Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Τήνου κου. Ανδρέα Τσιμέκη στην Hellenic Mail με αφορμή το πολυσέλιδο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε για το νησί.

Κύριε Πρόεδρε, η Τήνος είναι ένα από τα εμβληματικά νησιά της Ελλάδας, είναι από τα πασίγνωστα νησιά και από τα πιο αγαπημένα κυρίως για τον Ναό της Μεγαλόχαρης. Μιλήστε μας για αυτό το υπέροχο νησί. 

Η Τήνος πράγματι φημίζεται για τον Ναό της Μεγαλόχαρης, την Παναγία και τυχαίνει στις 23 Ιουλίου να γιορτάζουμε την εύρεση της Παναγίας, που το είδε στο όραμά της η Πελαγία στο μοναστήρι του Κεχροβουνίου. Συρρέουν από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο προσκυνητές και έχει δώσει πάρα πολύ και στον ελληνισμό και στην Τήνο.

Η Τήνος όμως είναι και ένα πανέμορφο Κυκλαδίτικο νησί, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Έχει μεγάλη ιστορία, έχει πολιτισμό, έχει τη μεγάλη παράδοση της μαρμαρογλυπτικής αλλά και υπέροχες παραλίες. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για όλα αυτά; Θα ξεκινήσω με τον Κορνήλιο Καστοριάδη, που πριν λίγα χρόνια χαρακτήρισε την Τήνο «χειροποίητο νησί». Έχει σίγουρα κορυφαία συμβολή στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, στις εικαστικές τέχνες. Από πού να αρχίσει κανείς, από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη μαρμαρογλυπτική ή τη χαρακτική; Από εδώ πηγάζουν μεγάλοι Έλληνες γλύπτες, ζωγράφοι, όπως ο Νικηφόρος Λύτρας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως πατριάρχης της Ελληνικής ζωγραφικής. Η παράδοση εμφανίζει ως δάσκαλο των σπουδαίων γλυπτών της αρχαιότητας τον Φειδία και στην Τήνο επιβεβαιώνεται και από γραπτά κείμενα ότι δίνεται ιστορική σχέση των Τηνιών με την γλυπτική. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η γλυπτική, η τέχνη είναι το εξαγώγιμο προϊόν του νησιού αφού όλοι οι Τήνιοι γλύπτες έχουν βάλει την υπογραφή τους σε γλυπτικά έργα σε όλη την Ελλάδα, στη Σμύρνη, στη Βουλγαρία, σε κοσμικά, στη Ρουμανία. Είναι ένα νησί που όποιος έρθει το ερωτεύεται κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Είναι ένα νησί το οποίο κανένας δε μπορεί να εξερευνήσει, μένει ανεξερεύνητο, κανείς δεν το βαριέται. Κάθε γωνιά, κάθε χωριό γιατί το νησί έχει 42 διαφορετικά χωριά, έχει τη δική του ιστορία.

Εδώ υπάρχουν και οι περιστεριώνες και έχουν καταμετρηθεί πάνω από 1000 περιστεριώνες με απίστευτη αρχιτεκτονική που υπάρχει μόνο εδώ κι αν υπολογιστεί ο πληθυσμός του νησιού συναρτήσει της έκτασης, να ξέρετε ότι η αναλογία είναι 1 σε κάθε 10 κατοίκους, δηλαδή πιστεύουμε ότι τον περασμένο αιώνα η Τήνος έφτανε γύρω τους 20.000 κατοίκους. Στην αρχιτεκτονική, τα γεωμετρικά σχήματα που υπάρχουν είναι τρία, κι έχουν το συμβολισμό τους. Υπάρχει το τετράγωνο, ο κύκλος και το τρίγωνο που καθετί γεωμετρικό σχήμα έχει την επεξήγησή του, το τετράγωνο είναι η γη, ο κύκλος είναι ο ουρανός και το τρίγωνο είναι η αναγέννηση, η αναπαραγωγή.

Επίσης, η γαστρονομία της Τήνου είναι υπέροχη. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτή αλλά και για τα προϊόντα που την κάνουν τόσο ξεχωριστή; 

Φυσικά η Τηνιακή κουζίνα έχει παράδοση και ιστορία. Η γεύση και η ποιότητα είναι από τα δυο χαρακτηριστικά της. Το φρέσκο ψάρι, το περίφημο Τηνιακό μοσχαρίσιο κρέας, τα ντόπια γεωργικά προϊόντα αποτελούν τη βάση της Τηνιακής κουζίνας. Ειλικρινά, το νησί σήμερα είναι μια γαστρονομική πρόκληση που σας προκαλεί να την αποδεχτείτε. Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες, στην Χώρα της Τήνου, στα γραφικά ψαροχώρια, στα παραδοσιακά χωριά, στις οργανωμένες παραλίες αλλά και οι γαστρονομικές επιλογές είναι πολλές. Από την Τηνιακή κουζίνα στη σύγχρονη μαγειρική, από τους νόστιμους μεζέδες στην Ιταλική κουζίνα. Ο επισκέπτης το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει το περιβάλλον και το είδος της κουζίνας. Η παράδοση στην Τηνιακή κουζίνα είναι πολύ μακρά, πρέπει να ξέρετε, και θέλω να τολμήσω να το πω, ότι ένας ιστορικός «περί τροφής» στο βιβλίο για την Τήνο που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1809 γράφει «Επειδή ο βίος των Τηνίων είναι λίαν πρακτικός ευκόλως εν γένει χωνεύουσι την τροφή τους, εσθίουσι δε ορεκτικώς και συχνάκις».

Η Τήνος μάλιστα ανεβαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πού οφείλεται αυτό; Είστε ευχαριστημένος από την τουριστική κίνηση; 

Η Τήνος έχει ανέβει τελευταία πάρα πολύ γιατί ξαναλέω ότι η Τήνος έχει ένα δικό της χαρακτήρα, έχει έναν πολιτισμό που δεν τον βρίσκεις αλλού. Υπάρχουν μουσεία, γαστρονομία, εναλλακτικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, κανείς μπορεί να βρει τα πάντα, είναι ένα ανεξερεύνητο νησί για τον τουρίστα και φυσικά, από την προβολή που έχει γίνει στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Άφησα όμως για το τέλος το καλύτερο. Το Tinos Running Experience όπου είστε μεταξύ των διοργανωτών και εμπνευστών αυτής της μεγάλης διοργάνωσης για άλλη μια φορά διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία με συμμετέχοντες από όλο τον πλανήτη. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Μπορεί να φανεί εγωιστικό αλλά το θεωρώ παιδί μας αυτό. Σαν Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είχαμε βάλει ένα σκοπό, να κάνουμε τα Tinos Running Experience. Είναι 4η χρονιά που το κάναμε, ξεκινήσαμε το 2014 και για τη συνεχόμενη 4η χρονιά το κάναμε ένα θεσμό. Δε σας κρύβω ότι ξεκινήσαμε με 150 αθλητές και φτάσαμε στους 800. Αθλητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό.

Φέτος είχαμε Κύπριους, Ιταλούς, Φιλιππινέζους, Ολλανδούς, Άγγλους, Βέλγους, Γάλλους, Γερμανούς. Το Tinos Running Experience είναι ένα event τριήμερο, ξεκινάει πάντα Παρασκευή και τελειώνει Κυριακή, ξεκινάει πάντα με το «Pasta Party» που γίνεται στα παραδοσιακά χωριά και αυτό το αναλαμβάνουμε πάντα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και εκεί προωθούμε τη Τηνιακή νησιώτικη φιλοξενία, τη γαστρονομία που, δεν σας κρύβω φέτος, είχαμε τη χαρά να μας μαγειρέψει ο Αλέξανδρος Παπανδρέου που δημιούργησε 4 εκπληκτικές σάλτσες για τα ζυμαρικά των αθλητών με τηνιακά πάντα προϊόντα.

Στο τέλος κλείνει με ένα νησιώτικο γλέντι, όπως γλεντάμε εμείς οι νησιώτες. Την επόμενη μέρα γίνονται οι αγώνες, οι οποίοι σκοπό έχουν να γνωρίσουν πάλι τα χωριά μας. Είναι ο ημιμαραθώνιος που ξεκινάει από τα ξακουστά βράχια του φημισμένου Βώλακα και διασχίζει γύρω στα επτά χωριά, περνάνε οι αθλητές μέσα από επτά χωριά. Είναι τα 10 km, τα 5 km, το 1 km και το σπέσιαλ που κάνουμε και την τρίτη ημέρα γίνεται ο περιπατητικός τουρισμός απ’ όπου οι αθλητές περνάνε από τα γνωστά μονοπάτια της Τήνου. Εδώ θέλω να τονίσω κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν. Το 1895 έγιναν τα «Τήνια», που είναι οι προ-Ολυμπιακοί αγώνες. Το 1896 όπως γνωρίζετε, έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τα «Τήνια» είχαν έναν πανελλήνιο χαρακτήρα και δεν σας κρύβω ότι έλαβαν μέρος αθλητές από Ελληνικά αθλητικά Σωματεία πολλών πόλεων, εκτελέστηκαν γύρω στα 20 αγωνίσματα, στίβος, δρόμοι, άλματα, ρίψεις, γυμναστική, εφαλτήριο, μονόζυγο, δίζυγο, κρίκοι, ίππος, πάλη, άρση βαρών.

Έχουμε την τιμή ο καθένας να είχε το δικό του μετάλλιο, μετάλλια από τα οποία πρωτότυπα υπάρχουν μόνο δύο και να ευχαριστήσω το Δήμο γιατί μας έδωσε τα πνευματικά δικαιώματα να πάρουμε το πιστό αντίγραφο του μεταλλίου. Το μετάλλιο έχει δυο όψεις, μπροστά έχει τον οπλίτη δρομέα που βαστάει την αψίδα του και από την άλλη μεριά έχει τον Ευαγγελισμό της Παναγίας κάτι που κάνει πολλούς αθλητές να κυνηγούν αυτό το μετάλλιο γιατί είναι συλλεκτικό κομμάτι και μοναδικό στον κόσμο. Είμαστε περήφανοι που έχουμε ένα δικό μας μετάλλιο. Του χρόνου το Tinos Running Experience θα γίνει στις 9 Ιουνίου και μάλιστα του χρόνου θα αναβιώσουμε πάλι τα «Τήνια» όπως γίνεται κάθε 4 χρόνια.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.