To επιβλητικό Ξώμπουργο δεσπόζει στο τηνιακό τοπίο

Αλώβητο ακόμα από το μαζικό τουρισμό, το νησί της Παναγίας κρύβει γοητευτικά ατού για όσους του αφιερώσουν χρόνο και προσφέρει γραφικούς οικισμούς, γαστρονομικές απολαύσεις και παραλίες σε ένα σοφιστικέ αμπαλάζ.

Η Τήνος ανήκει στις «εύκολες» Κυκλάδες, στις πιο κοντινές και ευνοημένες συγκοινωνιακά ( από Ραφήνα και Πειραιά ). Αλλά και στις πιο άγνωστες. Είναι αλήθεια ότι η Παναγία τη φύλαξε και τη φυλάει την Τήνο. Καθώς το προσκύνημα ήταν για χρόνια η κύρια αιτία μετάβασης στο νησί, διατηρήθηκε παρθένα η ενδοχώρα και γλίτωσε η αλλοίωση των γοητευτικών, μεσαιωνικών οικισμών. Η Τήνος προσφέρεται ακόμα για εξερεύνηση. Κι αξίζει ν’ ανακαλύψει κανείς αλλού τα ανεξίτηλα σημάδια που άφησε ο χρόνος κι η εγκατάλειψη, σαν σελίδες ιστορίας, κι αλλού χωριά ζωντανά, που διατηρούν πιστά την παλιά τους εικόνα.

Το καθολικό στοιχείο, από τους Φράγκους κατακτητές που έμειναν πάνω από 500 χρόνια, έχει αφήσει εδώ σημάδια περισσότερα από παντού. Τα συναντάς κάθε στιγμή μπροστά σου, ακόμα και στα ονόματα. Βλέπεις ξάφνου μια εκκλησία μπαρόκ –δεν την περιμένεις εκεί–, μπαίνεις και ξεχνάς πού βρίσκεσαι. Τα χωριά εξακολουθούν να κρατούν το χαρακτήρα τους: καθολικά και ορθόδοξα, ξεχωρισμένα. Ακόμα και τα φαγητά διαφέρουν. Και διαπιστώνεις, τελικά, ότι όλο αυτό το… ανορθόδοξο μπλέξιμο, προσθέτει μια εξωπραγματική γοητεία στο νησί.

Χωριά ανέγγιχτα από το χρόνο
Στο «Κατώι» θα χαρείτε μαγειρευτά κάτω από τις πικροδάφνες (φωτό: Dimitris Antonopoulos)

Η Τήνος σε κατακτάει με την πρώτη επίσκεψη. Με περιπετειώδες ανάγλυφο και τον περίοπτο βράχο του Ξώμπουργκου, με το απόρθητο για αιώνες κάστρο, να κυριαρχεί στην εικόνα. Έχει ορεινό όγκο αλλά και πολύ πράσινο, νερά και όμορφες παραλίες. Αλλά, κυρίως, έχει οικισμούς σταματημένους στο χρόνο, που δεν έχουν ταίρι. Όπως η πράσινη Καρδιανή και τα μαρμαρόστρωτα Υστέρνια, δυο χωριά κρεμασμένα σε απότομες πλαγιές με εκπληκτική θέα, ή ο πανέμορφος Πύργος των γλυπτών και το γραφικό ψαροχώρι Πάνορμος στη βορινή πλευρά. Τα Δυο Χωριά, ο Τριαντάρος, ο Φαλατάδος, ο Τριπόταμος, πλάνα λευκά, με σκαλάκια, σκεπαστές καμάρες, δαιδαλώδη στενά, μαρμάρινες βρύσες, που σε πάνε πίσω στον Μεσαίωνα. Στα Λουτρά αξίζει να αναζητήσετε την Ιερά Μονή Ουρσουλινών και την αντίστοιχη Σχολή.

Χωριά με θέα στο Αιγαίο, αλλά και χωριά της μέσης, που κρύβουν εκπλήξεις, όπως η καταπράσινη Αγάπη, ο Ταραμπάδος με τους περίτεχνους περιστεριώνες, ο παράξενος Βώλαξ σπαρμένος βράχους σαν μετεωρίτες, ο παραμυθένιος Κουμάρος, η Μυρσίνη, η Μέση… όλα μια ανακάλυψη. Η Χώρα, πάλι, είναι δοσμένη στο πλήθος των εκατοντάδων καθημερινών προσκυνητών και στην εξυπηρέτησή τους. Τουριστική, πολύβουη, έμαθε από ανάγκη ν’ απευθύνεται σε όλα τα γούστα. Αν όμως ξεπεράσεις δυο-τρία τετράγωνα, σε μήκος και πλάτος, έχεις ν’ ανακαλύψεις. Παλιά σοκάκια, γειτονιές με ανεξίτηλο χρώμα, κάποια αρχοντικά με κήπους, κι ανάμεσα, εκείνα τα μυτερά καθολικά καμπαναριά, σχεδόν εξωπραγματικά, σαν να ξεπήδησαν από εικονογράφηση παραμυθιού.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.