Την ακόλουθη επιστολή μας έστειλε ένας αγροτικός ιατρός του Κέντρου Υγείας Τήνου με αφορμή ένα περιστατικό διακομιδής που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά. 

Κ.Υ.Τήνου / Παρασκευή 14 Ιουλίου / 20:00

Ασθενής 78 ετών προσήλθε στο Κ.Υ. κατόπιν σύστασης ιδιώτη ιατρού, ο οποίος τον είχε εξετάσει κατ´οίκον. Δίχως να θέλω να μπω σε ιατρικές λεπτομέρειες, η κατάστασή του έχρηζε άμεσης διακομιδής στο Γ.Ν. Σύρου. Μάλιστα, καθυστερήσαμε καθώς πήραμε 4 διαφορετικά δείγματα αίματος, καθώς δεν πιστεύαμε τις τιμές που βλέπαμε μπροστά μας, όποτε θέλαμε να τις διασταυρώσουμε και να αποκλείσουμε την πιθανότητα τεχνικού λάθους στη μέτρηση. Εντέλει θα αναφέρω ενδεικτικά 2 τιμές από την γενική αίματος, με τις οποίες όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι. Αιμοσφαιρίνη:4,2gr/dl και Αιματοκρίτης:11,4%, ήτοι βαριά αναιμία αιμορραγικής αιτιολογίας, από το γαστρεντερικό σύστημα.21:20 έχει κανονιστεί με το κέντρο αεροδιακομιδων του ΕΚΑΒ η διακομιδή του ασθενούς στη Σύρο. Λόγω των αρκετών μποφόρ (σύνηθες φαινόμενο στο νησί, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), το πλωτό σκάφος του λιμενικού αδυνατεί να αποπλεύσει από το λιμάνι της Τήνου. Όποτε, αναμένουμε πλωτό σκάφος το οποίο θα καταφθάσει από την Πάρο, μεταφέροντας και άλλο περιστατικό από το εν λόγω νησί.

Εν τελεί, το πλωτό σκάφος έδεσε στο λιμάνι της Τήνου, στις 00:45. 5 ώρες μετά από την είσοδο του ασθενούς στο ΤΕΠ. 5 ώρες όπου κινδύνευε η ζωή του. 5 ώρες όπου εχρηζε άμεσης μετάγγισης. 5 ώρες όπου όλοι μας στο Κ.Υ. τρέμαμε να μην συμβεί το οτιδήποτε. 5 ώρες όπου οι συγγενείς του ασθενούς "υποφέρουν" έξω από το ΤΕΠ μαζί με τον άνθρωπο τους. 5 ώρες όπου ένα ακόμα σοβαρό περιστατικό από την Πάρο, ηλικίας 25 ετών, θαλασσοδέρνεται μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο.

Δυστυχώς, τα χέρια μας είναι δεμένα. Δεν μπορείς να κανείς κάτι άλλο από το να περιμένεις. Για να είμαι ειλικρινής, μου πέρασε αρκετές φορές από το μυαλό, κατά τη διάρκεια της αναμονής, να παραβώ όλους τους κανόνες και να μεταφέρω τον ασθενή με το δικό μου μικρό φουσκωτό. Δυστυχώς σε αυτό το σημείο απόγνωσης φτάνουμε, προσπαθώντας να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

Φτάνω λοιπόν να αναρωτιέμαι. Πως γίνεται στην Τήνο, να μην υπάρχει ένα αξιόπλοο πλωτό, έτοιμο προς πλεύση, σε ανάλογες καταστάσεις ανάγκης; Στην Τήνο, όπου διαμένουν περίπου 9000 κάτοικοι τον χειμώνα και κατά τους μήνες αιχμής βρίσκονται στο νησί καθημερινά 30000-35000 άνθρωποι;

Προς ενημέρωση, ιδιωτικά πλωτά σκάφη, έτοιμα προς πλεύση, τα οποία πραγματοποιούν διακομιδές ασθενών, βρίσκονται στη Μύκονο, την Πάρο και τη Νάξο. Σίγουρα μιλάμε για πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό στα προαναφερθέντα νησιά, αλλά δεν είναι μικρό και το νούμερο της Τήνου.

Προς δεύτερη ενημέρωση, το σύγχρονο ελικόπτερο, το οποίο βρίσκεται μόνιμα από τον Οκτώβριο του 2016 στη Σύρο και πραγματοποιεί διακομιδές από όλες τις Κυκλάδες προς Σύρο και Αθήνα, δεν μπορεί να προσεγγίσει νύχτα το ελικοδρόμιο λόγω μεγέθους.
Προς τρίτη ενημέρωση, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, ιδιωτικό πλωτό σκάφος της Τήνου μας "έλυνε τα χέρια" σε ανάλογες περιπτώσεις.

Δυστυχώς, η γεωμορφολογία και ο αέρας των Κυκλάδων, παρά την απαράμιλλη ομορφιά τους είναι εμπόδιο στη δουλειά μας. Πιστέψτε με, έχοντας δουλέψει σε Τήνο, Σύρο, Μύκονο, όλο το προσωπικό των μονάδων υγείας δίνουν την ψυχή τους σε αυτή τη δουλειά. Επίσης, είναι τρομερή η βοήθεια που δεχόμαστε από το προσωπικό των Αεροδιακομιδων του ΕΚΑΒ, το οποίο μοιράζεται το άγχος μας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας βοηθήσει.

Με την ελπίδα λοιπόν ότι θα ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην ιερή αλλά και στην δεινοπαθούσα δουλειά που επιλέξαμε να κάνουμε, θέλω να ζητήσω δυο πράγματα.

1. Την βοήθεια όλων των τοπικών φορέων και παραγόντων με σκοπό να υπάρχουν τα αυτονόητα

2. Την συνεργασία και την συμπαράσταση όλων των πολιτών γιατί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός "όσα βλέπεις στην πόρτα του γείτονα, περίμενέ τα και στη δική σου"

Σε μια χώρα και ένα σύστημα που δυστυχώς παραπαίει, όσοι έχουμε επιλέξει να παραμείνουμε και να "παλέψουμε", ας προσπαθήσουμε ο καθένας από την μεριά του να προσθέσουμε ένα λιθαράκι και να κάνουμε την ποιότητα ζωής μας όσο καλύτερη γίνεται.

Χρήστος Μούτσος
Αγροτικός Ιατρός Κ.Υ. Τήνου

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.