Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη εφ'όλης της ύλης που έδωσε η Αντιδήμαρχος κα Αναστασία Δεληγιάννη - Άσπρου στην Hellenic Mail με αφορμή το πρόσφατο πολυσέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας στο νησί της Τήνου.

Κυρία Δεληγιάννη, η Τήνος, το νησί της Μεγαλόχαρης, είναι ένα νησί με υπέροχες παραλίες, μοναδικά παραδοσιακά χωριά αλλά και φιλόξενους ανθρώπους. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το νησί σας; 

Είναι μεγάλη μου χαρά και ιδιαίτερη τιμή μου πρώτα απ’ όλα γιατί εκπροσωπώ την Τήνο σαν Αντιδήμαρχος Τουρισμού αλλά και για το γεγονός αυτό καθαυτό ότι είμαι Τηνιακιά. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι το νησί μου για πάρα πολλά χρόνια υπήρξε ένας κατεξοχήν προσκυνηματικός τόπος. Πάντα ο κόσμος που ερχόταν εδώ ερχόταν για το προσκύνημα κι αυτό είχε σαν απόρροια να παραμερίσει όλες τις άλλες παραμέτρους και όλες τις άλλες μοναδικότητες του νησιού γιατί οπωσδήποτε η λάμψη και η μεγαλοπρέπεια της Παναγίας υποσκίαζε όλα αυτά. Αυτό βέβαια είχε και ένα καλό γιατί έδωσε την δυνατότητα στο νησί να εξελιχθεί τουριστικά σε πιο ήπιους ρυθμούς με αποτέλεσμα να καταστεί ένας πιο ελιτίστικος προορισμός.


Του έδωσε δηλαδή χρόνο και έτσι τώρα πια που ο Έλληνας έχει τα γνωστά προβλήματά του, έχουμε απευθυνθεί σε ξένες αγορές, έχουμε προβάλει παράλληλα και τις μοναδικότητες του νησιού που όπως κι εσείς είπατε είναι οι παραλίες, τα χωριά, όπου πραγματικά πολλά από αυτά είναι αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, τα περίφημα μονοπάτια, η γαστρονομία, οι μοναδικότητες του Βωλάξ και του ορεινού όγκου του Εξωμβούργου με το bouldering, δηλαδή την αναρρίχηση που δεν είναι γνωστό ότι υπάρχει στην Τήνο. Όλα αυτά λοιπόν, έδωσαν στο νησί μια δυναμική και παράλληλα μια ανάγκη για πάρα πολλούς, ακόμα και Έλληνες, να το εξερευνήσουν και να το ανακαλύψουν. Συμβαίνει τώρα να προτιμούν το νησί νέοι, να έρχονται και να ανακαλύπτουν όλα αυτά, γιατί πλέον οι διακοπές είναι σύντομες ενώ όλοι θέλουν να κάνουν πολλά πράγματα σε λίγες μέρες και η Τήνος το προσφέρει αυτό.

Τη Θαυματουργή Παναγία της Τήνου την επισκέπτονται με θρησκευτική κατάνυξη πιστοί από όλη την Ελλάδα αλλά και από όλο τον κόσμο. Όμως τι σημαίνει Παναγία της Τήνου για τους κατοίκους της Τήνου; 

Για μας είναι η μητέρα μας, είναι κάτι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τον ψυχισμό μας, τη νοοτροπία μας, το είναι μας. Είναι κάτι μοναδικό, κάτι στο οποίο προσφεύγουμε κι εμείς όπως και όλος ο κόσμος αλλά εμείς τη διεκδικούμε, τη μονοπωλούμε, είναι η δική μας Παναγία, η Παναγία που είναι κοντά μας όπως η μάνα.

Πράγματι ο κόσμος που έρχεται στην Τήνο για την Παναγία είναι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Τα τάματα, τα αφιερώματα και όλα αυτά που κάνουν εδώ, δείχνουν πραγματικά την πίστη του κόσμου και βέβαια, η Τήνος είναι πάντα ένας προορισμός που έχει να κάνει με το θαύμα της Παναγίας. Υπάρχουν πάρα πολλά καταγεγραμμένα θαύματα και βέβαια, είναι μοναδικά.

Να μιλήσουμε και για τους υπέροχους καλλιτέχνες της Τήνου που την έχουν κάνει γνωστή πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, όπως τον Γύζη, τον Λύτρα και τον Χαλεπά. Μιλήστε μας για αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες. 

Η Τήνος είναι η πατρίδα των μεγαλύτερων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Γύζης, ο Λύτρας και ο Χαλεπάς και ιδιαίτερα στην Τήνο υπάρχει το Σκλαβοχώρι, το χωριό όπου γεννήθηκε ο Γύζης, στον Πύργο της Τήνου υπάρχει το σπίτι του Χαλεπά που συγχρόνως είναι και μουσείο και πρόσφατα είχαμε τη χαρά να ανακαλύψουμε ότι οι τοίχοι του μουσείου του Γιαννούλη Χαλεπά, ο οποίος πέρασε κάποια φάση της ζωής του σε παράνοια, είναι όλοι ζωγραφισμένοι με κάρβουνα και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τη σειρά, τις στρώσεις από τις μπογιές και το χρώμα ώστε να φανούν πράγματι αυτά τα μοναδικά έργα τέχνης. Μην ξεχνάμε την Κοιμωμένη του Χαλεπά στο πρώτο Νεκροταφείο και τα τόσα άλλα έργα του. Η Τήνος, λοιπόν, είναι ένα νησί έμπνευσης και αυτό δεν είναι τυχαίο. Άλλοι το λένε πίστη, άλλοι το λένε κάτι μεγαλύτερο, κάτι ευρύτερο, εγώ θα το πω μια έμπνευση. Αρκεί να σας πω ότι οι καλλιτέχνες που έρχονται εδώ και δημιουργούν μας λένε ότι εδώ χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο από ότι χρειάζονται στην πατρίδα τους γιατί υπάρχει αυτή η καλλιτεχνική ιδιαιτερότητα του τόπου ας το πω, που προσδίδει κι αυτή μια μοναδικότητα στην Τήνο που είναι το χειροποίητο νησί κατά τον Κορνήλιο Καστοριάδη.

Κυρία Αντιδήμαρχε, έχετε πραγματικά κάνει και εσείς και ο Δήμος τεράστια δουλειά και η ανοδική πορεία της Τήνου είναι προφανέστατη. Μάλιστα στο νησί γυρίστηκαν και μεγάλες διεθνείς παραγωγές ταινιών καθώς και το βίντεο κλιπ του απόλυτου Έλληνα σταρ, του Σάκη Ρουβά. Τι άλλο να περιμένουμε; 

Υπάρχουν στα σκαριά κι άλλα πράγματα που είναι να γίνουν. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και το marketing plan του νησιού που έχει να κάνει με μια τουριστική καμπάνια όπου η Τήνος είναι η Μούσα του Αιγαίου και έχει να κάνει ακριβώς με την έμπνευση που έχει η Μούσα και δείχνει ότι η Τήνος δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά συγχρόνως πολιτισμός και θρησκεία, φύση, γαστρονομία. Με όλα αυτά λοιπόν, βρίσκουμε και μια μέθοδο προσέγγισης των αγορών που βέβαια, έχει κάποιες προτεραιότητες και έχει να κάνει και με την επίδειξη όλου του εύρους του φυσικού πλούτου αλλά και της τοπικής παραγωγής και την ανάδειξη όλων αυτών των μοναδικών στοιχείων που συνθέτουν το νησί.

Τα βήματα είναι αρκετά, έχουν γίνει θεματικές παρουσιάσεις της Τήνου στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στο Μιλάνο και στο Παρίσι, έχουν προσκληθεί δημοσιογράφοι από μεγάλα περιοδικά, ιδιαίτερα Γάλλιοι, Ιταλοί, Γερμανοί, παγκοσμίου φήμης bloggers. Πέρυσι έγινε στην Τήνο ένα τμήμα από την παγκόσμια καμπάνια της Folli Follie και αντίστοιχες δράσεις προγραμματίζονται και για φέτος και πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία που σας προανέφερα και έχουν να κάνουν με την μοναδικότητα του νησιού, είναι αυτά που θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματά μας και αυτό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε

Στον Βώλακα υπάρχει ένα απίστευτο σεληνιακό τοπίο, μοναδικό σε όλο τον κόσμο με υπερμεγέθεις στρογγυλούς βράχους. Θα μας μιλήσετε για αυτό το υπέροχο μέρος; 

Πράγματι, ο Βώλακας είναι ένα από τα μοναδικά πεδία bouldering, δηλαδή αναρρίχησης σε βράχο στην Ευρώπη και το τοπίο είναι πραγματικά όπως είπατε σεληνιακό, με βράχους που βρίσκονται στη μέση του πουθενά ή μεγάλους βράχους που στηρίζονται σε έναν πιο μικρό δημιουργώντας κοιλότητες, χώρους που η φύση δημιούργησε με ένα μοναδικό τρόπο. Έρχονται πολλοί δημοσιογράφοι, αθλητές που κάνουν για παράδειγμα ποδηλασία βουνού μέσα από τους βράχους. Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο όχι μόνο στο Βωλάξ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Φαλατάδου με τους μύθους και τους θρύλους για τις αγγελούδες και τα ξωτικά κι έτσι δεν παύει να είναι πράγματι ένας τόπος μυστηρίου.

Θα θέλατε να μας πείτε τι εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί για φέτος το Καλοκαίρι;

Πλέον έχει ξεκινήσει ήδη το καλοκαιρινό φεστιβάλ με συναυλίες και εκδηλώσεις με μεγάλα ονόματα, γιορτές γαστρονομίας, όπως της αγκινάρας, της ρίγανης, της κάπαρης. Όλα αυτά θεωρώ ότι προσπαθούν να συνταιριάξουν και τους νέους αλλά και τους πιο μεγάλους ανθρώπους σε διάφορα πράγματα. Η Τήνος ωστόσο, είναι και το ιδανικό μέρος για να κάνει κανείς το γάμο του… Πρέπει επίσης να σας πω ότι έχουν ξεκινήσει να γίνονται και πολλοί γάμοι στην Τήνο και είναι πολλοί οι άνθρωποι από το εξωτερικό, οι οποίοι δεν έρχονται αποκλειστικά για την Παναγία αλλά κάνουν το γάμο τους εδώ, αξιοποιώντας τη θέα ή ένα μοναδικό ξωκλήσι, αφού ας μην ξεχνάμε ότι εδώ η κάθε οικογένεια έχει το δικό της ξωκλήσι, τον δικό της περιστεριώνα.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.