Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου προσκαλούν το κοινό στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης των σπουδαστών της σχολής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20:00. Διάρκεια έκθεσης από τις 2 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2017. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή, 11:00-14:00 και 18:00-20:00

Είσοδος: Ελεύθερη

Η ιστορικός Τέχνης Βένια Παστάκα γράφει για την έκθεση:

«Οι εκθέσεις σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών παρουσιάζουν πάντα ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αυτό συμβαίνει διότι ο θεατής αποκτά την δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες διαμόρφωσης του καλλιτεχνικού ύφους νέων ανθρώπων, τους προβληματισμούς τους, τα ταλέντα και τις αδυναμίες τους. Σε αυτές όλα έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους και τίποτα δεν είναι αμελητέο ή ανάξιο λόγου.

Στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη του νησιού να απολαύσει μια τέτοια έκθεση, αυτή των σπουδαστών της Προπαρασκευαστικής Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου. Η Σχολή που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1955, από την ανάγκη να μην εκλείψει στο νησί η μακρά παράδοση της ενασχόλησης με το μάρμαρο, συνεχίζει το έργο της μέχρι σήμερα και επιμένει να δουλεύει ένα υλικό που τείνει να χαθεί από τις περισσότερες σχολές Καλών Τεχνών ανά τον κόσμο.

Όμως δεν μένει μόνο σε αυτό, ή τουλάχιστον δεν μένει απλώς σε μια στείρα αναπαραγωγή κλασικών θεμάτων. Ενώ η απόλυτη κατάκτηση του υλικού είναι απαραίτητο ζητούμενο και εν συνεχεία προσόν για τους σπουδαστές, η ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης και εύρεσης νέου εικαστικού λεξιλογίου οδηγεί σε μια νέα αντίληψη των πραγμάτων.

Η κλασική θεματολογία μένει αλλά ταυτόχρονα εμπλουτίζεται μέσα από συνθέσεις, χρωματικές επεμβάσεις και εξπρεσιονιστικές αποδόσεις. Κοντά στα έργα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της παράδοσης των μαθημάτων βρίσκονται και αυτά που αποτελούν τις προσωπικές αναζητήσεις των σπουδαστών. Εκεί ο θεατής έρχεται σε επαφή με την απόλυτη ελευθερία και τον αυθεντικό προβληματισμό. Πειραματισμοί και προσωπικές κατακτήσεις πάνω σε διαφορετικά υλικά δημιουργούν ενδιαφέροντες συνδυασμούς και οδηγούν σε συναρπαστικά αποτελέσματα.

Φόρμες, συχνά γνώριμες στο μάτι του θεατή, ανανεώνονται και αναθεωρούνται δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τις διαφορετικές όψεις των πραγμάτων και το ανεξάντλητο της έμπνευσης. Γλυπτά και ζωγραφικά έργα συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό το οποίο αναδεικνύει το πλάσιμο του καλλιτεχνικού ύφους των νέων δημιουργών και όλα εκείνα τα μικρά -φαινομενικά ίσως και ασήμαντα- στοιχεία που στο σύνολό τους συνθέτουν την καλλιτεχνική προσωπικότητα».

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.