Την Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017, στις 20.00, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στον Πύργο, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ του Δήμου Τήνου , σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο, τιμά την μνήμη του κορυφαίου Τηνιακού ζωγράφου Νικηφόρου Λύτρα, ( 1832-1904 ), με ένα μικρό αφιέρωμα, στη ζωή και το έργο του,  με τίτλο: Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΛΥΤΡΑ.

Ομιλητές θα είναι, η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρία Κατσανάκη, υπεύθυνη της Συλλογής Ελληνικής Ζωγραφικής του 19ου αιώνα, η οποία θα μιλήσει για τη διαδρομή και την εικαστική δημιουργία του κορυφαίου μας ζωγράφου, ο οποίος επί 38 χρόνια δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από τη θέση του καθηγητή, κατέχοντος την έδρα Ανωτέρας Ζωγραφικής. Η ομιλία συνοδεύεται από παράλληλη προβολή έργων του καλλιτέχνη.

Ο γενικός διευθυντής της μακροβιότερης ελληνικής εφημερίδας, ΕΣΤΙΑ, Ελευθέριος Σκιαδάς θα αναφερθεί στη σχετικά άγνωστη σκιτσογραφική πλευρά του ζωγράφου και τη συνεργασία του, με την ΕΣΤΙΑ. Ο γηγενής αφηγητής Ιωσήφ Λιζάρδης θα διαβάσει ρήσεις και αποφθέγματα του Νικηφόρου Λύτρα. Στην επιμέλεια και στην παρουσίαση ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης.

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου καλεί το φιλόκαλο κοινό της Τήνου, να τιμήσει με την παρουσία του, το αφιέρωμα για τον κορυφαίο Τηνιακό ζωγράφο, Νικηφόρο Λύτρα, ο οποίος υποστήριζε, ότι « Η Τέχνη είναι ευεργέτης της ανθρωπότητος, ο δε καλλιτέχνης παρηγορητής »

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, Εμμανουήλ Σώχος .Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.