Το νησί της πρώτης Μητέρας τίμησε την προσπάθεια της SOPHROSYNA να αναδείξει ένα σοβαρό θέμα που επηρεάζει την σχέση της μητέρας τόσο με τον εαυτό της όσο και με το βρέφος και τα σημαντικά πρόσωπα στην ζωή της: την διάθεση.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου στην Τήνο το εργαστήριο Σχέση: Μητέρα-Βρέφους που διάρκεσε 6 εβδομάδες και αποτέλεσε 9 ώρες ψυχοθεραπευτικού υλικού που στόχευε στην πρόληψη της μητρικής κατάθλιψης. Το κύριο μήνυμα του προγράμματος είναι πως η διάθεση δεν αλλάζει δίχως να

1. Εισάγουμε ευχάριστες δραστηριότητες στην λίστα των  ́Πρέπει να Κάνω... ́,
2. Εντοπίζουμε και να αντικαθιστούμε τις Βλαβερές Σκέψεις με Χρήσιμες,
3. Δημιουργήσουμε ένα Σύστημα Κοινωνικής Στήριξης με Χρήσιμες Επαφές

Οι Τηνιακές γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτό το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα ψυχοθεραπευτικό/ ψυχοεκπαιδευτικό εργαστήριο, έκαναν ένα σημαντικό βήμα: άλλαξαν την νοοτροπία γύρω από την μητρική ψυχική υγεία. Τόλμησαν να λάβουν συμμετοχή είτε για να είναι προετοιμασμένες για την μητρότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπόδια με επίγνωση είτε για να μάθουν πως να βελτιώσουν την διάθεση τους ώστε να έχουν παραγωγικές σχέσεις με τα νήπια τους.Αυτά είναι τα σχόλια τους ως προς το εργαστήριο συνολικά:

"Θα ήθελα να δινόταν περισσότερο χρόνος για μοίρασμα εμπειριών των συμμετεχόντων. Δυνατό σημείο το πρόγραμμα, η συνέπεια, η καλή διάθεση".
"Θα ήθελα κ άλλο χρόνο συζήτησης κ περισσότερο βιωματικό. Το δυνατό σημείο ήταν η συντονίστρια- ψυχολόγος της ομάδας που μας έκανε ομάδα".
" ́Ηταν όλα τέλεια. Δεν θα άλλαζα τίποτα".
"Θα ήθελα να υπήρχε περισσότερος χρόνος ελεύθερος ώστε να μπορούμε να συζητάμε τις εμπειρίες μας. Μου άρεσε πολύ η οργάνωση από άποψη υλικού και τα δωράκια ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Keep going dear!"
"Ήταν όλο τέλειο. Θα ήθελα και νέα σεμινάρια με περισσότερο υλικό για τη σχέση μητέρα-βρέφους".
"Το δυνατό σημείο του εργαστηρίου ήταν η κατανόηση της εσωτερικής διάθεσης, πως επηρεαζόμαστε από τις ευχάριστες δραστηριότητες και η αλλαγή των αρνητικών σκέψεων".
"Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει χρόνος για προσωπικές εμπειρίες. Γενικά το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο".
"Δε θα άλλαζα κάτι. Όλα τα εργαστήρια λiγότερο ή περισσότερο ήταν δυνατά. Ίσως το #5".
" Συζήτηση με άλλους ήταν ωραία. Ευχάριστο κλίμα, πραγματική διάθεση προσφοράς".

Ως προς την παρουσίαση του υλικού μας ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουμε "laptop/ powerpoint, videos, μουσική υπόκρουση". Πραγματικά θέλαμε και εμείς να παρουσιάσουμε το υλικό μέσω υπολογιστή όμως δεν διαθέτουμε αυτήν την κοινή τεχνολογία εφ' όσον δεν αμειβόμαστε και δεν μπορούμε να την προμηθευτούμε.

Όμως μας δίνετε η ευκαιρία να καλέσουμε όσους αναγνώστες μας διαβάζουν να κάνουμε έκλυση: αν διαθέτουν ένα laptop που μπορούν να μας το χαρίσουν θα είμασταν συγκινητικά ευγνώμων για την δυνατότητα να παρουσιάσουμε το υλικό visually αντί γραπτώς (που έτσι κι αλλιώς διατίθεται το υλικό για τους συμμετάσχοντες) στο μέλλον.

Ευχαριστούμε την κα. Βαλεντίνα Γαβριελάτου, τον Έπαρχο της Τήνου, κ. Γιαγιά, που μεσολάβησε μεταξύ την SOPHROSYNA και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπ. κ. Φανερό για να μας δοθεί η Αίθουσα του Αγ. Ιωάννη στην Χώρα, και τον πατήρ Ασημομύτη που τελέστηκαν τα εργαστήρια στην ενορία του.

Ευχαριστούμε το babyzone.gr, Frezyderm, Messinian Spa & Happyland για την στήριξη τους και τα δώρα τους.

Στις Τηνιακές γυναίκες που μας τίμησαν ιδιαίτερα με την συμμετοχή τους ευχόμαστε να εφαρμόσουν τις πρακτικές τεχνικές και ικανότητες που μάθανε από το πρόγραμμα και να χαρούν την μητρότητα- αυτήν την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μαμά και μωρού, η οποία είναι και η σχέση που θα καθορίσει τις μέλλουσες σχέσεις του νεογνού.

Χρυσάνθη Γεωργιάδου, MSc Ψυχολόγος, Διευθύντρια & Ιδρύτρια SOPHROSYNA

H SOPHROSYNA είναι μία παροχή μητρικής-βρεφικής ψυχικής υγείας που δημιουργήθηκε το 2013 για να καλύψει την έλλειψη παροχών στην βρεφική και μητρική ψυχική υγεία. Είναι ένα κοινωνικό έργο αφιερωμένο στην Σωφρονία η οποία γεννήθηκε θνησιγενή στις 33 εβδομάδες κύησης. Στην μνήμη της οι υπηρεσίες μας διατίθενται δωρεάν.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.