Δουλεύουν αθόρυβα και ουσιαστικά, έχουν αρχίσει το τελευταίο χρόνο μια καμπάνια με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι της Τήνου ώστε να γίνουν όσο το δυνατότερων περισσότεροι εθελοντές δοτών μυελού των οστών γίνεται. Ο λόγος;

Φυσικά για τον Ναυτικό Όμιλο Τήνου, που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να στηρίζει την Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών.  Να θυμίσουμε πως πέρυσι είχε διοργανωθεί από τον Ν.Ο.Τ. τόσο ημερίδα που οι κάτοικοι έλαβαν γνώση για την ενέργεια αυτή αλλά και εγγραφές κατά την διάρκεια του Tinos Running Experience.

Η φετινή εκδήλωση συγκέντρωσε συνολικά, 231 εθελοντές για λογαριασμό του Νοσοκομείο Πατρών. Αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
Ο μυελός των οστών είναι το εργοστάσιο παραγωγής αίματος και βρίσκεται στα οστά της λεκάνης μας (φανταστείτε τις πίσω τσέπες ενός παντελονιού). Δεν έχει καμία σχέση με το νωτιαίο μυελό που σχετίζεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα και την σπονδυλική στήλη. Όταν μιλούμε για μυελό των οστών, μιλούμε για AIMA.

Σε κάποιους ανθρώπους ο μυελός των οστών δηλαδή το εργοστάσιο παραγωγής αίματος, παράγει ελαττωματικά κύτταρα, δηλαδή καρκινικά κύτταρα που οδηγούν στον καρκίνο του αίματος. Αν αυτά τα καρκινικά κύτταρα του αίματος δεν σκοτωθούν με τις χημειοθεραπείες τότε πρέπει ο ασθενής να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, δηλαδή σε αντικατάσταση του αίματος του με το αίμα ενός υγιή δότη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
Ως Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών, μπορούν να εγγραφούν όσοι είναι μεταξύ 18-50 ετών, σε καλή κατάσταση υγείας και εφόσον είναι συνειδητοποιημένοι ότι θέλουν και επιθυμούν να σώσουν την ζωή ενός ανθρώπου που νοσεί από καρκίνο του αίματος.
Η διαδικασία εγγραφής είναι πολύ απλή! Συμπληρώνετε μία αίτηση και μετά δίνετε δείγμα σάλιου από το εσωτερικό από το μάγουλό σας, σε μία μπατονέτα! Τόσο Απλά!

Με αυτό τον τρόπο εγγράφεστε ως Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών και καταχωρείστε ανώνυμα στην Εθνική αλλά και στην Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και γίνεστε ένας εν δυνάμει δότης για οποιονδήποτε ασθενή στον κόσμο.

Στην σπάνια περίπτωση που ένας Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών βρεθεί συμβατός τότε η δωρεά μυελού των οστών σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων είναι όμοια της αιμοδοσίας (εκτός ενός πολύ μικρού ποσοστού που απαιτείται λήψη του μυελού των οστών από τα οστά της λεκάνης). 

Η δωρεά μυελού των οστών, είναι ακίνδυνη, ασφαλής και ανώδυνη. 

Μάθε περισσότερα στο www.xarisezoi.gr

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.