Τα μητροπαράδοτα, Motherboard series
Αντώνης Βολανάκης
17 - 27 Ιουλίου 2017

Ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης αναζητά στο έργο του την μη πατριαρχική αφήγηση και τις διελκυνστίδες που τις διαρυγνύουν αναζητώντας την ακρόαση των γυναικείων και άλλων λόγων. Η λέξη παράδοση χάνει την ετυμολογία της πολύ συχνά στην εκφορά του λόγου. Τα μητροπαράδοτα έρχονται να υπογραμμίσουν την σκυταλοδρομία  γυναικείων ιστοριών που σχετίζονται με την ύφανση και την κεντητική.

Η Μητρική Πλακέτα στους υπολογιστές είναι ένα κύκλωμα με υποδοχές κατάλληλες να φιλοξενήσουν τον επεξεργαστή, μνήμες, θύρες πάνω στο οποίο χτίζεται ο υπολογιστής. Το ποιες είναι αυτές οι «μητρικές πλακέτες» της Τήνου θα εξερευνήσει ο Αντώνης Βολανάκης θέτοντας ερωτήσεις: ααααχφωιες εΙΩΝ  Πώς εισέρχεται κανείς σε μία κοινότητα γυναικών η οποία εμπεριέχει πρακτικές χειροποίητων κατασκευών σε αργαλειούς και πώς η ρηξικέλευθη φιλοξενία διατρέχει τις ιστορίες αυτών των γυναικών.

Με εργαλεία οπτικής ανθρωπολογίας θα ανατρέξει στις ιστορίες τους, θα τις φωτογραφίσει στον οικείο χώρο τους αλλά και στο υφαντουργείο.  Θα καταγράψει υφαντά τα οποία έχουν στα σπίτια τους και θα τους ζητήσει να μοιραστούν ιστορίες έτσι ώστε να γίνει μία χαρτογράφηση χωρική και χρονική, η οποία θα αποτυπωθεί σε διάφορα σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες και χάρτες τα οποία θα τοποθετηθούν στη σχολή υφαντουργικής σε μία εγκατάσταση η οποία θα συνδιαλέγεται με τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο της σχολής.

Ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Η πρακτική του αποτελεί αμάλγαμα συνέργειας μεταξύ ανθρωπίνων σχέσεων και αισθητικής, ποίησης και πολιτικής, καλών τεχνών και θεάτρου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου (University of Arts of London) αριστεύοντας στα Wimbledon College of Art BA (Hons) – από το οποίο παρέλαβε το πρώτο βραβείο όλης της σχολής, Central Saint Martins College of Art – Master of Arts και Alvar Aalto University, Helsinki.

Έχει δημιουργήσει γλυπτικές εγκαταστάσεις και περφόμανς, έχει σκηνοθετήσει, σκηνογραφήσει θέατρο, χορό και όπερα και έχει επιμεληθεί εκθέσεις και συνεργατικές πλατφόρμες ανάμεσα σε εικαστικούς, συγγραφείς, ποιητές, ερευνητές φιλοσοφίας και πρόσφυγες καλλιτέχνες. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί  σε: Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αγγλία, Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία στα: Kimmel Galleries και  Dixon Place στην Νέα Υόρκη, Εθνικό Θέατρο Αγγλίας και Βασιλική Όπερα Κόβεντ Γκάρντεν και εργάστηκε δίπλα στον Στέφανο Λαζαρίδη στην Εθνική Όπερα της Αγγλίας σε οκτώ παραγωγές στο Λονδίνο, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πεδίο Δράσης Κόδρα στην Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών,  Μουσείο Μπενάκη, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Κακογιάννη, Μπιενάλε Αθήνας.

Εχει λάβει υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις από θεσμούς όπως Arts and Humanities Research Board του Ηνωμένου Βασιλείου, University of Surrey, London Institute, Linbury Prize και από τα Ιδρύματα: Fulbright, Ωνάση, Α.Γ. Λεβέντη, Προποντίς, Σπυρόπουλος, και Β&Ε Γουλανδρή.

Στην Ελλάδα από το 2004 έως και το 2012 δίδαξε στα τμήματα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμια Πελοποννήσου Ναύπλιο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και στο Κέντρο Εικαστικής Ψυχοθεραπείας/ Αθήνα. Από το 2012 ερευνά σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα υπό την ÉcoleNationaleSupérieure des Arts Décoratifs / Παρίσι και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης / Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τέχνη και Πολιτική, Tisch School of Arts/ NYU.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του ΚΙΝΟΝΟ είναι ελεύθερη

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.