Επιστολή  προς κάθε υπεύθυνο έστειλε η ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κοινό Τηνίων αναφορικά, όπως αναφέρει η ίδια, για παράνομες χωματουργικές εργασίες σε τμήμα της παραλίας του Αγίου Φωκά Τήνου.

Αγαπητοί κύριοι,

 Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με παράνομες ενέργειες που υπέπεσαν στην αντίληψη μας, το πρωί της 6ης Ιουνίου 2017, στην παραλία του Αγίου Φωκά, στο νησί της Τήνου.Στο μεσαίο και ανατολικό τμήμα της παραλίας, ογκώδη χωματουργικά μηχανήματα, ισοπέδωσαν το αμμώδες τμήμα και απομάκρυναν τα βότσαλα και σε κάποια σημεία ίχνη παράκτιας βλάστησης (π.χ. το προστατευόμενο κρινάκι της άμμου Pancratium maritimum). Ο υποτιθέμενος “καθαρισμός” (συν. φωτ. 1) της παραλίας, πέρα από την όποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησης συμφερόντων, υποκρύπτει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αποτελεί παράνομη και καταστροφική δραστηριότητα, οδηγώντας στη συστηματική διάβρωση των ακτών, καθώς τα βότσαλα, τα φύκη και η παράκτια βλάστηση, συγκρατούν το αμμώδες τμήμα και εμποδίζουν τη διάβρωση.

Επιπροσθέτως, κατά την περσινή χρονιά στο συγκεκριμένο τμήμα παρουσιάστηκε αναπαραγωγική δραστηριότητα σε τουλάχιστον τρεις φωλιές ωοτοκίας, του απειλούμενου είδους θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta.

Για το συγκεκριμένο γεγονός ενημερώθηκε το λιμεναρχείο, το οποίο αντέδρασε άμεσα ενημερώνοντας με τη σειρά του (συν. 2) το δήμο και το αρμόδιο υπουργείο. Σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, επιτηρήσαμε την περιοχή και φωτογραφήσαμε την εκκόλαψη των νεογνών καθώς και την πορεία τους προς τη θάλασσα (συν. 3).

Δυστυχώς προ ημερών το δημοτικό συμβούλιο της Τήνου, αγνοώντας την περσινή καταγραφή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην εν λόγω παραλία, προκήρυξε την ενοικίαση του συγκεκριμένου τμήματος της παραλίας, μιας και σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, αποτελεί αναπτυξιακή προοπτική και πηγή εισοδήματος. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι πέραν της νομικής υποχρέωσης περί προστασίας των φωλιών της Καρέττα (είδους που προστατεύεται από την Ελληνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή Νομοθεσία) και των παραλιών ωοτοκίας της, αποτελεί βασική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης ότι το Ελληνικό αδιατάρακτο φυσικό περιβάλλον είναι αυτό που προσελκύει επισκέπτες και όχι το αποτυχημένο, βραχύβιο, παρακμιακό και καταστροφικό μοντέλο της αρπακτής, της ξαπλώστρας και του φραπέ, που παρουσιάζεται σε γειτονικά νησιά και όχι μόνο.

Τέλος, παραθέτουμε (συν. 4) έγγραφο του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ με τα ενδεδειγμένα μέτρα διαχείρισης των παραλιών που παρουσιάζεται ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας. Από το εν λόγω έγγραφο προκύπτει καθαρά ότι η χρήση βαρέων οχημάτων σε παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας απαγορεύεται από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ζητάμε να ενημερωθούμε εντός του προβλεπόμενου χρόνου, ποιο ποσοστό της συνολικής παραλίας έχει παραχωρηθεί, ποια συγκεκριμένα σημεία και αν τηρούνται οι προδιαγραφές της κοινής υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού (αριθμός 0007378 - ΦΕΚ Β1636/12-05-2017). Αν ο δήμος προτίθεται να συνεχίσει να αδιαφορεί για το συγκεκριμένο θέμα, παραβιάζοντας το θεσμικό του ρόλο, υπέρ μιας στρεβλής αναπτυξιακής προοπτικής ή θα συμμορφωθεί με τις εκ του νόμου υποχρεώσεις του.

Επίσης αν το τοπικό λιμεναρχείο, θα συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια με το 2016 ευαισθησία αλλά και καθήκον, για το θέμα προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας καθώς και των παραλιών της Τήνου.

Ευελπιστούμε στην ευαισθητοποίηση και αντίδραση αυτών που θεσμικά έχουν την υποχρέωση προστασίας του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτής της χώρας.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” 
ο Δημοτικός Σύμβουλος 
 Κουσουνάδης Πέτρος

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.