Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, στο θεατράκι της Ξινάρας, υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «ΤΟ ΚΗΤΟΣ», της συμπατριώτισσας λογοτέχνιδας, Ούρσουλας Φωσκόλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο ερευνητής της ιστορίας της Τήνου και συγγραφέας Κώστας Δανούσης, ο καθηγητής Γιώργος Φιλιπούσης έκανε την παρουσίαση του βιβλίου και η Παυλίνα Μάρβιν αναφέρθηκε στο βιβλίο και με τη συμμετοχή του κοινού έκανε συζήτηση, επί του θέματος: τι είναι το κήτος.

Η συγγραφέας Ούρσουλα Φωσκόλου έκανε ανάγνωση του κήτους και δύο διηγήματά των του, εξήγησε τους λόγους συγγραφής του βιβλίου, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και ευχαρίστησε εκ βαθέων όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και τον Δήμο Τήνου για την οργάνωσή της, τον οποίο εκπροσωπούσε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού, Μανώλης Σώχος.

Το βιβλίο αποτελείται από 25 μικρά και 10 μεγάλα πεζά κείμενα και περιέχει ιστορίες ανθρώπων που εκδηλώνουν έντονα συναισθήματα, φλέγονται από ερωτική επιθυμία, επιθυμούν να αποδράσουν παραμένοντας εγκλωβισμένοι και άπραγοι. Ιστορίες ενηλικίωσης, αλλά και επιστροφής στον σκληρό κόσμο της παιδικής ηλικίας. Η θαλερή φαντασία, η μετάπλαση του προσωπικού βιώματος, η περιγραφή της καθημερινότητας, οι τολμηρές εικόνες χαρακτηρίζουν το βιβλίο. ΤΟ ΚΗΤΟΣ έτυχε καλής κριτικής από τον λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό κόσμο και ήδη γίνεται Β΄ανατύπωσή του.

Ο Δήμος Τήνου έχει ως αρχή του, τη στήριξη των δημιουργικών προσπαθειών όλων των συμπολιτών μας και οι υπηρετούντες αυτόν, με πρώτο τον Δήμαρχο Σίμο Ορφανό χαίρονται για την επιτυχία του βιβλίου, συγχαίρουν τη συγγραφέα για τον πνευματικό της μόχθο και εύχονται να ανέβει σιγά-σιγά τα σκαλιά της καθιέρωσης στον πνευματικό μας κόσμο.

Τήνος, 8 Αυγούστου 2017
Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Εμμανουήλ Σώχος.Η προσφώνηση του εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου σε θέματα πολιτισμού κατά την συγκεκριμένη εκδήλωση:

Αγαπητοί συμπολίτες, φιλόκαλο κοινό της Τήνου. Καλησπέρα. Σας καλωσορίζουμε στο όμορφο θεατράκι της Ξινάρας, στα ριζά του ιστορικού Ξώμπουργου, όπου για χιλιάδες χρόνια ζυμώθηκαν στον ίδιο πηλό οι Τήνιοι, φτιάχνοντας ένα μοναδικό πολιτισμό, που εμείς σήμερα οφείλουμε να διασώζουμε, να διατηρούμε και να προβάλουμε.

Το νησί μας φημίζεται για τη μεγάλη καλλιτεχνική, πολιτιστική και λογοτεχνική του παράδοση. Την κληρονομιά μας αυτή τιμούμε και αγωνιζόμαστε για την τεκμηρίωσή της. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν και νιώθουμε το βάρος της στους ώμους μας. Πώς δηλαδή θα φανούμε αντάξιοι αυτής της μεγάλης πρόκλησης. Και τη στιγμή του προβληματισμού έρχονται μηνύματα αισιοδοξίας, ευφρόσυνες αγγελίες ότι «ουκ απέσβετο λάλον ύδωρ».
Ότι η παράδοση αυτή δεν αποτελεί μόνον μια παρακαταθήκη, αλλά μπολιάζει τις νεότερες γενιές, ότι βρίσκει συνέχεια. Η Τήνος εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό. Και τα δείγματα είναι πολλά που έρχονται από όλο το φάσμα της δημιουργικής έκφρασης.

Ένα τέτοιο ελπιδοφόρο μήνυμα είναι η συλλογή διηγημάτων της νεαρής λογοτέχνιδας, συμπατριώτισσάς μας Ούρσουλας Φωσκόλου με τον τίτλο «Κήτος», βιβλίο το οποίο αποτελείται από μικρά και μεγάλα πεζά κείμενα και το οποίο έτυχε ευνοϊκής αντιμετώπισης από την κριτική και το αναγνωστικό κοινό και το οποίο για εβδομάδες βρέθηκε στα δέκα πλέον ευπώλητα βιβλία στα βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας. Ήδη το «Κήτος», κουνώντας χαριτωμένα την ουρά του, κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση.Δεν νομιμοποιούμεθα να μιλήσουμε εμείς για το βιβλίο αυτό —θα μιλήσουν άλλοι περισσότερο ειδικοί—, όμως θα θέλαμε να εκφράσουμε τη χαρά μας για την επιτυχία του βιβλίου, να συγχαρούμε τη συγγραφέα για τον πνευματικό της μόχθο και να τη διαβεβαιώσουμε ότι ο Δήμος Τήνου έχει ως καταστατική του αρχή τη στήριξη των δημιουργικών προσπαθειών όλων των συντοπιτών μας. Ως εντεταλμένος, λοιπόν, δημοτικός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού, χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση και εύχομαι η σημερινή πανσέληνος, να φωτίζει το λογοτεχνικό διάβα της Ούρσουλας, που, μόλις είναι στο ξεκίνημά του, να την οδηγήσει σε ατραπούς έμπνευσης και δημιουργίας, γευόμενοι όλοι οι Τήνιοι και
πανέλληνες, το πνευματικό της έργο, ένα έργο που θα την οδηγήσει σιγά-σιγά στα σκαλιά της καθιέρωσης στον πνευματικό μας κόσμο. Εμείς, ταπεινοί υπηρέτες του πολιτισμού, πάντα θα είμαστε δίπλα της.

Στους ευγενείς γονείς, δεν θα πούμε « κατθάνητε Γιώργο και Μαρία, ουκ εις Όλυμπον αναβήσητε » —κατά το «κάτθανε Διαγόρα»—, αλλά «ζήθι έτη πολλά»! Να ζήσετε να χαρείτε τις επιτυχίες των παιδιών σας, των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.