Πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Σχολείο Αρνάδου η μόνιμη έκθεση του αείμνηστου χαράκτη και ζωγράφου Μπάμπη Ρ., γνήσιου τέκνου της Τήνου. Ο Μπάμπης Ρετζεπόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε και εργάστηκε την Ελλάδα και στη Γαλλία. Το 1973 επέστρεψε στην Τήνο και το 1975 άνοιξε την γκαλερί ‘ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ’, όπου παρουσίασε στο κοινό της Τήνου, τόσο τη δική του πρωτοποριακή εργασία, εμπνευσμένη από την Τήνο, όσο και πολλών άλλων, Τηνίων και μη, καλλιτεχνών.

Με την παραχώρηση της αίθουσας και τη δημιουργία του ‘ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΠΑΜΠΗΣ Ρ.’, πιστεύουμε ότι προσφέρουμε στον τοπικό μας πολιτισμό ένα ευπρόσωπο αίτημα, το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμη ναό της ΤΕΧΝΗΣ στο νησί μας, στον οποίο ‘Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΠΑΜΠΗ Ρ.’ θα προβάλλει, τόσο το έργο του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη, όσο και άλλων καλλιτεχνών με περιοδικές εκθέσεις, κατέληγε η ανακοίνωση του Δήμου Τήνου

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κος Ιωάννης Σιώτος στο χαιρετισμό του ανέφερε: «Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δημάρχου μας, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι εδώ μαζί μας αν και το επιθυμούσε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Με µεγάλη χαρά σας καλωσορίζουµε, λοιπόν, στα εγκαίνια µιας πολύ σηµαντικής έκθεσης, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αρνάδου, για την οποία ο δήµος, όσοι δούλεψαν και έκαναν πράξη την αρχική ιδέα, αλλά κυρίως οι κληρονόμοι του Μπάμπη (η χήρα του Λένα) και ο διαχειριστής των έργων του Λευτέρης Κρητικός νιώθουμε υπερήφανοι.

43 έργα τέχνης του Μπαμπή Ρετζεπόπουλου, του τηνιακής καταγωγής ζωγράφου και χαράκτη θα στεγαστούν, πλέον, στον υπέροχο αυτό χώρο, ο οποίος αφενός μετατρέπεται σε φωλιά τέχνης και πολιτισμού και αφετέρου αναγεννά τον παιδευτικό ρόλο του Σχολείου
αυτού καθώς σ’ ένα νησί που δόξασε τον πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει παιδεία χωρίς τέχνη, ούτε τέχνη χωρίς παιδεία. Λένε ότι ένα σχολείο χωρίς τέχνη...είναι ένα σχολείο γκρίζο! Σήμερα, όμως, έχω την εντύπωση ‘ότι το σχολειό αυτό έχει υψηλή χρωματική ποιότητα.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι δίδεται η ευκαιρία στους συντοπίτες και φίλους του Μπάμπη αλλά και στους εν γένει φιλότεχνους να τον συναντούν μόνιμα πλέον εδώ, γνωρίζοντας την αξιόλογη και πρωτότυπη δουλεία του. Μια Συνάντηση (για να δανειστώ τον τίτλο της έκθεσης που έλαβε χώρα πριν λίγα χρόνια στο ΙΤΗΠ) µε µια εντυπωσιακή ποικιλία τεχνικών αλλά και εκφραστικών µέσων.

Η έκθεση µε δημιουργίες του Μπάμπη που εγκαινιάζουµε απόψε είναι το επιστέγασµα συντονισμένων δράσεων της δημοτικής αρχής που αναδεικνύουν τα ανενεργά δημοτικά σχολεία σ’ ένα ζωντανό κύτταρο διαλόγου, στοχασµού και δημιουργικής έκφρασης του
νησιού, πάνω σε θέµατα ιστορίας, κουλτούρας και τέχνης του καιρού µας, σηματοδοτώντας, ταυτόχρονα, τη θέληση μας να προβληθεί και το έργο των σύγχρονων τηνίων καλλιτεχνών»

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.