Φωτεινά μονοπάτια
Τήνος, το νησί της «Κυρίας» των Αγγέλων»

Σειρά ντοκιμαντέρ για τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας και την ανάδειξη της ιστορίας και του πνευματικού πλούτου των Ιερών Μονών της χώρας μας, αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας ζωής. Στην Παναγία της Τήνου είναι αφιερωμένο το συγκεκριμένο επεισόδιο, έναν από τους πιο σημαντικούς προσκυνηματικούς προορισμούς στην Ελλάδα και σημείο αναφοράς όχι μόνο του ορθόδοξου αλλά και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου.

Αρχικά, παρατίθενται στοιχεία σχετικά με το φυσικό περιβάλλον του νησιού, την αγροτική παραγωγή, τους οικισμούς του και την αρχιτεκτονική του, ενώ ο δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός αναφέρεται στα φυσικά και πολιτιστικά του χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια η εκπομπή επικεντρώνεται στην ιερότητα του νησιού συνδεδεμένη με την Παναγία και τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου όπου καταφθάνουν τετρακόσιες με πεντακόσιες χιλιάδες προσκυνητές το χρόνο. Ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου Δωρόθεος Β΄ μιλάει για την εμπειρία των ανθρώπων που επισκέπτονται την Παναγία της Τήνου εν είδει χώρου “ψυχοθεραπευτηρίου και νοσοκομείου ψυχών”. Γίνεται αναφορά στην ιστορία της εύρεσης της ιερής εικόνας ενώ ο φακός περιηγείται στους χώρους του Ιερού Ναού. Μιλούν ακόμη ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Νήσου Τήνου πατήρ Γεώργιος Φανερός και ο κάτοικος Τήνου Τάσος Αναστασιάδης.

Ο Αλέκος Φλωράκης, διδάκτωρ εθνολόγος-λαογράφος αναφέρεται στα ευχαριστήρια και δεητικά αφιερώματα. Η εκπομπή επισκέπτεται επίσης, το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κεχροβούνι Τήνου όπου έζησε η Αγία Πελαγία στην οποία με όραμα φανέρωσε η Παναγία το σημείο που βρισκόταν θαμμένη η ιερή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ηγουμένη μοναχή Ιουλιανή αφηγείται στοιχεία του βίου της Αγίας Πελαγίας και περιγράφει θαύματά της.

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής ο τηλεθεατής γνωρίζει τα μουσεία και τις συλλογές τέχνης του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου: το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, την Πινακοθήκη, το Σκευοφυλάκιο, την Έκθεση εικόνων και κειμηλίων. Αναφορά γίνεται τέλος, στη μαρμαρογλυπτική της Τήνου και στην Σχολή Καλών Τεχνών που λειτουργεί στον Πύργο της Τήνου από το 1955 για την οποία μιλάει ο Διευθυντής της Σχολής Λεωνίδας Χαλεπάς.

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας
Ιδέα-Σενάριο-Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη
Έτος παραγωγής: 2016

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.