Η Τήνος μέσα σε τρία χρόνια έγινε από τους πρώτους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας. Την σπίθα την άναψαν 5-6 νέοι μαγείροι του νησιού με οράματα, ήθος, πίστη και όρεξη για συλλογική δουλειά.

Τρία χρόνια αργότερα, τα Tinosfoodpaths φούντωσαν κυρίευσαν το νησί και κατέκαψαν τις καρδιές των Τηνιακών, ενώ έγιναν το απόλυτο καλό παράδειγμα ανάπτυξης γαστρονομικού προορισμού.

Υπήρχε βέβαια ένα εύφλεκτο υλικό που περίμενε την ανάφλεξη, γόνιμες προϋποθέσεις που περιμέναν την ευκαιρία να αξιοποιηθούν.


Ένας τόπος με υψηλό πολιτισμό και παράδοση στην αγροτική και κτηνοτροφική ζωή, ένα νησί πυκνοκατοικημένο και τόσο πολύ καλλιεργημένο -σε αντίθεση με τα άλλα νησιά του Αιγαίου- που έκανε τεράστια εντύπωση στους Ευρωπαίους περιηγητές του 18ου-19ου αιώνα. Ένας κόσμος που έχει μάθει να συνυπάρχει -οι Καθολικοί με τους Ορθόδοξους-, έχει την κουλτούρα της συνεργασίας από τα κατάλοιπα των κοινοτικών θεσμών και διατηρεί την εργασία και την προκοπή ως κυρίαρχες αξίες.

Τα προϊόντα άφθονα, λαχανικά, κάπαρες, αγκινάρες αγροί ολάκεροι, τοματάκια, αμπέλια, τυροκομικά, κτηνοτροφία, αλλαντικά, άφθονη η πρώτη ύλη.

Ήρθε και ο άνεμος των Foodpaths που κινητοποίησαν όλη την κοινωνία του νησιού, με τους εκατοντάδες εθελοντές και τα εκπληκτικά δρώμενα που διαρκούν μιά εβδομάδα αλλά προετοιμάζονται έναν ολόκληρο χρόνο.

Γιά όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν σ' αυτές τις εκδηλώσεις, τα ίχνη τους και την φιλοσοφία τους, θα την συναντήσουν στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και στα καφενεία του νησιού, ένα μικρό δείγμα των οποίων σας παρουσιάζουμε αμέσως παρακάτω:

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.