Στο πλαίσιο ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus με τίτλο «Εκπαίδευση Υπαίθρου», το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου Τήνου δημιούργησε μια υπαίθρια τάξη κάτω από τη μεγάλη βελανιδιά στην ευρύχωρη αυλή του σχολείου μας. Τα οφέλη της υπαίθριας μάθησης είναι πολλά. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το μειωμένο επίπεδο στρες ως αποτέλεσμα της ορμόνης σεροτονίνης που απελευθερώνεται όταν οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τη φύση.

Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγει συναισθήματα ευεξίας και ασφάλειας. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης, η οποία είναι η ορμόνη ευχαρίστησης που οδηγεί σε αυξημένο ενθουσιασμό και αυξημένα κίνητρα για μάθηση. Έχει επίσης σημειωθεί ότι η συμπεριφορά των μαθητών στις εξωτερικές τάξεις βελτιώνεται γενικά. Ακόμη και η κακή συμπεριφορά γίνεται ευκολότερη για τους εκπαιδευτικούς όταν η εκπαίδευση είναι εκτός της παραδοσιακής τάξης. Ο ταραχοποιός στην τάξη καθίσταται ηγέτης στο υπαίθριο περιβάλλον.

Ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να βελτιωθεί η μνήμη είναι να βιώσετε κάτι νέο και άγνωστο, το οποίο απελευθερώνει ντοπαμίνη στο σημείο του εγκεφάλου, όπου δημιουργούνται οι μνήμες. Προφανώς, οι αίθουσες διδασκαλίας όπου κάθε μέρα ο φωτισμός, η θερμοκρασία, η διάταξη και το σκηνικό είναι πάντα οι ίδιες δεν έχουν πολλά να προσφέρουν σε αυτόν τον τομέα. Αλλά η

μετακίνηση της τάξης έξω, ανοίγει έναν κόσμο με φρέσκα ερεθίσματα για τις αισθήσεις, που έχουν μια καταπληκτική δύναμη να κλειδώσουν τις καινούριες γνώεις στον εγκέφαλο και να εξασφαλίσουν τις πληροφορίες που έμαθαν τότε μαζί με αυτό.

Συνολικά, ήταν μια θετική και ωφέλιμη εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.