Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση μας αναφορικά με το άρθρο «Εγκαταλείφθηκε τελείως η γη στην Τήνο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πρασίνου Τήνου, κος Ιωάννης Ψάλτης μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή: 

«Το λιβάδι της Κώμης ήταν και είναι πηγή δύναμης για την ανάπτυξη της γεωργίας
και της κτηνοτροφίας στο νησί μας.»

Για να θυμηθούν οι γεροντότεροι και να δραστηριοποιηθούν: οι νέοι, Η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων, οι Σύλλογοι των Κάτω Μερών ,τα Τοπικά Συμβούλια, ο Δήμος Τήνου, ο Έπαρχος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίησή του

Το 1975 ξεκινήσαμε τον αγώνα για την ίδρυση και λειτουργία του Τυροκομείου Τήνου. Βασική προϋπόθεση για την ευόδωση αυτής της επένδυσης, που θα στήριζε την οικονομία της ενδοχώρας του νησιού μας και κατ επέκταση τη συγκράτηση των κατοίκων των χωριών στις εστίες τους, ήταν η αύξηση της παραγωγής των κτηνοτροφών στο νησί μας, σε ποσοστό 75% των αναγκών εκτροφής των αγελάδων. Ως Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου, για την επιτυχία του στόχου αυτού, επιλέξαμε δυο βασικά έργα υποδομής.


Α. Την αξιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης του Λιβαδιού της Κώμης- Καλλονής για παραγωγή κτηνοτροφών και
Β. Την αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων κ.μ νερού του ''ποταμού'' της Λειβάδας που ρέουν κάθε χρόνο στη θάλασσα , για το πότισμα των χωραφιών, των περιοχών γύρω από τη Στενή-Μυρσίνη- Κέχρο - Φαλατάδο. Και τα δυο έργα θα συντελούσαν στην αύξηση του ζωικού κεφαλαίου – της παραγωγής γάλακτος-τυροκομικών προϊόντων -του εισοδήματος των γεωργοκτηνοτρόφων του νησιού και των συναφών επαγγελμάτων. Θα σταθώ σήμερα ''στην αξιοποίηση του λιβαδιού της Κώμης-Καλλονής'' και στην συμπαράσταση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Καθολικών Ιωάννη Περρή, ο οποίος πέτυχε να έλθει στο νησί μας, Αρχιμηχανικός Εγγείων Βελτιώσεων από την Ιταλία, ονόματι Jiovani , ο οποίος ανάφερε τα εξής: Στην Ιταλία για τέτοιες περιπτώσεις (βάλτους,καλαμιώνες κλπ) προχωρούμε

α) Στην οριοθέτηση των ιδιοκτησιών πάνω σε ένα ενιαίο τοπογραφικό διάγραμμα όλης της έκτασης ( κάθε ιδιοκτήτης γνωρίζει την θέση και έκταση της περιουσίας του).
β) Με κατάλληλα μηχανήματα αλέθονται τα πάντα (ξύλα,πέτρες ,μπάζα κλπ) έτσι ώστε το λιβάδι να μετατραπεί σε ένα ενιαίο κάμπο , έτσιώστε το κόστος της παραγωγής ελαχιστοποιείται.
γ) Τα υφιστάμενα πηγάδια (που παραμένουν ιδιόκτητα) και υποδομές αξιοποιούνται από ενιαίο φορέα εκμετάλλευσης .
δ) Τα παραγόμενα είδη κτηνοτροφές κλπ, τα απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες κατά αναλογία της εκτάσεώς τους και των υποδομών τους.
ε) Στις παρυφές των λόφων αναπτύσσονται οι φάρμες των ζώων.
στ) Η περιοχή μπορεί να αποδώσει πάνω από 1000 παραγωγικές αγελάδες

Τα παραπάνω τα παρουσιάσαμε ( Ο κ. jiovani, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Ιωάννης Περρής και εγώ ως Πρόεδρος της ΕΑΣΤ., στους κατοίκους των Κάτω Μερών σε τρεις συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν δυο στην Κώμη και μια στην Καλλονή.

Σε κάθε ευκαιρία ο κ Jiovani έλεγε, ότι εφόσον γίνουν αποδεκτές οι θέσεις μου , όλες οι δαπάνες θα γίνουν με προσφορά μιας φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Ιταλίας με την προσωπική μου φροντίδα.

Και ενώ όλοι συμφωνούσαν για την ενδιαφέρουσα πρόταση Jiovani, την ίδια ώρα ήταν στο σύνολό τους αρνητικοί, (τα τοπογραφικά δεν θα ήταν σωστά, επιθυμούν να δώσουν τα χωράφια στα παιδιά τους όπως τα παρέλαβαν από τους γονείς τους κλπ). Ήταν φυσικό να ατονίσει η προσπάθεια αυτή που θα είχε σημαντικά αποτελέσματα για τα Κάτω Μέρη.

Αγαπάμε την Πατρίδα σημαίνει ότι αγαπάμε τη γη, γιαυτό όσοι καταλαβαίνουν ας μην μένουν απαθείς . 

Το λιβάδι πρέπει να μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, άμεσα στην κατεύθυνση που δείξαμε από το 1975, πριν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα μαζί με τους γηγενείς κατοίκους του. Ο βιολογικός καθαρισμός των Κάτω Μερών ας τοποθετηθεί σε ένα σημείο του λιβαδιού χωρίς μεμψιμοιρίες όπως γίνεται στην πόλη της Τήνου. Αν είχα χωράφι στο λιβάδι θα παρακαλούσα ο βιολογικός να γίνονταν δίπλα σε αυτό, για να έχω πρώτος το πλεονέκτημα αξιοποίησης του νερού μετά την επεξεργασία. Τα απόβλητα του βιολογικού καλώς επεξεργασμένα χρειάζονται στο λιβάδι για ανακύκλωση (εμπλουτισμό του υδροφορέα, ποτίσματα). 

Μην ξεχνάτε και το πλεονέκτημα, η ευρύτερη περιοχή έχει οριστεί και ως χώρος κατασκευής των οργανωμένων κτηνοτροφικών μονάδων ( εγκαταστάσεις στάβλων, κλπ)

Ιωάννης Ψάλτης

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.