Το βραβείο «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» διεκδικεί η Τήνος, με πρόταση που υπέβαλε στον ΕΟΤ, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο.  Ο τίτλος της υποψηφιότητας «Τήνος το χειροποίητο νησί» όπως την αποκάλεσε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, συμπυκνώνει όσα το νησί συγκεντρώνει ως ισχυρά στοιχεία για τη διεκδίκηση του βραβείου, δήλωσε η αντιδήμαρχος, Αναστασία Δεληγιάννη.

Παράλληλα προσθέτει, ότι «η Τήνος, ως πατρίδα των μεγαλύτερων νεοελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Χαλεπάς, ο Γύζης και ο Λύτρας, δικαιούται να συμμετέχει σε μια τέτοια δράση, αφού έχει να κάνει με τον πολιτισμό που βρίσκεται παντού στα μονοπάτια μας, στα έργα τέχνης, στα μουσεία μας και στα μοναδικής αρχιτεκτονικής 63 χωριά μας». 

Στο εισαγωγικό σημείωμα της υποψηφιότητας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ο διακριτός ρόλος της Τήνου σε πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό και οικιστικό επίπεδο, ενώ τονίζεται η έντονη θρησκευτικότητα του πληθυσμού και το - επί πολλά χρόνια και έως σήμερα - σήμα κατατεθέν του νησιού, ως το πιο μεγάλο πανελλήνιο προσκύνημα, με κυρίαρχο τον ναό της Ευαγγελίστριας.

Παράλληλα, η συνύπαρξη Ορθόδοξων και Καθολικών, δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στον πολιτισμό της περιοχής, που αποτελεί σπουδαίο θεομητορικό κέντρο του Καθολικισμού, όπως αναφέρεται στην πρόταση υποψηφιότητας.

Τι είναι το EDEN;
EDEN είναι το αρκτικόλεξο των λέξεων Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας στα αγγλικά, ενός έργου που προάγει τα μοντέλα ανάπτυξης βιώσιμου τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο βασίζεται σε εθνικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και οδηγούν στην επιλογή ενός τουριστικού «προορισμού αριστείας» από κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Αυτή η ευρωπαϊκή αναζήτηση της αριστείας στον τουρισμό αναπτύσσεται γύρω από ένα ετήσιο θέμα, το οποίο επιλέγεται από την Επιτροπή σε συνεργασία με τους φορείς τουρισμού σε κάθε συμμετέχουσα χώρα. Ως τώρα τα κύρια θέματα του EDEN ήταν ο αγροτουρισμός, η άυλη κληρονομιά, οι προστατευόμενες περιοχές, τουρισμός και υδάτινο στοιχείο και ανάπλαση χώρων-περιοχών.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό των επιλεγμένων προορισμών είναι η δέσμευσή τους στην κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Βραβεύονται αναδυόμενοι, σχετικά άγνωστοι ευρωπαϊκοί προορισμοί που βρίσκονται στα 27 κράτη μέλη και στις υποψήφιες χώρες. Το πρόγραμμα EDEN βοηθά στην εξάπλωση των βιώσιμων πρακτικών που εφαρμόζονται στους επιλεγμένους προορισμούς σε ολόκληρη την Ένωση και στη μετατροπή αυτών των τοποθεσιών σε πόλους έλξης επισκεπτών ολόκληρο το χρόνο.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.