διαβάσατε στο Τήνος Today-  βρισκόταν σε αφιέρωμα στο ένθετο της Καθημερινής την εβδομάδα που μας πέρασε. Στην εισαγωγή πριν το αφιέρωμα έγραφε η «Κ» "Τρεις εξοχικές κατοικίες σε Μεσσηνία, Αντίπαρο και Τήνο μας υπενθυμίζουν ότι ο συνδυασμός ελληνικού τοπίου και καλής αρχιτεκτονικής μπορεί να κάνει θαύματα. "

της Σελάνας Βροντή

«Κατοικία μεταξύ βράχων»

Η τοποθεσία της είναι μοναδική: βρίσκεται στο Βώλακα, αυτό το ξεχωριστός μέρος στην Τήνο που θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Η εξοχική κατοικία που ήταν στις επιλεγμένες προτάσεις της 8ης Μπιενάλε νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων αποτελείται από τρεις ανισομεγέθεις μονάδες, οι οποίες περιβάλλονται από τις πέτρες και τους μεγάλους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους, ενώ στο κέντρο της υπάρχει ένα αίθριο. 

Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η άναρχη χωροθέτηση των όγκων, ώστε φαινομενικά κάθε τμήμα να έχει τοποθετηθεί ελεύθερα στον χώρο, σαν να έπεσε από ψηλά σαν μετεωρίτης.

Φυσικά η πρόσκληση για τον αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα, ο οποίος ζει και εργάζεται στο νησί, ήταν μεγάλη εξαιτίας του ιδιαίτερου γεωλογικού χαρακτήρα της περιοχής. Η επιλογή του σχήματος των τριών κτιρίων -το στενόμακρο ορθογώνιο- αναδεικνύει του βώλακες, υπογραμμίζοντας τη σφαιρικότητα τους. Τα μεγάλα τζάμια στον τοίχο αφήνουν τον εσωτερικό χώρο να επικοινωνεί με τον εξωτερικό και με αυτόν τον τρόπο «μέσα» είναι σαν να εκτείνεται μέχρι τη συστάδα των βωλάκων στην πλάτη του οικοπέδου. 

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Τα τρία κτίρια που στεγάζουν τις βασικές λειτουργίες διαφέρουν μεταξύ τους σε ύψος και υλικά. Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.