Πέρασαν δυόμιση χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ . Δυόμιση χρόνια γεμάτα ψέματα με μόνο μέλημα της κυβέρνησης την επικοινωνιακή διαχείριση. Συνέχεια σε αυτήν την αλυσίδα ψεμάτων έδωσε ο Πρωθυπουργός με συνέντευξή του εντός του καλοκαιριού.

Είπε λοιπόν ο Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια σε ένα χρόνο από σήμερα, μόνο που η συμφωνία της κυβέρνησής του με τους δανειστές είναι μέχρι το 2062.

Υποστήριξε ο Πρωθυπουργός ότι από εδώ και στο εξής θα τελειώσει η δραματική περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας . Όμως αυτή η περιπέτεια ακόμη δεν έχει αρχίσει, καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί τα 134 προαπαιτούμενα των δανειστών τα οποία επιβάλουν περαιτέρω περιορισμό εισοδημάτων και εργασιακών δικαιωμάτων .

Παρουσίασε ο Πρωθυπουργός την πλασματική εικόνα ότι κλείδωσε μακροπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%. Η αλήθεια είναι ότι κλείδωσε για 5 χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 %, πράγμα εξαιρετικά δυσβάσταχτο για τους πολίτες, και δέσμευσε τη χώρα σε πλεόνασμα 2% για σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι αν κυβερνούσαν άλλοι θα έπαιρναν όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα. Η αλήθεια είναι ότι η μόνη κυβέρνηση που υπογράφει αυτά που δε διανοήθηκε καμία άλλη είναι η δική του. Συγκεκριμένα υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια και εκχώρησε στο ΔΝΤ, με το άρθρο 15 του εφαρμοστικού νόμου, τη δικαιοδοσία να εγκρίνει και να αποφασίζει εκείνο τόσο για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων όσο και για την εφαρμογή ή την ακύρωση των περιβόητων αντιμέτρων. Τα εν λόγω αντίμετρα για να εφαρμοστούν θα πρέπει να συντρέχει μια σειρά προϋποθέσεων πέραν της έγκρισης του ΔΝΤ. Για παράδειγμα για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα το 2019 ύψους 1% του ΑΕΠ, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5%. Αυτά τα αστρονομικά ποσοστά που πρέπει να επιτυγχάνει ετησίως ο προϋπολογισμός καθιστούν αδύνατη την ενεργοποίηση των αντιμέτρων.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι η χώρα δε χρεοκόπησε επί των ημερών του. Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 130 δις ευρώ εξαιτίας των καταστροφικών πολιτικών του στα δυόμιση χρόνια που κυβερνά. Τα δε δύο πρόσφατα μνημόνια που ο ίδιος υπέγραψε έφεραν τη χώρα σε πολύ δυσμενέστερη θέση από αυτήν που ήταν όταν τη παρέλαβε.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι τα εισπραχθέντα θα πάνε για φοροελαφρύνσεις. Η αλήθεια είναι ότι ό ίδιος υπέγραψε την κατάργηση σειράς φοροελαφρύνσεων. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι το 80 % των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν σήμερα λιγότερες εισφορές. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση.

Είπε ο Πρωθυπουργός ότι ο ΕΦΚΑ είναι ένα πλεονασματικό ταμείο. Η αλήθεια είναι ότι το έλλειμμα του ΕΦΚΑ ξεπερνάει το 1 δις ευρώ.

Υποστήριξε πως αν η ρύθμιση του χρέους δεν προχωρήσει δε θα εφαρμοστούν τα ψηφισμένα μέτρα. Στο τέταρτο μνημόνιο που ο ίδιος υπέγραψε δεν προβλέπεται πουθενά σύνδεση εφαρμογής των μέτρων με τη ρύθμιση του χρέους.

Ακόμη και στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης έπεσε έξω η κυβέρνηση. Η ίδια ήδη αναθεώρησε την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% στο 1,8% για το 2017.Την ίδια ώρα άλλοι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι θα κυμανθεί τελικώς ακόμη χαμηλότερα. Αυτός ο εκτροχιασμός από τον αρχικό στόχο της ανάπτυξης, για τον οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη μαύρη τρύπα στα έσοδα που προκάλεσε η υπερφορολόγηση , φέρνει ακόμη πιο κοντά νέα δυσβάσταχτα μέτρα για την ελληνική κοινωνία ύψους τουλάχιστον 1 δις ευρώ.

Ήδη η κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο μνημόνιο και πήρε μέτρα 14,5 δις ευρώ εξαιτίας των οποίων οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν δύο έως τρεις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και τη μείωση του αφορολογήτου, οι χαμηλόμισθοι χάνουν ένα μισθό για τον ίδιο λόγο και τα φτωχότερα νοικοκυριά χάνουν οποιαδήποτε στήριξη.

Όλα αυτά τα μέτρα στάθηκαν αποτέλεσμα της ζημιάς που προκάλεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. Ζημιά που κοστολογείται περί τα 100 δις ευρώ. Εξάλλου ζημιά δεν αποτελεί μόνο ένα αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά και ένα λιγότερο καλό από αυτό που έχει προβλεφθεί. Στις αρχές του 2015, η οικονομία έχοντας καταγράψει δύο ετήσιες χρήσεις με πρωτογενή πλεονάσματα κι έχοντας ξεκινήσει η μείωση των φόρων η οικονομία ανέμενε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα έδιναν προοπτική στον ελληνικό λαό.

Με την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο οι ρυθμοί ανάπτυξης ανεστράφησαν, αλλά και οι μειωμένοι φόροι αυξήθηκαν για να επιβληθούν στη συνέχεια και άλλοι πολλοί περισσότεροι. Λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν με την επιβολή των capital controls και με τη χώρα να ακροβατεί στα χείλη της αβύσσου εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, πολλοί συμπολίτες μας επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Άλλοι , όσοι παρέμειναν στην πατρίδα μας, έχουν επωμιστεί τόσο υψηλούς φόρους που με δυσκολία μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη ακόμα και των βασικών αναγκών τους.

Η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση δε σημαίνει ότι ξεχνάμε τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μας από τη Νέα Δημοκρατία η οποία υπερασπίζεται την καταστροφική διακυβέρνηση της χώρας από την ίδια κατά την περίοδο 2004-2009. Αυτή η διακυβέρνηση με τους τραγικούς χειρισμούς της κατέστη η αιτία υπαγωγής της χώρας μας στα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του έχει ως στρατηγική επιλογή να ξεπλένει κατά συρροή τις ευθύνες εκείνης της περιόδου για να διαφυλάξει τα δικά του μικροκομματικά συμφέροντα.

Η λύση στα προβλήματα της χώρας δε βρίσκεται στην παλινόρθωση της Δεξιάς. Απαιτείται ήττα του διχασμού, της πόλωσης και της μισαλλοδοξίας. Ήττα του λαϊκισμού που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και της συντήρησης που αποπνέει η Νέα Δημοκρατία. Η λύση θα έρθει με τη διενέργεια εκλογών, την αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών και την ισχυροποίηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ώστε να έρθει η εθνική συνεννόηση, που θα σταθεί ικανή να βγάλει τον τόπο από το τέλμα.

* Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι Γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Τήνου. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.